Η ανακοίνωση της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών για ειλημμένη πρωθυπουργική(!) απόφαση ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, προκάλεσε στην πολιτεία μας ποικίλες αντιδράσεις και την αμήχανη σιωπή της πρυτανείας. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Κοτζαμπασάκης για παράδειγμα, πετυχημένος δικηγόρος ο ίδιος και άνθρωπος που βιώνει από μέσα τις δυσκολίες των νεαρών συναδέρφων του, αναρωτήθηκε για το αν χρειάζεται μία ακόμα Νομική, αλλά και αν χρειάζεται, γιατί αυτή δεν διεκδικείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και «συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, όπου υφίστανται και λειτουργούν εξαιρετικά Τμήματα Κλασικών Σπουδών, όπως και Τμήματα συναφούς αντικειμένου, με προφανές το όφελος και μόνον εκ της διεπιστημονικής συνέργειας;;;». Ο πάντα διεισδυτικός και περιεκτικός Ραδάμανθυς κάρφωσε κέντρο γράφοντας: «Την είχαμε διεκδικήσει κι εμείς την Νομική Σχολή, που τελικά ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά όχι σθεναρά. Ρίξαμε το βάρος, βλέπετε, στη Σχολή Τουρισμού… αλλά κι εκεί όχι σθεναρά…».

Πολλά είναι τα παράπονα για την «παράξενη» συμπεριφορά των συγκλητικών, η πλειοψηφία των οποίων διδάσκει στις σχολές του Ηρακλείου. Το κακό είναι ότι και οι ίδιοι κάνουν ότι μπορούν να υποδαυλίζουν τη δυσπιστία μας, με αποκορύφωμα την περίφημη απόφαση για τη σχολή Τουρισμού. Ίσως η ιστορία με τη νέα Νομική ξεκινήσει μία συζήτηση που αποτρέψει, όπως τα πράγματα δείχνουν, δρομολογημένες καταστάσεις εις βάρος του Ρεθέμνους.

Όπως γνωρίζουμε η αναβάθμιση των ΤΕΙ σε ΑΕΙ γίνεται μέσω συνενώσεων, παντού εκτός Κρήτης. Στα καθ ημάς το Πανεπιστήμιο Κρήτης (δηλαδή οι συγκλητικοί που το διοικούν), αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να συγχωνευτούν με το ΤΕΙ Κρήτης γιατί θέλουν να το… μελετήσουν. Αφού λοιπόν τα ΤΕΙ πρέπει να γίνουν ΑΕΙ, το υπουργείο δημιούργησε μία επιτροπή η οποία θα δρομολογήσει τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, θα δημιουργηθεί με άλλα λόγια τρίτο (!) μετά το ΠΚ και το Πολυτεχνείο) πανεπιστήμιο στο νησί. Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Στο Ηράκλειο για παράδειγμα, στο νέο πανεπιστήμιο δρομολογείται Γεωπονική Σχολή πενταετούς φοίτησης και άλλες πολλές, ενώ στα Χανιά όπου το ΤΕΙ έχει νέα κτίρια, θα αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες σχολές πληροφορικής και θα ιδρυθούν νέες. Και στο Ρέθεμνος; Στο Ρέθεμνος το επίθετο «παντέρμο» παραμονεύει στη γωνία, αφού ούτε η αυτονόητη συμπλήρωση του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας με Τμήμα Οπτικοακουστικής και η αναβάθμιση του σε Σχολή δεν δρομολογείτε. Το επόμενο βήμα είναι η διάλυση του τμήματος προς επίτευξη των «πολυπόθητων» συνεργειών. Το βέβαιο είναι πως η μετεξέλιξη του ΤΕΙ θα έχει έδρα το Ηράκλειο.

Εδώ το μυαλό αρχίζει να πονηρεύει, αφού αργά ή γρήγορα οι μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις θα καταστήσουν τις συνενώσεις των δύο πανεπιστημίων μονόδρομο. Στο ερώτημα «που θα γίνει η έδρα του νέου Πανεπιστημίου Κρήτης», του ιδρύματος δηλαδή που θα περιέχει το σημερινό ΠΚ και αυτού που θα προκύψει από τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ, ποια νομίζετε θα είναι η απάντηση;        

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook