Διακεκριμένοι επιστήμονες στα Χανιά για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της σεισμολογίας – Πόσο προετοιμασμένη είναι η Κρήτη για την αντιμετώπιση σεισμών

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της σεισμολογίας και η παρουσίαση της εθνικής υποδομής “HELPOS: Ελληνικό Σύστημα Παρατήρησης της Λιθόσφαιρας”, βρέθηκαν στο επικεντρο ημερίδας που πραγματοποείται στο ΚΑΜ, με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.

Η Κρήτη ως γνωστόν, είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή και ο αντισεισμικός σχεδιασμός και η θωράκιση είναι κρίσιμης σημασίας για την ελαχιστοποίηση των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να έχει ένας σεισμός, δεδομένου μάλιστα οτι πλέον η επιστήμη παρέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που μπορούν να καταστήσουν μια πόλη “ασφαλή”. Τι συμβαίνει όμως στην Κρήτη, ποιες είναι οι πιο “επικίνδυνες”περιοχές και τι θα πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να θωρακίσουν αντισεισμικά τις περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Άκης Τσελέντης: Ανοχύρωτη πόλη το Ηράκλειο, τι πρέπει να προσέξουν τα Χανιά

Η ανάγκη αύξησης της σεισμικής θωράκισης του νησιού, ειδικά σε πόλεις όπως το Ηράκλειο, που χαρακτηρίζεται ως “ανοχύρωτη πόλη”, ο κίνδυνος από τις ανεξέλεγκτες και ανευ ελέγχου τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και η δόμηση κοντά σε ρέματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες από έναν ενδεχόμενο σεισμό, αλλά και τα νέα “όπλα” που συνεισφέρει η επιστήμη στην πολιτεία για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας, επεσήμανε στο περιθώριο της ημερίδας, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

“Στα Χανιά ευτυχώς, έχει γίνει μια σωστή μικροζωνική και έχουμε αποτυπώσει καλά την πόλη, δηλαδή έχουμε μελετήσει σε περίπτωση σεισμού πώς συμπεριφέρονται τα διάφορα εδάφη. Ο κύριος παράγοντας της καταστροφικότητας ενός σεισμού δεν είναι τόσο το μέγεθος του σεισμού όσο οι τοπικές εδαφικές συνθήκες. Έχουμε περιστατικά με δύο σχεδόν ίδια σπίτια, από τον ίδιο εργολάβο, σε απόσταση 100 μέτρων το ένα από το άλλο και το ένα να πάθει ολική κατάρρευση… Δυστυχώς σήμερα έχουμε χτίσει μέσα σε ρέματα, έχουμε χτίσει σε περιοχές προσχώσεων και είναι οτι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο στο Ηράκλειο, το οποίο είναι λίγο “ανοχύρωτο” ακόμα και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Τα Χανιά, πιστεύω είναι σε καλή φάση, έχουν γίνει βασικές μελέτες και υποδομές που μας δείχνουν τη σεισμική συμπεριφορά της πόλης. Το Ρέθυμνο έχει καλύτερες κατασκευές και καλύτερη πολεοδομική ανάπτυξη ενώ και το Λασίθι δεν έχει τόσο πρόβλημα. Πιστεύω οτι η πιο επικίνδυνη πόλη είναι το Ηράκλειο ενώ και τα Χανιά σε επίπεδο οικιστικό θέλουν λίγο προσοχή”, σημείωσε ο κ. Τσελέντης, προσθέτοντας οτι στην Κρήτη ένα ακόμη πρόβλημα αποτελεί τα αυθαίρεται και η ανεξέλεγκτη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ενώ ειδικά για τα Χανια επεσήμανε οτι υπάρχει κίνδυνος από τα παλιά κτίρια, τα οποία δεν ικανοποιούν τους σημερινούς αντισεισμικούς κανονισμούς.

“Στα Χανιά αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι υπηρεσίες, είναι οτι υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια, χτισμένα με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς τα οποία είναι ευάλωτα σε ισχυρές εδαφικές κινήσεις. Δεν λέω πως είναι όλα επικινδυνα απλώς σήμερα, σαν σεισμολόγοι έχουμε δώσει στην πολιτεία τα μέσα για το πώς συμπεριφέρεται η ίδια η πόλη και πρέπει να πάμε σε ένα στάδιο παραπέρα και να δούμε πως συμπεριφέρονται τα κτίρια. Σήμερα η επιστήμη επιτρέπει να δούμε τη συμπεριφορά κτιρίου για διάφορους σεισμούς σε επίπεδο συνοικίας”.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε επίσης οτι το πρόγραμμα Helpos, μπορεί να συνεισφέρει στην σεισμική θωράκιση του νησιού ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει οτι η Κρήτη στηρίζεται στον τουρισμό και για αυτό η όποια συζήτηση γύρω από τους σεισμούς θα πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και χωρίς κινδυνολογίες.

“Πιστεύω οτι με τη σημερινή εκδήλωση, πολλοί θα καταλάβουν πόσο πολύ το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην σεισμική θωράκιση του νησιού…. Η Κρήτη είναι ένα νησί που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την έννοια του σεισμικού κινδύνου από την άλλη όμως θα πρέπει να λάβει υπόψη του και κάθε επιστήμονας, οτι το κυρίως προϊόν της Κρήτης είναι ο τουρισμός, άρα δεν πρέπει να δυναμιτίζουμε με δηλώσεις θέματα για την σεισμική επικινδυνότητα του νησιου. Όμως πρέπει σιγά σιγά πρέπει να οδηγούμαστε προς την αύξηση της σεισμικής θωράκισης του νησιού”, ανέφερε.

Φίλιππος Βαλλιανάτος: Με το Helpos αναβαθμίζεται η απεικόνιση της σεισμολογικής δραστηριότητας, αναχαιτίζεται το “brain drain”

Ο μέχρι πρότινος καθηγητής γεωφυσικής στο ΤΕΙ Κρήτης και πλέον καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας,  Φίλιππος Βαλιανάτος, σε δήλωσή του, επεσήμανε τη σημασία του προγράμματος Helpos στην αναβάθμιση της απεικόνισης της σεισμολογικής δραστηριότητας στη χώρα μας, με τη σύμπραξη σε τέτοια κλίμακα ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων,  προσθέτοντας οτι το πρόγραμμα έχει γίνει αφορμή για την επιστροφή ενος ικανοποιητικού αριθμού νεων επιστημόνων στη χώρα μας προκειμένου να συνεχίσουν την έρευνά τους.

“Η Εθνική υποδομή Helpos – με συντονιστή το Γεωδυναμικό  Ινστιτούτο και συμμετέχοντες το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών) – έίναι μια μεγάλη προσπάθεια ενοποίησης όλων των γεωφυσικών και σεισμολογικών υποδομών στην Ελλάδα με ταυτόχρονη ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και εξοπλισμού που θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη απεικόνιση της σεισμικής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο και αυτή η δραστηριότητα να είναι συνδεδεμένη με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα….Ενοποιεί τις επιμέρους υποδομές σε μια εθνική οντοτητα η οποία μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη απεικόνιση. Ταυτόχρονα, προχωράει στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, υπηρεσιών και ανταλλαγής δεδομένων έτσι ώστε όλες οι διαδικασίες να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό και την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία”… Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οτι στα πλαίσια του Helpos προβλέπεται ένας σημαντικότατος αριθμός υποτροφιών και συμβολαίων για νέους ερευνητές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε οτι ένας ικανοποιητικός αριθμός νέων επιστημόνων γυρνάνε πίσω στην Ελλάδα από το εξωτερικό και υπογράφουν συμβόλαιο με το Helpos για νακάνουν εδώ την έρευνά τους. Αυτό είναι μια μικρή συνεισφορά στην ανάσχεση της απώλειας ανθρώπινου δυναμικού από τον τόπο μας”, σημείωσε ο κ. Βαλιανάτος

 

Ταυτόχρονα o κ. Βαλλιανάτος επεσήμανε οτι ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος, ειναι η εξασφάλιση πόρων σε ανθρώπινο δυναμικό, την επόμενη ημέρα της καταληκτικής ημερομηνίας χρηματοδότησής του, κάτι που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του “Helpos”.

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των ομιλιών στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook