Για προεκλογική κίνηση έκαναν λόγο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Χανίων σχολιάζοντας τη μείωση των δημοτικών τελών.

Περίπου 250.000 τμ προστέθηκαν πέρσι στον δημο Χανίων στα πραγματικά τετραγωνικά που μέχρι τώρα ήταν “κρυφά” και αδήλωτα και περίπου 100.000 τμ φέτος.

Αυτό εν μέρει είναι θετικό, στην ουσία όμως απέχει πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο να καταγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων που υπάρχουν αλλά δεν έχουν δηλωθεί και δεν πληρώνουν τέλη.

Κατά τη συζήτηση μάλιστα του θέματος της μείωσης των δημοτικών τελών που προτείνει ο δήμος, σχολιάστηκε από το δημοτικό συμβούλιο ότι η προσθήκη στα πραγματικά τετραγωνικά αυτών των 350.000 δεν έγινε εξαιτίας των ελέγχων που είχε δεσμευτεί ο δήμος Χανίων ότι θα έκανε, αλλά προέκυψαν εξαιτίας των ρυθμίσεων αυθαιρέτων από το κράτος.

Όπως πάντως αναφέρθηκε από τη διευθύντρια των οικονομικών υπηρεσιών: 

“Πραγματική αύξηση των τ.μ. δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αν δεν μας δώσει στοιχεία η φορολογική διοίκηση, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ελέγχους και να προσθέτουμε καθημερινά νέα τ.μ., όμως αν δεν βοηθηθούμε από την φορολογική διοίκηση τα πραγματικά πολλά τετραγωνικά δεν θα μπορέσουμε να τα βρούμε. Έχει θεσμοθετηθεί η φορολογική διοίκηση να δίνει στοιχεία στους ΟΤΑ, έχουμε κάνει αίτημα, όμως από το υπουργείο μας έχουν στην αναμονή, ιδιαίτερα λόγω ζητημάτων που προκύπτουν με τα προσωπικά δεδομένα”.

Ως προς τη μείωση των δημοτικών τελών σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή από την πλευρά του δήμου ως προεκλογική κάτι που αρνήθηκε ο δήμαρχος.

Τάσος Βάμβουκας

Όσοι μας κατηγορούν ότι μειώνουμε τα δημοτικά τέλη για εκλογικούς λόγους προφανώς έχουν άγνοια του πώς λειτουργεί ο δήμος. Αυτό κατέστη εφικτό λόγω νοικοκυρέματος των οικονομικών των δήμων. Αν ήταν προεκλογική κίνηση δεν θα κάναμε επενδύσεις και έτσι θα πετυχαίναμε 25% μειώση των δημοτικών τελών.

Νάνσυ Αγγελάκη

Μας λέγατε στο παρελθόν για να αυξήσετε τα τέλη ότι θα κάνατε επενδύσεις, θα παρείχατε υψηλές υπηρεσίες ανταποδοτικών, θα καταγράφατε τα πραγματικά τετραγωνικά, θα φέρνατε απορριμματοφόρα, πολλά “θα”. Θα συμφωνήσουμε με τις μειώσεις όμως και πάλι αυτές δεν είναι ισορροπημένες, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να έχει έρθει πολύ νωρίτερα και όχι σήμερα για να χαϊδέψετε τα αφτιά των δημοτών. Αυτό δεν οφείλεται στην πολιτική νοικοκυρέματός σας. Απλώς δεν μπορούσατε να διαπιστώσετε στο παρελθόν ότι εκείνος ο προγραμματισμός που είχε βρει βηματισμό θα έφερνε ορατά αποτελέσματα. Ως προς την καταγραφή των τετραγωνικών οι πολίτες μόνοι τους έρχονται και δηλώνουν τα πραγματικά τετραγωνικά βάσει των ρυθμίσεων και τακτοποιήσεων που ισχύουν τώρα από το κράτος και όχι βάσει ιδιαίτερων ενεργειών που έχετε κάνει.

Γιώργος Σχοινοπλοκάκης

Χαίρομαι που ο δήμος είναι τόσο “καθαρός” που δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε άλλα χρήματα γι αυτόν. Οι πολίτες όμως ζουν την καθημερινότητα. Ο πολίτης θέλει μια δίκαιη κατανομή του κόστους των απορριμμάτων. Υπάρχει κατοικία που παράγει ελάχιστα σκουπίδια και οικία που παράγει τεράστια ποσότητα. Όμως πληρώνουν και οι δυο το ίδιο. Δεν είναι δίκαιο. Υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν συστήματα καινοτόμα στα οποία ο καθένας πληρώνει ανάλογα με το πόσα σκουπίδια πετάει. Εμείς γιατί δεν χρηματοδοτούμε από αυτό το περίσσευμα αυτή την τεχνογνωσία και να την εφαρμόσουμε; Αντ’ αυτού κάνετε ενέργειες που φυσικά αποσκοπούν σε κάτι και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Γιάννης Σαρρής

Είναι θετική η κατηγοριοποίηση που έγινε στο τιμολόγιο έτσι ώστε κάθε ένας να πληρώνει ανάλογα με το πόσο ρυπαίνει. Τόσα χρόνια δεν υπήρχε καμία διαφοροποίηση στα τιμολόγια, τόσα χρόνια υπήρχαν τετραγωνικά που δεν φαίνονταν, ενώ πάνω από 10 χρόνια δεν είχε γίνει συντήρηση του εξοπλισμού που διαθέταμε. Άρα είναι θετικές όλες αυτές οι κινήσεις. Από εκεί και πέρα η καταγραφή των πραγματικών τετραγωνικών σταμάτησε και το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν υπάρχει βούληση να προχωρήσει η ιστορία αυτή. Επίσης, το θέμα του εργολάβου καθαριότητας, ένας στη ΔΕΔΙΣΑ και ένας στον δήμο είναι λάθος.

Νίκος Παπαντωνάκης

Προσπαθείτε να κάνετε το μαύρο, άσπρο. Προς ενημέρωσιν, στο Ηράκλειο είναι 0,70 προς όλους, στην πόλη του Ρεθύμνου είναι 1,02 και στις υπόλοιπες περιοχές 0,91. Το ποσοστό του Ηρακλείου είναι πάνω από 10%. Στην Πάτρα συνολική μείωση στην τριετία ήταν πάνω από 25%. Γιατί σταματήσατε τη διαδικασία των αδήλωτων χώρων; Μπορούσατε να πάρετε στοιχεία από την πολεοδομία, τη ΔΕΥΑΧ. Κάνατε έναν προεκλογικό λόγο για το τι κάνατε. Όταν θα έρθει η ώρα θα σας πούμε τι δεν κάνατε. Κάνατε λόγο για νοικοκύρεμα των οικονομικών. Τι σχέση έχουν αυτά με τα ανταποδοτικά τέλη; Υποτίθεται ότι όσα ξοδέψεις στην καθαριότητα θα τα πάρεις από τους πολίτες.

Σεραφείμ Ρίζος

Πρόκειται για κοροϊδία. Από τη μια μεριά η δημοτική αρχή λέει τα κάναμε καλά και γι’ αυτό σας γυρνάμε πίσω κάποια ψίχουλα και από την άλλη η δεξιά αντιπολίτευση να λέει παροχολογίες είναι αυτά και μην δώσετε στον κόσμο γιατί έχει σημασιά η ποιότητα. Και οι δυο πλευρές κοροϊδεύετε. Δήμαρχε λέτε ότι εξορθολογίσατε τα οικονομικά. Μα δεν ήταν μόνο ο τελευταίος ισολογισμός πλεονασματικός, το 2016 ο ισολογισμός είχε πλεόνασμα σύμφωνα με τη δική σας εισήγηση 10 εκατ. Γιατί δεν κάνατε νωρίτερα τη μείωση; Αυτό που ονομάζετε εσείς εξορθολογισμός είναι στην πραγματικότητα άγρια μορφή φορομπηξίας που πάνω σε αυτήν στηριχτήκατε και τώρα λέτε σας δίνουμε λίγα ψίχουλα πίσω. 

Να σημειωθεί ότι πέρα από την πρόταση της δημοτικής αρχής για μείωση 5% των δημοτικών τελών, ετέθη προς ψήφιση και πρόταση του κ. Παπαντωνάκη να μειωθούν κατά 10% τα δημοτικά τέλη με το σκεπτικό ότι μπορούν να υπάρξουν έσοδα από αδήλωτα τ.μ.

Ο δήμαρχος είπε ότι στην περίπτωση αυτή της μείωσης 10% μπορεί να γίνει εφόσον όμως δεν γίνει καμία επένδυση όπως για παράδειγμα αγορά απορριμματοφόρων.

Η μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη δημοτική αρχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook