Το Πολυτεχνείο, κατά τη διάρκεια της απονομής διδακτορικών και μεταπτυχιακών τιτλων θα απονείμει βραβεία σε καθηγητές και ερευνητικό προσωπικό

Στo πλαίσιo της Τελετής Απονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων και Διπλωμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία:

Βραβείο Αριστείας 2018

Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης θα απονείμει το Βραβείο Αριστείας 2018 στον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελο Γιδαράκο σε αναγνώριση του ερευνητικού του έργου στον τομέα της Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων. Ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Γιδαράκος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία κατά τη διάρκεια της Τελετής. Το Βραβείο Αριστείας απονέμεται για έκτη συνεχή χρονιά.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ευάγγελος Γιδαράκος είναι Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι απόφοιτος της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με εξειδίκευση στην Τεχνολογία Υλικών και Περιβάλλοντος. Μετά τη λήψη του διδακτορικού του διπλώματος εργάστηκε στη Γερμανία ως ερευνητής, αρχικά στο Ερευνητικό Κέντρο GKSS-Forschungszentrum Geesthacht και κατόπιν στο Ινστιτούτο Battelle, όπου έφθασε να καταλάβει την θέση του Διευθυντή. Το 2002 ο κ. Γιδαράκος εξελέγη ως μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος. Έκτοτε, έχει συμπληρώσει μια επιτυχή πορεία 17 ετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με ερευνητικές δραστηριότητες που εστιάζονται στην επεξεργασία και διάθεση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Για την ακρίβεια, έχει αναπτύξει ένα από τα καλύτερα εργαστήρια διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στην Ελλάδα. Έχει επιβλέψει 10 διδακτορικές διατριβές, 46 μεταπτυχιακές διατριβές και σχεδόν 100 προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus, κατά το διάστημα παραμονής του στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει καταγεγραμμένες 67 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 1770 ετερο-αναφορές (h-index 25), και σύμφωνα με το Google Scholar 2622 ετερο-αναφορές (h-index 28). Επίσης έχει συγγράψει 4 βιβλία. 

Από το 2008 και κάθε 2 χρόνια διοργανώνει στα Χανιά, στην έδρα του ιδρύματός μας, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο “Crete – Industrial and Hazardous Waste Management”, με τη συμμετοχή  350 – 400 επιστημόνων από 40-50 χώρες. Για πολλά έτη συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του International Waste Working Group (IWWG), έχει επιτελέσει μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, υπεύθυνος των ομάδων εργασίας του, ενώ πρόσφατα εξελέγη Αντιπρόεδρός του για τα έτη 2019-2020 και Πρόεδρος για τα έτη 2021-2022. 
Στον ερευνητικό τομέα, έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε 49 ερευνητικά έργα στο Πολυτεχνείο Κρήτης συνολικού προϋπολογισμού 10,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η πλειοψηφία των εν λόγω έργων αφορά στη μελέτη και διερεύνηση λύσεων για σημαντικότατα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου ναυαγίου του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη, των εγκαταλελειμμένων ορυχείων αμιάντου της εταιρίας ΜΑΒΕ, των ενεργών βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς επίσης και ΧΥΤΑ και νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων έχει καταφέρει να θέσει το ίδρυμά μας στη διάθεση δημοσίων φορέων, που καλούνται να διαχειριστούν σημαντικότατα προβλήματα επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς όμως τα κατάλληλα μέσα (σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία κλπ.), προς όφελος φυσικά της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχει δώσει τη δυνατότητα σε πλήθος φοιτητών να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση και επίλυση πραγματικών, πλήρους κλίμακας προβλημάτων, αποκτώντας σπάνια εμπειρία και γνώση, πολυτιμότατη για την καριέρα τους ως μηχανικοί περιβάλλοντος.  
Τέλος, έχει αναλάβει καίριες θέσεις για την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ τώρα είναι μέλος της Επιτροπής Ερευνών, καθώς και Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας 2018

Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας 2018 στον Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Νικόλαο Σκουτέλη σε αναγνώριση του διδακτικού του έργου σε προπτυχιακό επίπεδο. Το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας απονέμεται για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Νικόλαος Σκουτέλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο γνωστικό αντικείμενο ‘Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Τόπος, Τοπίο και Περιβάλλον’. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1962. Είναι πτυχιούχος αρχιτέκτων του I.U.A.V. – Βενετία (1987) και Διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. (2006) με θέμα διατριβής «Το δίκτυο των πόλεων-οχυρών στο κατά θάλασσα κράτος της Βενετίας. Επεμβάσεις και Προκλήσεις για τις πόλεις της ανατολικής Μεσογείου κατά τον 16ο–17ο αι.». Από το 2005 διδάσκει στη Σχολή

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μαζί με τον Φλάβιο Ζανόν από τον Ιούλιο του 1987 εργάστηκε στη Βενετία και από το 1993 έως σήμερα στο Ηράκλειο, σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, συμμετέχοντας παράλληλα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Σημαντικά έργα του είναι:

·       Η διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας (1993-99)

·       Το μνημείο για την Εθνική Αντίσταση στη Δαμάστα Ηρακλείου (1996)

·       Το πολιτιστικό κέντρο Γρυπάρειο στη Μύκονο (2002-04)

·       Η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου σε Σίσι – Μίλατο (2010). 

Οι σημαντικότερες μελέτες στην αποκατάσταση μνημείων είναι:

·       Η ανάπλαση των Δυτικών Βενετικών Νεωρίων στο Ηράκλειο(1994-96)

·       Η αποκατάσταση της  βίλας Αριάδνη του sir Arthur Evans στην Κνωσσό (1994-96)

·       Στέγαστρα προστασίας της ρωμαϊκής βίλας Διόνυσος στην Κνωσσό (1996-98) και στο δίκτυο επίσκεψης στις ομβροδεξαμενές Άνω Μεραμπέλου (2009-10)

·       Η αποκατάσταση – απόδοση νέων χρήσεων στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων (2015-16).

Θεωρητικά του πονήματα αφορούν στην αρχιτεκτονική και στην πόλη της αναγέννησης, στη θεωρία της αποκατάστασης και στην ιστορία ως εργαλείο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Έχει συγγράψει τα βιβλία:

·       «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά των Οινουσσών, με τον Φ.Ζανόν, Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών, Αθήνα (1998)

·       «Ο πόλεμος χωροτάκτης. Το δίκτυο των πόλεων-οχυρών στο κατά θάλασσα κράτος της Βενετίας, 16Ος – 17Ος αι.», Πολιτιστικό Ίδρυμα του Οργανισμού Τράπεζα Πειραιώς, Αθήνα (2013)

·       «Αναπαραστάσεις του υπερβατικού. ΛΕΞΙΛOΓΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚHΣ ΣΤΟΝ ΣYΓΧΡΟΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚO ΣΧΕΔΙΑΣΜO» με τον  Γ. Περράκη,  εκδ. Καπόν, Αθήνα (2015)

Είχε την επιμέλεια στο «Συν-ηχήσεις με τον Δημήτρη Πικιώνη», εκδ. Πλέθρον, Αθήνα (2018).

Βραβείο Διδακτικού/Εργαστηριακού Διδακτικού  Έργου μέλους Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π./Ε.Τ.Ε.Π. 2018

Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης θα απονείμει το Βραβείο Διδακτικού/Εργαστηριακού Διδακτικού Έργου μέλους Ε.Ε.Π./Ε.ΔΙ.Π./Ε.Τ.Ε.Π. 2018 στον κ. Πολυχρόνη Σπανουδάκη, μέλος Ε.ΔΙ.Π. της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και στον κ. Ευάγγελο Πετράκη, μέλος Ε.ΔΙ.Π. της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, σε αναγνώριση του εργαστηριακού διδακτικού τους έργου. Το Βραβείο απονέμεται για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Σύντομο βιογραφικό:Πολυχρόνη Σπανουδάκη

Ο Πολυχρόνης Σπανουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Το 2001 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2003 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και το 2013 απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από την ίδια σχολή. Εργάζεται ως ΕΔΙΠ στο Διατμηματικό Εργαστήριο Εργαλειομηχανών του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2006, στα πλαίσια των εργαστηριακών μαθημάτων Τεχνολογία Παραγωγής Ι και ΙΙ, ενώ από το 2014 του έχει ανατεθεί η διδασκαλία του μαθήματος «Στοιχεία Μηχανών». Είναι Υπεύθυνος Συλλογής Αποβλήτων και Ανακύκλωσης Μπαταριών και έχει διατελέσει Τεχνικός Ασφαλείας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συμμετέχει ως έμπειρος ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα (Ελληνικά και Ευρωπαϊκά), ενώ το 2009 βραβεύθηκε στο συνέδριο EURON (Βέλγιο) για τη συμμετοχή του στο ερευνητικό έργο «Κρήσαλος», με το 3ο Βραβείο μεταφοράς ρομποτικής τεχνολογίας. 

Είναι ιδρυτικό μέλος (2007) και Υπεύθυνος Ανάπτυξης της ομάδας TUC Eco Racing (TUCER) του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία αναπτύσσει καινοτόμα οχήματα μηδενικών ρύπων και χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου, με την οποία έχει διακριθεί: α) κατακτώντας έξι διεθνή βραβεία (2010, 2011, 2013(2), 2016, 2017) σε διαγωνισμούς του εξωτερικού και β) Έπαινο ερευνητικής προσφοράς από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Υπουργείο Παιδείας (2010). 

Ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πανεπιστήμιο ΤHOMAS MORE (Βέλγιο, 2017) για οχήματα μηδενικών ρύπων, αλλά και στο TEDxAcademy (Αθήνα, 2013) ως μέλος της ομάδας TUCER. Έχει δημοσιεύσει 15 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και στα πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων με κριτές, ενώ παράλληλα είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.

Συντομο βιογραφικό Ευάγγελου Πετράκη

Ο Ευάγγελος Πετράκης εργάζεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης από το 2001 έως σήμερα, ενώ από τον Οκτώβριο του 2017 κατέχει θέση ΕΔΙΠ στη σχολή ΜΗΧ.ΟΠ. Είναι διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων (2001) με μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα (2017). Το κύριο γνωστικό του αντικείμενο αφορά στη μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση κυκλωμάτων λειοτρίβησης υλικών με παράλληλη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων, και ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Εμπλουτισμού Μεταλλευμάτων και Βιομηχανικών Ορυκτών. 

Έχει αναλάβει τη διδασκαλία των Εργαστηριακών και Φροντιστηριακών ασκήσεων αρκετών μαθημάτων της σχολής ΜΗΧ.ΟΠ., όπως ‘’Εμπλουτισμός των Μεταλλευμάτων’’, ‘’Μηχανική των Τεμαχιδίων’’ και ‘’Βιομηχανική Οικολογία’’. Επικουρεί στη διεξαγωγή διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών που εκπονούνται στα Εργαστήρια ‘’Εμπλουτισμού Μεταλλευμάτων’’, ‘’Τεχνολογιών Διαχείρισης Μεταλλευτικών & Μεταλλουργικών Αποβλήτων & Αποκατάστασης Εδαφών’’ και ‘’Γενικής & Τεχνικής Ορυκτολογίας’’, ενώ συμμετέχει σε 3μελείς επιτροπές εξέτασης διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών. Συμμετέχει ως συνοδός στο πλαίσιο του μαθήματος ‘’Ασκήσεις Υπαίθρου IΙΙ’’ που περιλαμβάνει πενθήμερη επίσκεψη των φοιτητών σε εγκαταστάσεις μεταλλευτικών εταιρειών, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε Τεχνικός Υπεύθυνος για την Πρακτική Άσκηση φοιτητών της Σχολής ΜΗΧ.ΟΠ. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από φορείς της χώρας μας και του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου ‘’METGROW PLUS-Metal Recovery from Low Grade Ores and Wastes Plus”, Horizon-2020, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. Κ. Κομνίτσα, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ. Είναι κριτής επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά συναφή με το γνωστικό του αντικείμενο, όπως το ΄΄Minerals’’ και ΄΄Applied Sciences’’ και διαθέτει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ο εμπλουτισμός μεταλλευμάτων, η διαχείριση και αξιοποίηση μεταλλευτικών αποβλήτων και η βελτιστοποίηση κυκλωμάτων λειοτρίβησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook