Δείτε τι αναφέρει η διοίκηση του ΕΣΧ σχετικά με το τι θα ισχύσει στο φετινό εορταστικό ωράριο

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα ισχύσει στα φετινά Χριστούγεννα αναφορικά με το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και τις Κυριακές, εξέδωσε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΕΣΧ, απαντά σε προηγούμενη ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων με την οποία κατηγορούσε τη νυν διοίκηση για το άνοιγμα των καταστημάτων τρεις Κυριακές, στηρίζοντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΣΧ έχει ως εξής:

Με αφορμή πολλά ερωτήματα, που ήδη δεχόμαστε από συναδέλφους σχετικά με το τι ισχύει για τα φετινά Χριστούγεννα και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που είναι ανοιχτά τα καταστήματα σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 ν. 4177/2013, όπως ισχύει σήμερα:

«1. Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
………………………………………….
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.(16/12 και 23/12)
…………………………………………
δ) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.(30/12)

Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, ήτοι στις 16 και 23 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και στις 30 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου. 

Όσο αναφορά την Κυριακή 16/12 θεωρούμε πως ο κάθε συνάδελφος είναι ώριμος να αποφασίσει το άνοιγμα ή μη, του καταστήματος του καθότι εμείς σαν εμπορικός σύλλογος δεν μπορούμε να τον υποχρεώσουμε για οποιαδήποτε ενέργεια. (είτε σε άνοιγμα είτε σε κλείσιμο). 

Να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές καθορίζεται  από ώρα 11:00  σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 2224/1994.

Η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν κατά τα ανωτέρω, επιτρέπεται και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές.  

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αμοιβή, ισχύουν αναφερόμενα στο άρθρο 2 του ν.435/1976 και στις Υπουργικές Αποφάσεις υπ’ αριθμ. 8900/46 και 25825/51.

Παράλληλα, σε ότι αφορά το ρεπό των εργαζομένων που θα εργαστούν κατά τις ως άνω Κυριακές, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 του ΒΔ 748/1966.

Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο φέτος που βγάλαμε σαν πλειοψηφία είναι μειωμένο κατά τέσσερις ώρες από το περσινό. Ένα εσωτερικό δελτίο τύπου που είμαστε υποχρεωμένη να κάνουμε προς τα μελή μας αντί για να απαντήσουν στα μελή μας έστειλαν δελτίο τύπου στα Μ.Μ.Ε. απλά και μόνο για να είναι στον αφρό τις επικαιρότητας και να προπαγανδίζουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου  θα είναι κλειστά.  

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων ελπίζει ότι το γιορτινό κλίμα που αυτήν την στιγμή υπάρχει στην αγορά θα ενισχυθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα την σημαντική τόνωση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων εν γένει σε σχέση με πέρυσι και εύχεται στους συναδέλφους καλές δουλειές.»

Στόχος μας είναι καλές και συμφέρουσες αγορές για τους καταναλωτές και αυξημένη κίνηση για τις εμπορικές επιχειρήσεις μας. Ελπίζουμε η αγορά να «ζεσταθεί» τα Χριστούγεννα για τα καλά και να καταφέρει να μειώσει τις απώλειες τζίρου που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Σχετικά με την ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας η διοίκηση του ΕΣΧ έχει να δηλώσει τα εξής:

1) Ο νόμος είναι ξεκάθαρος όσο αφορά τις 8 προβλεπόμενες Κυριακές που μπορούν οι επιχειρήσεις να είναι ανοιχτά. Ως διοίκηση είμαστε κατά των 5 εξ αυτών των Κυριακών διότι δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω στον τζίρο κ διότι κατόπιν πανελλαδικής έρευνας δεν τις θέλουν οι έμποροι!

 2) Σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι γνωρίζουν κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε στην εμπορική αγορά και εάν τους συμφέρει οικονομικά να ανοίξουν!

3) Θα προτιμούσαμε η ΑΣΕ να στείλει επιστολή -όχι απλές δηλώσεις-στους κυβερνητικούς βουλευτές των Χανίων όσο αφορά την αντίθεση τους κ ειδικά της μιας παραπάνω που προστέθηκε ενώ μας δήλωναν ότι θα τις καταργήσουν όλες.

Κύριοι της Αγωνιστικής συνεργασίας αρκετά ανεχτήκαμε τις ιδεοληψίες κ την προπαγάνδα σας …Κυρίαρχο έργο μας η τόνωση της Χανιώτικης αγοράς κ της αύξησης του μεριδίου από τις τοπικές επιχειρήσεις! Οι συνθήκες μείωσης τζίρου, υπερφορολογήσεις, αυξημένου ανταγωνισμού χωρίς κρατική μέριμνα κ ασφυξίας της αγοράς είναι τα κυρίαρχα προβλήματα μας ! Οτιδήποτε άλλο είναι για την πολιτική κατανάλωση κ την διατήρηση συγκεκριμένου πολίτικου χώρου. 

Τέλος ευχόμαστε σε εμπόρους και καταναλωτές καλές δουλειές, καλές αγορές, καλά Χριστούγεννα και μια διαφορετική, καλύτερη, νέα χρονιά!»

ΖΩ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ…ΣΤΗΡΙ-ΖΩ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook