Άρχισε η κατεδάφιση των επτά παλιών κτιρίων που βρίσκονταν δίπλα στο βυζαντινό τείχος

Τελευταία ενημέρωση 13:15

Οι μπουλντόζες και τα μηχανήματα έβαλαν μπροστά τις μηχανές από το πρωί. Τα 7 παλιά κτίρια της Σήφακα τα οποία εφάπτονται στο βυζαντινό τείχος από σήμερα μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Οι εργασίες κατεδάφισης που άρχισαν περίπου στις 8.00 το πρωί αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα. Από τη μια μηχανήματα κατεδαφίζουν τα κτίρια και από την άλλη υδροφόρα καταβρέχει το σημείο λόγω της σκόνης που προκαλείται.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση οχημάτων από την όδο Ποτιέ ως την οδό Δασκαλογιάννη. Η κυκλοφορία μέσω της οδού Κατρέ εκτρέπεται προς την οδό Ποτιέ, πέραν του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας, που ισχύει (7.00-11.00). Η είσοδος στην οδό Κανεβάρω επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της περιοχής. Απαγορεύεται η στάση, η στάθμευση και η είσοδος οχημάτων στην οδό Δασκαλογιάννη. 

“Στη συγκεκριμένη οδό υπήρχαν για δεκαετίες τα συγκεκριμένα κτίρια, που παρέμεναν αχρησιμοποίητα, επικίνδυνα και ρυπογόνα για τη ζωή της πόλης μας”, παρατήρησε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι “τα Μαχαιράδικα” ήταν μια γειτονιά, που φιλοξένησε μια παραδοσιακή τέχνη, ενώ υπάρχουν θύμισες, που δεν πρέπει να εξαφανιστούν, με ορισμένα κτίρια, που έχουν ανακαινιστεί. 

“Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πόλη μας διεκδικεί από το παρελθόν την ένταξή της στην UNESCO, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι είναι σωστό να αποτυπώνουμε το περίφημο παλίμψηστο, δηλαδή να στηρίζουμε την αποτύπωση όλων των περιόδων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό, όταν κατεδαφίζουμε, να το κάνουμε με σύνεση, καθώς η πόλη μας κατά το παρελθόν έχει χάσει δείγματα νεώτερης αρχιτεκτονικής, όπως το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, το Λιμενικό Περίπτερο, ενώ υπάρχει προβληματισμός και για άλλα νεώτερα κτίσματα. 

“Πρέπει τα κτίρια, που συνδέονται με την ιστορία της πόλης να διατηρούνται με τρόπο συγκεκριμένο και οργανωμένο. Τα συγκεκριμένα κτίσματα εδώ δεν μπορούσαν να παραμείνουν άλλο, είχαν εγκαταλειφθεί και ο Δήμος πολύ σωστά έκανε να αναλάβει αυτή την υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία λόγω έλλειψης πόρων δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας”, κατέληξε στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Χανίων. 

Σημειώνεται ότι στο σημείο βρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Ξανθουδάκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, συντονίζοντας την εξέλιξη των εργασιών. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook