Ολοκληρώνεται σήμερα η απομάκρυνση όλων όσων μπορούν να αφαιρεθούν από τα κτίρια που έχουν απεικονισθεί σε πολλές φωτογραφίες για τα «μαχαιράδικα» – Την Δευτέρα ξεκινά η κατεδάφιση

Επτά κτίρια στην οδό Σήφακα των Χανίων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα περάσουν στο παρελθόν μένοντας στην ιστορία αυτής της πόλης μέσα από τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα πασίγνωστα «μαχαιράδικα».

Τον δρόμο με τα καταστήματα στα οποία οι παλιοί Χανιώτες αγόραζαν και ακόνιζαν τα μαχαίρια  που  χρειαζόντουσαν για κάθε χρήση, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν και πόλο έλξης για τους τουρίστες που αγόραζαν και τα αναμνηστικά τους.

Τα επτά κτίρια είχαν απαλλοτριωθεί πριν από πολλά χρόνια από το Υπ. Πολιτισμού προκειμένου να αναδειχθεί το βυζαντινό τείχος στο οποίο εφάπτονται και καθώς «τα περισσότερα από αυτά παραμένουν αχρησιμοποίητα και ασυντήρητα  επί χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί επικίνδυνα για τους διερχόμενους, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια πολύ άσχημη εικόνα μιας περιοχής με έντονη ιστορικότητα και μεγάλη επισκεψιμότητα.».

Τελευταίο είχε απομείνει το μαχαιράδικο  «Ο Αρμένης» που λειτουργούσε από τον κ. Μιχάλη Παχτίκο και το οποίο είχε ανοίξει στο ίδιο σημείο, το 1912, ο παππούς του.

Τις προηγούμενες ημέρες , ειδικό συνεργείο από Αθήνα αφαίρεσε όλες τις σκεπές που είχαν φύλλα αμιάντου, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ διέκοψε όλες τις ηλεκτρολογικές συνδέσεις και συνεργείο της αρχαιολογίας έβγαλε όλα τα αντικείμενα που μπορούν να αφαιρεθούν, από έπιπλα και κουφώματα μέχρι σκουπίδια, εργασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Να σημειωθεί πως η κατάσταση των κτιρίων είναι πολύ επικίνδυνη και απαγορεύεται η είσοδος σε αυτά καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος ατυχήματος.

Αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στην διάρκεια της κατεδάφισης, από το πρωί της Δευτέρας, θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς θα απαγορευτεί η κυκλοφορία και η στάθμευση οχημάτων από την όδο Ποτιέ ως την Δασκαλογιάννη, ενώ η κυκλοφορία μέσω της οδού Κατρέ, θα εκτρέπεται προς την Ποτιέ πέραν του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα (7.00-11.00). Επίσης η είσοδος στην Κανεβάρο θα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της περιοχής. 

Από την κατεδάφιση – προς το παρόν – εξαιρείται το ετοιμόρροπο κτίριο στην συμβολή των οδών Σήφακα και Κατρέ καθώς ο ιδιοκτήτης του έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη με την υπόθεση να έχει φτάσει στον Άρειο Πάγο.

(Εξωτερική φωτο: Νίκος Ζωγραφάκης)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook