Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Εθνική Ελληνική Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICCHellas) και πραγματοποιήθηκε με την συμπαράσταση του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθήνας  και του Επιμελητηρίου Ελληνοκινέζικης Οικονομικής Συνεργασίας. 

 

Το Πολυτεχνείο Κρητης στα πλαίσια της έναρξης συνεργασίας με αντιπροσωπεία πέντε Κινέζων καθηγητών του Πανεπιστημίου της Κίνας Renmin πραγματοποιήθηκε ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Γιώργου Ατσαλάκη την Δευτέρα 10/12/2018 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα: «BELT & ROAD INITATIVE (BRI) “ ( Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ). 

Η ομιλία αναφέρθηκε στην εμφάνιση  των νέων αγορών που αναπτύσονται στις χώρες κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού από την Κίνα μέχρι την Μεσόγειο και την Ευρώπη. 

Οι Ελληνικες εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν  κατά 59% το 2017 σε σχέση με το 2016.  

Το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκε από την 96 θέση που ήταν το 2014 στην 36η. 

Το 40% της ενέργειας που εισάγει η Κίνα μεταφέρεται με ελληνόκτητα πλοία. 

Σήμερα οι σιδηρόδρομοι συνδέουν 35 κινεζικές πόλεις με 34 Ευρωπαϊκές πόλεις.  

Τα τραίνα μεταφέρουν το 2% των εμπορευμάτων από πλευρας όγκου από την Κίνα στην Ευρώπη.  Τα αεροπλάνα επίσης το 2% και τα πλοία το 94%. 

Η Κίνα με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του ελεύθερου εμπορίου σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα λειτουργίας των αγορών, κατάφερε να ανεβάσει το κατά κεφαλή εισόδημα (ΑΕΠ) των κατοίκων της από 100$ που ήταν πριν 40 χρόνια στο 9.000$ σήμερα. Σήμερα καρπώνεται τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. 

Νωρίτερα στην Αίθουσα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου έγινε συνάντηση στα πλαίσια των συζητήσεων για τον Δρόμο του Μεταξιού, με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την αντιπροσωπεία του κινεζικού πανεπιστημίου Renmin. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook