Τα ποσοστά των μειώσεων που προτείνονται σε οικίες, επαγγελματίες και επιμέρους ομάδες

Μείωση δημοτικών τελών το 2019 κατά 5% σε όλους τους δημότες Χανίων, στοχευμένες μειώσεις σε επιμέρους κατηγορίες επαγγελματιών και μηδενικά τέλη για ευπαθείς ομάδες θα προτείνει αύριο η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται για τον νέο χρόνο:

  • Μείωση των οικιακών συντελεστών κατά 5%.
  • Μείωση της χρέωσης στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής, που εφαρμόζεται το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ κατά 15%.
  • Μείωση της χρέωσης στους επαγγελματικούς χώρους, που στεγάζουν ελεύθερους επαγγελματίες – επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της περιοχής, που εφαρμόζεται το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ κατά 35%.
  • Ένταξη των πολιτιστικών και λοιπών μη κερδοσκοπικών συλλόγων στον χαμηλότερο συντελεστή τέλους της Δημοτικής Ενότητας, που στεγάζονται.
  • Ένταξη των κτηνοτροφικών – γεωργικών και εν γένει αγροτικών μονάδων στον χαμηλότερο συντελεστή τέλους της Δημοτικής Ενότητας, που στεγάζονται.
  • Διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων με μειωμένη ή μηδενική χρέωση δημοτικών τελών, επιπλέον αυτών που ίσχυαν (πολύτεκνοι,τρίτεκνοι, ΑμεΑ), σε ποσοστό 50% στους δημότες – κάτοικους του Δήμου, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς  Απόρους (ΤΕΒΑ) και πλήρη απαλλαγή στους δημότες – κάτοικους του Δήμου, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου.

Σε ερώτηση για το πώς προέκυψε αυτή η δυνατότητα μείωσης των τελών και αν πρόκειται ουσιαστικά για παροχή που κινείται σε προεκλογικό κλίμα, ο δήμαρχος Χανίων υποστήριξε ότι οι μειώσεις αυτές δεν έχουν σχέση με τις εκλογές αλλά είναι αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης των οικονομικών του δήμου:

“Το νοικοκύρεμα των οικονομικών που ξεκινήσαμε από την πρώτη μέρα της θητείας μας στον δήμο αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και μας επιτρέπει σήμερα να προχωράμε σε σημαντικές μειώσεις δημοτικών τελών. Μας επέτρεψε εκτός από την απορρόφηση ευρωπαϊκών και άλλων πόρων να κάνουμε μεγάλα έργα με ίδιους πόρους του δήμου Χανίων όπως τη Νέα Χώρα, τη Χάληδων, το πάρκο της Αμπεριάς, την πλατεία της Σούδας. Μας επιτρέπει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε μηχανικά μέσα που αφορούν στην καθαριότητα και που ξεκίνησαν από το 2017 και συνεχίζονται φυσικά μέχρι σήμερα. Μας επιτρέπει να μειώσουμε σήμερα για το 2019 τα ανταποδοτικά τέλη προς τους δημότες μας με βέβαια προοπτική μείωσης και τα επόμενα χρόνια εφόσον συνεχιστεί το νοικοκύρεμα και ο εξορθολογισμός των οικονομικών του δήμου μας. 

Η μείωση των δημοτικών τέλων ουδεμία σχέση έχει με τις εκλογές. Τα ανταποδοτικά τέλη έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και για να φτάσει μια δημοτική αρχή να μπορεί να κάνει μείωση και συγχρόνως να κάνει επενδύσεις στους τομείς καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όπως κάνουμε εμείς, είναι η απόδειξη ότι τα οικονομικά του δήμου πηγαίνουν καλά και είναι νοικοκυρεμένα. Εμείς δεν σπεύσαμε ενώ υπάρχουν ανάγκες στον δήμο σε εξοπλισμό να προχωρήσουμε από το 2017 ή το 2016 σε μείωση. Προτιμήσαμε επειδή είναι μεγάλες οι ανάγκες, τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα να τα δώσουμε στον εξοπλισμό που όσον αφορά στα απορριμματοφόρα είχε να ανανεωθεί από το 2006 και τώρα πλέον μας επιτρέπεται να κάνουμε και προς τους δημότες. Να σας πω επίσης ότι και τα επόμενα χρόνια με την πορεία με την οποία έχει σήμερα ο δήμος Χανίων θα κάνει ανάλογες μειώσεις.”

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαράκης δήλωσε:

“Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εξορθολογισμού των λειτουργιών της οικονομικής υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ήδη ορατά σε πολλούς τομείς. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σημαντικές μειώσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αλλά και μείωση σε πολλές ευπαθείς ομάδες του δήμου. Παράλληλα υπάρχει και πρόγραμμα επενδύσεων στην καθαριότητα με στόχο την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.”

Η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, Μπολανάκη Δέσποινα, παρουσίασε τα ποσοστά μείωσης και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που έχουν γίνει στον ανταποδοτικό τομέα:

“Σχετικά με τις επενδύσεις υπάρχουν διαγωνισμοί σε εξέλιξη των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ολοκληρώνεται μέσα στον Δεκέμβριο του 2018. Το ύψος είναι περίπου στα 2 εκατομμύρια συνολικά αφορά κάδους, απορριμματοφόρα και λοιπό εξοπλισμό μηχανολογικό της καθαριότητας. Επίσης για το 2019 συνεχίζεται το πρόγραμμα επενδύσεων και νέων προμηθειών τόσο σε απορριμματοφόρα όσο και σε κάδους και μηχανολογικό εξοπλισμό αντίστοιχο των ετών 2017-2018”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook