Κλασικό και πολυαγαπημένο πιάτο της χειμωνιάτικης, ελληνικής κουζίνας

Υλικά συνταγής

λάχανο 1, αφράτο και ελαφρύ
ελαιόλαδο 1/3 του φλιτζανιού, για την κατσαρόλα
κρεμμύδι ξερό 1, κομμένο σε φέτες, για τον πάτο της κατσαρόλας

Για τη γέμιση
κιμάς ανάμικτος (αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό): 500 γρ.
κρεμμύδια ξερά: 2 τριμμένα
φρέσκα κρεμμυδάκια: 2 – 3 ψιλοκομμένα
καρότα: 2 τριμμένα
άνηθος: 1/2 ματσάκι, ψιλοκομμένος
μαϊντανός: 1/2 ματσάκι, ψιλοκομμένος
ρύζι: 1 φλιτζάνι
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο κύμινο (αν σας αρέσει)

Για το αυγολέμονο
αυγά: 2 κρόκοι
λεμόνια: 2

Εκτέλεση συνταγής

Αφαιρείτε το κοτσάνι από το λάχανο, αφού πρώτα το χαράξετε κυκλικά με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζετε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζετε για 15’ να μαλακώσει ελαφρά.

Ανακατεύετε σε μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνετε καλά. Αποσπάτε ένα-ένα λαχανόφυλλο, αφαιρείτε τα σκληρά νεύρα, βάζετε στο κέντρο του μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγετε σε ντολμά. Στρώνετε στη βάση μιας μεγάλης κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετείτε από πάνω τους ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και τους καλύπτετε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.

Περιχύνετε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να σκεπάζει τους ντολμάδες, προσθέτετε 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Πασπαλίζετε με κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 50’-55’.

Για το αυγολέμονο, χτυπάτε τους 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και αραιώνετε το μείγμα παίρνοντας λίγο ζωμό από την κατσαρόλα με τους ντολμάδες. Περιχύνετε το φαγητό και κουνάτε την κατσαρόλα για να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτετε στο αυγολέμονο μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook