Από τον Αποκόρωνα Χανίων και συγκεκριμένα από το Νίππος ξεκίνησε την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, ο Μίκης Θεοδωράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι οργανώσεις Χανίων, Σφακίων και Κισσάμου του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα».

Η απάντηση στο \”τέταρτο Ραιχ\” είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η ανυπακοή. \”Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα σπίτι να πεινάσει\”.

Λόγια του Μίκη Θεοδωράκη από το Νίππος Χανίων στα πλαίσια ομιλίας του, στους κατοίκους της περιοχής και στους \”Σπιθίτες\” που τον υποδέχθηκαν στην πρώτη του στάση στα Χανιά.

Ο αγωνιστής μουσικοσυνθέτης τόνισε οτι στόχος μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση των εθίμων μας, και της παράδοσης του τόπου.

\” Όσο ζει η παράδοση μας θα ζει και η Ελλάδα\” σημείωσε χαρακτηριστικά.

\”Εγώ που τα πέρασα όλα, δεν φοβήθηκα του Γερμανούς, τους φασίστες τη Χούντα. Τώρα όμως φοβάμαι γιατί μας έχουν πιάσει στον ύπνο\” , τόνισε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας επίσης σε οτι αφορά την Αριστερά, πως κάνει ένα λάθος: \”άλλο εθνικισμός και άλλο το να αγαπάς την πατρίδα και το έθνος σου.\”

\"\"

Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης σημείωσε πως δεν έχει καμία σημασία το αν θα γίνουν ή όχι εκλογές, αν ακόμα και μετά τη διενέργεια τους, η Τρόικα παίρνει τις αποφάσεις, με τους ανθρώπους της στα διάφορα υπουργεία, να ελέγχουν τους υπουργούς.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές έχουν και να ενωθούν με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χαρακτήρισε τις αποφάσεις με την επιβολή φόρων και χαρατσιών αντισυνταγματικές, και σημείωσε ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα όλων η ανυπακοή, αλλά και η προστασία του Συντάγματος, που προβλέπεται όπως είπε από το ακροτελεύτιο άρθρο του.

\"\"

Ο ιδρυτής του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, έφτασε το μεσημέρι στο Νίππος Αποκορώνου, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής με ριζίτικα τραγούδια, χορούς και παραδοσιακά κεράσματα αλλά και μαντινάδες:\” πάλι βοριάς εφύσηξε κι έφερε τη δροσιά του, κι έφερε και το Μίκη μας στα πατρογονικά του.\”

Τον Μίκη Θεοδωράκη καλωσόρισαν ο δήμαρχος Αποκορώνου Γιάννης Μαρκάκης και ο υπεύθυνος της \”Σπίθας\” Αποκορώνου Ηρακλής Καπαρουδάκης

\"\"

Εκεί ο Μίκης Θεοδωράκης προχώρησε και στην ίδρυση δύο ακόμα οργανώσεων του Κινήματος «Σπίθα» για τον Αποκόρωνα και το Ρέθυμνο.

\"\"   \"\"

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

18:45 : «Νέα Αντίσταση και Νέα Γενιά». Συνάντηση με μαθητές του 5ου Γυμνασίου Χανίων και συνοδούς καθηγητές των (ξενοδοχείο Πόρτο Βενετσιάνο, παλιό Λιμάνι Χανίων). Ο Μίκης παραχωρεί συνέντευξη στα παιδιά της συντακτικής επιτροπής του μαθητικού περιοδικού «Λόγια του Θρανίου» και τμήμα της χορωδίας του σχολείου τραγουδά, ευχαριστώντας, «δυο τραγούδια που, εσύ Μίκη μας έμαθες»

• 19:30: Επίσκεψη στο Στρατηγείο( Μουσείο) του Ελευθερίου Βενιζέλου (σημαία της επανάστασης 1905) και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

• 20:30: Συνεστίαση. «Οι Σπιθίτες τιμούν τον Μίκη». Χαιρετισμός από τον ομότιμο καθηγητή κ. Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο. Δείπνο, κρητικά και πατριωτικά τραγούδια …από την παρέα (περιορισμένες θέσεις, όσα μέλη του κινήματος ανεξάρτητων πολιτών και φίλοι, επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους της εκδήλωσης, στους τηλ. αριθμούς:6973554266 & 6977439818, προκειμένου να αποκτήσουν το υποχρεωτικό δελτίο εισόδου-πρόσκληση)

\"\"

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου

• 10:00 : Συνάντηση με συντονιστικές επιτροπές. Κ.Α.Π. Ν. Χανίων, παρουσίαση πρότασης για «Διεθνές συνέδριο για τον Ελληνισμό και τη νέα γεωοικονομία στην περιοχή»

• 11:30 : Επίσκεψη Μ. Θεοδωράκη στο πατρικό του σπίτι στον Γαλατά, το οποίο έχει αγοραστεί από τον Δήμο Χανίων προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο. Υποδοχή από τον Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη και ενημέρωση για την πορεία εργασιών δημιουργίας του Μουσείου

• 20:00: Εκδήλωση στο θέατρο ανατολικής τάφρου με χαιρετισμούς από εκπροσώπους Σπίθας Ρεθύμνου, Σπίθας Αποκορώνου, Σπίθας Κισάμου, Σπίθας Σφακίων, ομιλία από τον εκπρόσωπο της Σπίθας Χανίων δικηγόρο Νίκο Χατζημιχελάκη, ομιλία από τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου και μέλος της Συμβουλευτικής επιτροπής της ΚΑΠ Γιώργο Κασιμάτη και κεντρική πολιτική ομιλία από τον Μίκη Θεοδωράκη.

• 21:00: Συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο: «Η πατρίδα, πάλι τραγουδά!»

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook