Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Κυδωνίας, στον Άνω Σταλό, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 12/12/2018 ογδόντα μαθητές, που ασχολούνται με τις περιβαλλοντικές δράσεις του Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας, στο πλαίσιο του «ERMIS-F» του διασυνοριακού προγράμματος “INTERREGV ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020”. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα από τον μετεωρολόγο και πρώην Διευθυντή της Ε.Μ.Υ., Μανώλη Λέκκα, και τον καθηγητή – κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γεώργιο Καρατζά. Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στη συμβολή του καιρού στη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων σε ευάλωτες περιοχές. Από την πλευρά του ο κ. Καρατζάς ανέλυσε την πλημμυρική επικινδυνότητα και διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων με έμφαση στην περιοχή της Νέας Κυδωνίας. Παράλληλα, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σταθμού του Δήμου Χανίων ενημέρωσε τους μαθητές για τα μέτρα προστασίας από τις κυριότερες φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Στο μεταξύ ανοικτή συζήτηση φορέων με θέμα τη διαχείριση του πλημμυρικού κινδύνου διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης – Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, κατά το τριήμερο της συνάντησης των Επιστημονικών Ομάδων και των ομάδων Διαχειριστικής Παρακολούθησης της Πράξης, στα Χανιά.

Ανάμεσα στους 48 συμμετέχοντες στη συζήτηση συμμετείχαν με στελέχη τους η Πολιτική Προστασία της  Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Δ/νσης Υδάτων Κρήτης, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Χανίων, στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Εθελοντών Πυροσβεστών,  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων κ Γ. Ξανθουδάκης, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού σταθμού και των Τεχνικών  Υπηρεσιών του Δ. Χανίων .

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των φορέων για τους στόχους της Πράξης ERMIS-F, η αποτύπωση των αναγκών που θα καλύψει η Πράξη στην Κύπρο, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα που αφορούν την πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση των ζημιών των πλημμυρών και του ρόλου που διαδραματίζει κάθε φορέας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook