Ο προυπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τον καταψηφίζουν, με την αιτιολογία οτι στρέφεται σε λάθος κατευθύνσεις.

Το σχέδιο του Προϋπολογισμού του δήμου Χανίων για το οικονομικό έτος 2019, συζητήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, με το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στη δημοτική αρχή οτι καταθέτει ένα οδικό χάρτη της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο δήμος το 2019, στον οποίο απουσιάζει η κοινωνική μέριμνα αλλά και ο αναπτυξιακός προσανατολισμός προς όφελος του χανιώτικου λαού.

Το σχέδιο, κατατέθηκε σήμερα στο δημοτικό σώμα, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησής του, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, σύμφωνα με την οποία, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός.  Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος των Οικονομικών κ. Μαράκης στην εισήγησή του σημείωσε οτι ο προϋπολογισμός είναι πραγματοποιήσιμος ενώ επεσήμανε τον δυναμικό του χαρακτήρα καθώς υπάρχει περιθώριο αλλαγών. Τέλος Ιανουαρίου αρχές Φλεβάρη, σημείωσε,  έπειτα από την επανεξέταση των οικονομικών δεδομένων,  είθισται να γίνονται αναμορφώσεις στους προϋπολογισμούς, οπότε και θα διορθωθούν κάποιες αστοχίες.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό “αναπτυξιακό” αλλά και με έντονη κοινωνική διάσταση,  αφού  όπως τόνισε, προβλέπει πάνω από 20 εκ.ευρώ για επενδύσεις ενώ τα χρήματα που θα διατεθούν για κοινωνικό έργο ανέρχονται σε πάνω από 5,5 εκ. ευρώ.  Ο κ. Βάμβουκας στην αρχική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε και στο θέμα της αδυναμίας είσπραξης παλαιών οφειλών οι οποίες ανέρχονται στα 40 εκ. ευρώ, οι οποίες, δεν έχουν ενταχθεί ως αξιώσεις στον προϋπολογισμό όχι γιατί ο δήμος δεν διεκδικεί αυτά τα χρήματα, αλλά επειδή, με βάση την εισπραξιμότητα των περασμένων ετών, προβλέπεται οτι είναι δύσκολο, να καταλήξουν στα ταμεία του δήμου και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να ακολουθήσει αυτό το ρεαλιστικό δεδομένο.

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε οτι δεν διεκδικεί χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους και οτι “άδειασε” τα ταμεία του δήμου, χρησιμοποιώντας ίδιους πόρους, ο δήμαρχος Χανίων, υποστήριξε οτι άλλοι δήμοι, στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν μεγάλα έργα με ευρωπαϊκά κονδύλια, “την πάτησαν” και έμειναν πίσω λόγω καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας, κάτι που όπως είπε δεν έγινε στα Χανιά. Έργα στη Νέα Χώρα, τη Χάληδων, το πάρκο της Αμπεριάς καθώς και έργα που θα ακολουθήσουν όπως στην πλατεία της Σούδας, έγιναν πραγματικότητα εξαιτίας της αποφασιστικότητας του δήμου να προχωρήσει σε αυτά, χρησιμοποιώντας ιδιους πόρους, σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων.  Επίσης διευκρίνισε οτι στον προϋπολογισμό αυτό, αναγράφονται κονδύλια μόνο για αυτά που υπάρχουν εγκρίσεις και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην οικονομική χρήση του 2019, φέρνοντας για παράδειγμα τη Δημοτική Αγορά όπου υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση 500.000 ευρώ, από ενα ποσο των 5 εκ. ευρώ που έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά, την εμφάνιση κωδικών για έργα μέχρι 24.000 ευρώ, διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση, οτι δεν “κρύβουν” απευθείας αναθέσεις καθώς οι δημοπρασίες γίνονται ηλεκτρονικά και σε αυτές μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε.

Νάνσυ Αγγελάκη: Έργα καταγράφονται αλλά δεν υλοποιούνται, χωρίς κοινωνική ευαισθησία ο προϋπολογισμός

Η Νάνσυ Αγγελάκη, υποστήριξε οτι με τον προϋπολογισμό αυτό δεν στηρίζεται η κοινωνική πολιτική, ο τομέας του πολιτισμού και του αθλητισμού αλλά ούτε και οι ανάγκες της πόλης σε έργα και υποδομές. Το σχέδιο του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζεται από υψηλή εισπραξιμότητα, χαμηλά ποσοστά στην υλοποιήση έργου, χαμηλά ποσοστά στις επενδύσεις ενώ την ίδια ώρα δεν τοποθετεί σε προτεραιότητα τις ανάγκες του Ανθρώπου, υποστήριξε η κ. Αγγελάκη Τέσσερα χρόνια τώρα έρχονται προυπολογισμοί που στερούνται προοπτικής και ανάπτυξης, το θέμα δεν είναι τι αναγράφεται στον προυπολογισμό αλλά τι έργα υλοποιούνται”. Όπως τόνισε, την περασμένη χρήση, υλοποιήθηκε ένα μικρό ποσοστό από τις προβλέψεις που υπήρχαν για επενδύσεις και έργα του προηγούμενου προϋπολογισμού ενώ την ίδια ώρα, οι πρώην περιαστικοί δήμοι έχουν πολλές ανάγκες και ο δήμος Χανίων για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, χρειάζεται έναν δήμαρχο που θα διεκδικεί

Άρης Παπαδογιάννης: Σχέδιο χωρίς προοπτική ανάπτυξης αλλα και χωρίς κοινωνικό πρόσωπο

“Ο προυπολογισμός του δήμου, είναι η κορυφαία πολιτική πράξη γιατί δείχνει το αποτύπωμα του σχεδιασμού της κάθε δημοτικής αρχής. Περιμέναμε στον τελευταίο προυπολογισμό της θητείας σας,  να υπάρχει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την ανάπτυξη και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο προϋπολογισμός δεν στοχεύει ούτε σε ανάπτυξη ούτε έχει κοινωνικό προσανατολισμό”, σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης, τονίζοντας οτι το ζητούμενο σε κάθε προϋπολογισμό δεν είναι οι αριθμοί αλλά η πολιτική ματιά. Ο κ Παπαδογιάννης κατηγόρησε το δήμαρχο Χανίων οτι για προεκλογικούς λόγους, ανακοινώνει παροχές στους δημότες με τη μορφή πχ της μείωσης των τελών ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκείνος που αύξησε τα δημοτικά τέλη ενώ οδήγησε 15.000 δημότες να χάσουν την ενημερότητά τους.

“Γίνεται μια προσπάθεια, το τελευταίο 5μηνο πρις τις εκλογές, να φανεί οτι είστε πολύ φιλικοί στους πολίτες μοιράζοντας παροχές. Αυτά κ. Δήμαρχε θα έπρεπε να τα δίνεται από την πρώτη ημέρα της θητείας σας. Είχατε μια ειπρακτική φορομπηχτική πολιτική. Από 15,000 συνδημότες μας, δεσμεύσατε τα ΑΦΜ τους. Έρχεστε τώρα να χαιδέψετε αυτιά και να φανείται κοινωνικά ευαίσθητος. Αυξήσατε τα δημοτικά τέλη εντέχνως τα πρώτα χρόνια και τώρα κάνετε παροχές”, είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στη μη επιχορήγηση προς το δημοτικό γηροκομείο αλλά και στην χρησιμοποίηση των ίδιων πόρων του δήμου.. “Στερείται από το δημοτικό γηροκομείο την επιχορήγηση με τη λογική ότι έχει αποθεματικό. Γιατί το δημοτικό γηροκομείο δεν έχει ανάγκες;  Θα έπρεπε να αισθάνεστε άβολα που κάνετε έργα με ιδίους πόρους. Εξαντλείται τα ταμεία του δήμου, καλύπτοντας την ανεπάρκειά σας να εντάξετε τα έργα σε ευρωπαικά προγράμματα.”, σημείωσε προτρέποντας τέλος το δήμαρχο Χανίων να αφήσει για τους επόμενους το έργο της Δημοτικής Αγοράς, κατηγορώντας τον οτι 5 χρόνια δεν έκανε τίποτα.

Γιάννης Σαρρής: Ανισοκατανομή των βαρών, κερδισμένοι οι έχοντες, χαμένοι οι μη έχοντες

Ο κ. Σαρρής στην τοποθέτησή του επεσήμανε οτι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν οι δήμοι, χαρακτηρίζονται από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, με την κοινωνία όμως εξαθλιωμένη οικονομικά, για αυτό, παρά τις όποιες δυσχέρειες, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

“Επιμένουμε στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και θα πρέπει τα έσοδα να προέρχονται από τους έχοντες και να στη συνέχεια να κατανέμονται στους μη έχοντες. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο κ. Σαρρής, παρατηρείται διαρκώς μείωση στα τέλη που πληρώνουν οι επιχειρηματίες, πχ τέλη παρεπιδημούντων και επομένως δεν υπάρχει ισονομία στον επιμερισμό των βαρών.  Για εμάς, στον προϋπολογισμό, κυρίαρχο είναι το θέμα της στήριξης των ανθρώπων”, ανέφερε ενώ επεσήμανε οτι δεν γίνεται σωστή διαχείριση της δημοτικής περιουσίας.

Νίκος Παπαντωνάκης: Αντιλαϊκός προϋπολογισμός, μέσο εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών

“Το τι είναι ανάπτυξη είναι μεγάλο ζήτημα, για ποιον, τι είδους και ποιος ωφελείται από αυτήν. Με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ γίνεται μακρύτερο το χέρι της κεντρικής εξουσίας μέσω των ΟΤΑ για την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών. Όλοι οι προηγούμενοι προυπολογισμοί είχαν το ίδιο κλισέ σενάριο, ότι όλα πάνε καλά.  Ουδεποτε ακούσατε τις ανάγκες αυτών που εμείς αποκαλούμε λαικά στρώματα για αυτό δεν έχει φτάσει στα αυτιά σας η δυσαρέσκεια τους. Ο προυπολογισμός είναι αντιλαικός,  μη διεκδικητικός . Καλούμε τον χανιώτικο λαό να διεκδικήσουμε την κάλυψη των πραγματικών μας αναγκών από το δήμο και την κεντρική εξουσία”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαντωνάκης, επαναλαμβάνοντας πολλάκις οτι ο προϋπολογισμός αυτός αφήνει απέξω τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Σεραφείμ Ρίζος: Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ταξικός

“Ταξικό” χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Σεραφείμ Ρίζος, τονίζοντας οτι από τη μια δίνει φοροαπαλλαγές στους πλουσίους ενώ από την άλλη, αυξάνει τα βάρη στους μη έχοντες

“Η κατάθεση του προυπολογισμού είναι πολιτική πράξη γιατί φανερώνει έναν συνολικό προσανατολισμό και τη στρατηγική του δήμου Χανίων. Καταθέτετε έναν ταξικό προυπολογισμό με προσπάθεια φοροελαφρύνσεων σε έχοντες και κατέχοντες. Θεωρούμε οτι ο προυπολογισμός είναι “κομμένος και ραμμένος” στα μέτρα του Παρατηρίου, ειναι ένας ταξικός προυπολογισμός που ρίχνει τα βάρη στους φτωχούς και απαλλάσει τους πλουσίους. Αφήνετε τους Χανιώτες να πληρώνουν και είστε μακριά από τις ανάγκες τους. Βασίζεται στη φτώχεια, την φορομπηξία και στην λογική των φοροαπαλλαγών των πλουσίων”, σημείωσε.

Ο προυπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τον καταψηφίζουν, με την αιτιολογία οτι στρέφεται σε λάθος κατευθύνσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook