Οι οικογένειες των δύο Ισλανδών αποχαιρέτησαν «κανονικά» τους δικούς τους ανθρώπους

Το μυστήριο που κάλυπτε την εξαφάνιση δύο Ισλανδών ορειβατών, αλλά και το δράμα των οικογενειών τους, έλαβαν τέλος όταν ανακαλύφθηκαν οι σοροί τους 30 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία φορά που έδωσαν σημεία ζωής.

Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1988 όταν τρεις Ισλανδοί ανέβαιναν το βουνό Πουμόρι που βρίσκονται στα Ιμαλάια κοντά στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ. Ο Στεβ Έσθροπ όμως ένιωσε μία αδιαθεσία και ζήτησε από τους Κρίστιν Ρούναρσον και Πόρστειν Γκούντγιοσον να συνεχίσουν το ταξίδι χωρίς εκείνον.

Όπως αναφέρει ο Independent, αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο τότε 25χρονος είδε τους συνοδοιπόρους του ζωντανούς. Τα ίχνη τους έκτοτε χάθηκαν. Ο ίδιος αφού περίμενε την επιστροφή τους και εκείνη δεν συνέβαινε ειδοποίησε τους ντόπιους και ξεκίνησε η προσπάθεια ανεύρεσής τους, με την ελπίδα να είναι καλά στην υγεία τους.

Τότε ξεκίνησε μόνος του για την αναζήτησή τους: «Ποτέ δεν έχω ξανανιώσει τόση μοναξιά, όπως εκείνη, την ημέρα που φτάσαμε στο ψηλότερο σημείο που είχαμε κατασκηνώσει. Όπως ανέβαινα αισιοδοξούσα ότι θα είναι καλά και θα είναι ξαπλωμένοι στα σλίπινγκ μπαγκ μέσα στην κόκκινη σκηνή τους.

Μόλις την είδα στο οπτικό μου πεδίο, άρχισαν να φωνάζω τα ονόματά τους, όμως η αντίλαλός μου χανόταν στους πάγους και στα βράχια. Σιωπή, καμία απάντηση. Άνοιξα την σκηνή και ήταν άδεια. Τότε ζαλίστηκα και με έπιασε κρύος ιδρώτας», είπε ο Στιβ Έσθροπ.

Το κλείσιμο της θλιβερής ιστορίας ήρθε πριν από λίγες μέρες όταν και ενώ ο Έσθροπ βρισκόταν για διακοπές στο Μαρόκο, επικοινώνησε μαζί του κάποιος που είχε ενδιαφερθεί για να γυρίσει ταινία το περιστατικό αυτό για να του πει τι είχε συμβεί.

Ένας άλλος ορειβάτης βρήκε τις σορούς των δύο άτυχων Ισλανδών, σε ένα πολύ χαμηλότερο σημείο από αυτό που θα περίμενε κανείς και ειδοποίησε τους ντόπιους που τις μετέφεραν στο Κατμαντού. Τότε οι αρχές επικοινώνησαν με τον Σκωτσέζο, ζητώντας τους να τους πει λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην ταυτοποίηση.

Εκείνος έστειλε κάποιες φωτογραφίες και όπως αναφέρει ο Independnet άπαντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως πρόκειται για τους Κρίστιν Ρούναρσον και Πόρστειν Γκούντγιοσον.

Οι σοροί τους αποτεφρώθηκαν και από εκεί οι στάχτες πήγαν στην Ολλανδία ενώ πλέον βρίσκονται στη γενέτειρά τους την Ισλανδία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook