Πλησιάζουν οι ημέρες τον εορτών και όλοι αναζητούν προορισμούς για μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα.

Επειδή όμως τα Χριστούγεννα συνδυάζονται με πληρωμές ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας, δώρα των παιδιών και ονομαστικές γιορτές, οι περισσότεροι ψάχνουν μέρη οικονομικά ώστε να  μην βγουν εκτός προυπολογισμού.

Τι καλύτερο λοιπόν από εκδρομές κοντά στην πόλη μας ώστε να γλιτώσουμε έξοδα εισιτηρίων και μετακινήσεων. Στην Κρήτη, δεν υπάρχουν μόνο ωραίες παραλίες, αλλά και πολλά γραφικά χωριουδάκια, που είναι ιδανικά για ολιγοήμερες διακοπές.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε ιδέες για τις διακοπές των Χριστουγέννων σε μέρη ειδυλλιακά, όμορφα και οικονομικά. 

Οροπέδιο Λασιθίου

Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι μία  γραφική πεδιάδα που περικλείεται από βουνά. Βρίσκεται στο νομό Λασιθίου περίπου 70χμ ανατολικά του Ηρακλείου. Το οροπέδιο, διαθέτει τους γνωστούς ανεμόμυλους  αλλά και γραμμικά έργα αποστραγγίσεως τις λίνιες, που έφτιαξαν οι Ενετοί γύρω στο 1463.Το χωριό είναι ιδανικό για τρέξιμο και περιπάτους καθώς εδώ λαμβάνουν χώρα οι «Δικταίοι αγώνες» όπου αθλητές τρέχουν τον γύρο του Οροπεδίου.

Ζαρός

Ο Ζαρός είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό που απέχει 45 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, ενώ είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 450 μέτρων. Ο Ζαρός φημίζεται για τα γνωστά νερά του, το  φαράγγι που υπάρχει στην περιοχή, τις εκκλησίες, το καταπράσινο τοπίο και τα μοναστήρια του. Επιπλέον, οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς είναι πολυποίκιλες. Μία εξερεύνηση και επίσκεψη στη λίμνη, όπου μπορείτε να πιείτε καφέ, να ταίσετε τις πάπιες και τα ψάρια, να κάνετε περίπατο, ποδήλατο αλλά και να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα στις παραδοσιακές ταβέρνες.

Καπετανιανά

Τα Καπετανιανά, βρίσκονται στο νομό Ηρακλείου, είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος στις πλαγιές των Αστερούσιων ορέων, σε υψόμετρο 750μ ενώ απέχει 71χλμ από το Ηράκλειο.

Στα Καπετανιανά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τουριστικά, διατηρώντας όμως τα ιδιαίτερα γνωρίσματα τους. Οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν τα σπάνια είδη πτηνών που ζουν στην περιοχή, όπως τους γυπαετούς, τους σπιζαετούς, τα όρνια και τους χρυσαετούς. Στα ανατολικά της κορυφής του Κόφινα υπάρχει μία οργανωμένη ταΐστρα αλλά και έναπαρατηρητήριο για τα σπάνια πουλιά. Στην περιοχή μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία αλλά και mountain bike.

Ανώγεια

Είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά χωριά του Ρεθύμνου, στις πλαγιές του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 700 μέτρα. Στην περιοχή μπορεί να βρει κανείς υπέροχα υφαντά στα κεντρικά σοκάκια και τους δρόμους του χωριού, να πιεί καφέ στα παραδοσιακά καφενεία αλλά και να φάει το φημισμένο Ανωγειανό οφτό. Στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου διοργανώνονται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Εδώ θα βρείτε επίσης παραδοσιακά ξενοδοχεία και μέρη με κρητική μουσική.

Ομαλός

Το Οροπέδιο του Ομαλού βρίσκεται 38χλμ νότια της πόλης των Χανίων σε υψόμετρο 1.040 έως 1.250 μέτρων. Ο Ομαλός το χειμώνα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες αφού μπορούν να απολαύσουν το απέραντο χιονισμένο τοπίο, να κάνουν ορειβασία, πεζοπορία και να επισκεφθούν το καταφύγιο του Καλλέργη.

Πάνω από το Ξυλόσκαλο, υπάρχει το βουνό του Γκίγκιλου με την κορφή του στα 2.080 μέτρα όπου στα αρχαία χρόνια είχε κατά την παράδοση το θρόνο του ο Κρητογένης Δίας. Στις κορφές της Αγαθωπής παλαιότερα είχαν διοργανωθεί χιονοδρομικοί αγώνες. Στην περιοχή θα βρείτε παραδοσιακά ξενοδοχεία και ταβέρνες με κρητικά εδέσματα και καλής ποιότητας κρέας και τυροκομικών, αφού σχεδόν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Ασκύφου

Τα Ασκύφου απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα από τα Χανιά και μπορεί κανείς να φθάσει ακολουθώντας το δρόμο για Σφακιά, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μέτρα.

Το οροπέδιο περιβάλλεται από τα Λευκά Ορη, στον οικισμό Καρέ μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο, αλλά και τα παραδοσιακά ξενοδοχεία. Για τους λάτρεις της άθλησης, σας συνιστούμε να κάνετε ποδήλατο, πεζοπορία, ιππασία αλλά και σκοποβολή για τους πιο τολμηρούς. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε και χιόνι και να παίξετε χιονοπόλεμο, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα φάτε καλά, καθώς υπάρχει πληθώρα τοπικών προιόντων, από μέλι, μυζήθρα, κρέας μέχρι σφακιανές πίτες, καλιτσουνάκια και κρεατότουρτα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook