Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει ανοικτή πεζοπορία (μέλη, μη μέλη και νέοι ενδιαφερόμενοι όλων των ηλικιών) στο κοντινό αλλά άγνωστο σε πολλούς «Κυπαρισσόδασος της Κριτσάς».

Η συγκεκριμένη πεζοπορία είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε λόγω έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή.

Η διοργάνωση γίνεται με την ευκαιρία εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας βουνού, στις 11 Δεκεμβρίου. Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη, για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. 

Το «Κυπαρισσόδασος» βρίσκεται δυτικά της Κριτσάς, στις ανατολικές πλαγιές της Τσίβης και σχηματίζεται στα πρανή μιας βαθειάς ρεματιάς την οποία διασχίζει παλιό μονοπάτι που χρονολογείται από τα Μινωϊκά χρόνια και οδηγεί στο Καθαρό. Το “κυπαρίσσι της Κριτσάς” είναι γνωστό ως θηλυκό ή “Κυπαρίσσι του Μίνωα”. Τα δέντρα φτάνουν σε ύψος τα 30μ. και έχουν οριζόντια απλωτά κλαδιά και πλούσιο φύλλωμα. Το δάσος είναι το τελευταίο του είδους του στην ανατολική Κρήτη (ακόμη ένα μικρό δάσος συναντάμε στα Λευκά Όρη), καθώς η ανεξέλεγκτη υλοτομία κατέστρεψε σχεδόν όλα τα δάση στο νησί. Ο πυρήνας του δάσους καλύπτεται από κυρίως από κυπαρίσσια, ενώ συναντάμε ακόμα πρίνους, σφεντάμους, λιοπρίνια, αγριελιές και αζιλάκους.

Η διαδρομή μας ξεκινά από την περιοχή «Φαβετόπρινος», στο σημείο που βρίσκεται το ξύλινο κιόσκι πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο οροπέδιο του Καθαρού. Θα περπατήσουμε από παλιό μονοπάτι μέσα στο δάσος απολαμβάνοντας την μαγεία του, μέχρι τη σπηλιά γνωστή σαν «Εγγλέζου Κουφάλα». Απολαμβάνουμε την απεριόριστη θέα και επιστρέφουμε στην αφετηρία από την ίδια διαδρομή.

΄Οσοι συμμετέχουν θα πρέπει να φροντίσουν για την μετάβαση τους στην αφετηρία με δικό τους μέσον. Επίσης οι γονείς που συνοδεύουν παιδιά αναλαμβάνουν αποκλειστικά την ευθύνη και την επίβλεψη τους. Το πρόγραμμα της πεζοπορίας θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις δυνατότητες της ομάδας. Απαραίτητος εξοπλισμός: αδιάβροχα/αντιολισθητικά παπούτσια πεζοπορίας, ζεστό αδιάβροχο/αντιανεμικό μπουφάν, άνετα ρούχα, νερό και ελαφρύ σνακ. 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο, από την οδό Καραμανλή 24 (S/M Βασιλόπουλος) στις 9:00 το πρωί της Κυριακής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ: 2-3 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις). Διαδρομή εύκολη πάνω σε παλιά μονοπάτια

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook