Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ 3.257 μόνιμων θέσεων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση μόνιμων θέσεων στις αντίστοιχες δομές των δήμων που υλοποιούν το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα καθορίζει τα κριτήρια για την μοριοδότηση των ήδη απασχολούμενων συμβασιούχων στο πρόγραμμα.

Στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης υπάγονται κατ’ αρχήν όσοι οι δήμοι ή νομικά πρόσωπά τους συμμετείχαν εξαρχής στο πρόγραμμα και σύναψαν σχετική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ το 2011 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να απασχολούν προσωπικό για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

Οι εν λόγω ΟΤΑ θα πρέπει να τροποποιήσουν τα οργανογράμματά τους και να συστήσουν οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού ίδιων κλάδων και ίδιου αριθμού με τις θέσεις του προσωπικού που απασχολείται σήμερα για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, καθώς και επιπλέον θέσεις κατά 7% που θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες.

Η προϋπηρεσία μοριοδοτείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 84 μήνες (7 έτη), ενώ λόγω της ιδιαίτερης φύσης και του αντικειμένου των υπηρεσιών κατ’ οίκων φροντίδας ηλικιωμένων, οικονομικά αδύναμων, ΑμεΑ κ.λπ. η εμπειρία προτάσσεται έναντι της εντοπιότητας. 

Μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων, οι σχετικές υπηρεσίες θα παρέχονται από τους ήδη απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ισχύουν έως τις 31-12-19 και όχι από όσους θα περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες. Μετά την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, οι συμβάσεις λύνονται αυτοδικαίως, καθώς οι θέσεις θα καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό.

Οι διοριστέοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν και να υπηρετήσουν στη θέση διορισμού τους για τουλάχιστον 10 χρόνια, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, μετάθεσης ή απόσπασης για το διάστημα αυτό.

Το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αποδίδεται στους δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook