“Δεν είναι υποχρεωτικός ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού” σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων

“Ο οικογενειακός γιατρός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός στην περιοχή ευθύνης του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων (δηλαδή στο νομό Χανίων), γιατί υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού και δομών ενώ το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Όλοι οι γιατροί, είτε έχουν σύμβαση είτε όχι με τον ΕΟΠΥΥ, διατηρούν το δικαίωμα να γνωματεύουν, να συνταγογραφούν εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα και φυσικά, έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν τους ασθενείς τους για εξέταση και ενδεχόμενη νοσηλεία σε Νοσοκομείο, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ταυτόχρονα σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο”.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, έπειτα από διαμαρτυρίες που έχει δεχτεί από πολίτες για την υποχρεωτική λειτουργία του θεσμού.

“Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού και η ελεύθερη επιλογή του, είναι δικαίωμα για τον πολίτη και όχι μια τυχαία αντιστοίχιση, με βάση τοπογραφικά ή δημογραφικά κριτήρια”, σημειώνεται στην διευκρινιστική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

Με αφορμή τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες των πολιτών προς τον Ιατρικό Σύλλογο αναφορικά με την  “υποχρεωτική” λειτουργία του  θεσμού “οικογενειακού ιατρού”  απο 01.Ιανουαρίου 2019  θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο θεσμός αυτός ΔΕΝ μπορεί να είναι υποχρεωτικός στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας ( Ν. Χανίων ) διότι υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού και δομών  ( ΤΟΜΥ).

Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Όλοι οι γιατροί, είτε έχουν σύμβαση είτε όχι με τον ΕΟΠΥΥ, διατηρούν το δικαίωμα να γνωματεύουν, να συνταγογραφούν εργαστηριακές εξετάσεις και φάρμακα και φυσικά, έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν τους ασθενείς τους για εξέταση και ενδεχόμενη νοσηλεία σε Νοσοκομείο, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο. 

Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού και η ελεύθερη επιλογή του, είναι δικαίωμα για τον πολίτη και όχι μια τυχαία αντιστοίχιση, με βάση τοπογραφικά ή δημογραφικά κριτήρια. Η δημιουργία και η εφαρμογή ενός Προγράμματος σύγχρονης, αποτελεσματικής και αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook