Για το χαράτσι των 5 ευρώ έκανε ερώτηση ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Η ερώτηση

Όπως είναι γνωστό το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΑΚΗ) ΝΠΔΔ, υπεύθυνος φορέας για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, από τον Οκτώβρη του 2018, έχει επιβάλλει χαράτσι 5 ευρώ ανά αθλούμενο για τη χρήση του κολυμβητηρίου Ηρακλείου που αφορά τη συντήρηση και τη λειτουργία της εγκατάστασης. Σε επικοινωνία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων του κολυμβητηρίου στη διοίκηση, ειπώθηκε  ότι η κατεύθυνση είναι η χρέωση των  5 € να μην   επιβαρύνει  επιπλέον τους αθλούμενους, αλλά  να αφαιρείται από τα σωματεία, πράγμα  το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ως τώρα. Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι  οι γονείς να  αναγκάζονται να πληρώνουν 5 € παραπάνω κάθε μήνα από όσα πλήρωναν προηγουμένως για τη συνδρομή τους.

Πρόκειται για ένα είδος ανταποδοτικού τέλους σε δημόσιο χώρο άθλησης, πρακτική που ακολουθεί το ΕΑΚΗ και στους άλλους χώρους άθλησης που διαχειρίζεται, όπως το κλειστό γήπεδο Λίντο και το αθλητικό κέντρο του σταδίου Ελευθερίας, επικαλούμενο ανεπαρκή κρατική επιχορήγηση.

Είναι απαράδεκτο με τη λογική της ανταποδοτικότητας, να ενισχύεται η επιχειρηματική λειτουργία δημόσιων αθλητικών χώρων, να θεωρούνται οι αθλητές πελάτες και να γίνεται το δικαίωμα στον αθλητισμό πανάκριβο εμπόρευμα, το οποίο θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη οι λαϊκές οικογένειες είναι τσακισμένες οικονομικά και δυσκολεύονται να πληρώνουν ακόμα και τις συνδρομές τους στα σωματεία, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.

Ενώ βεβαίως, όπως έχουν αναδείξει γονείς και αθλούμενοι και παραδέχονται και οι διοικούντες, οι εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, παλιές, υποσυντηρημένες και με κακές συνθήκες για την υγιεινή και ασφαλή χρήση από τους αθλητές, λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

– Να σταματήσει άμεσα το επιπλέον χαράτσωμα των 5 € ανά αθλητή στο κολυμβητήριο και το αντίστοιχο ποσό για τους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους που διαχειρίζεται το ΕΑΚΗ;

– Να αυξήσει την τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΑΚΗ στο ύψος των αναγκών, για την άμεση συντήρηση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Κολυμβητήριου στο Ηράκλειο Κρήτης, τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν για όλους.

Ο βουλευτής

Μανώλης Συντυχάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook