Εσπερίδα στα Χανιά από την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, την Αστυνομία Κρήτης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων

Το πώς συνδέεται η κακοποίηση στα ζώα με την βία κάθε μορφής που ασκείται μέσα σε μια οικογένεια, απαχόλησε όλους όσοι παρευρέθησαν στην εσπερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Χανίων  με  θέμα : “Η κακοποίηση των ζώων προθάλαμος ενδοοικογενειακής βίας”

Η δημοσιογράφος του zoosos.gr  Ελένη Ηλιοπούλου , ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Ευστάθιος Θεοφανίδης  ειδικός στα θέματα ρατσιστικής βίας , ο Αστυνομικός -ψυχολόγος  Ευάγγελος Δρίβας και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λασιθίου  Νίκος Χρυσάκης  ανέδειξαν τη σχέση αυτή από κάθε άποψη , επιστημονική και εμπειρική .

Ειδικά η κα Ηλιοπούλου αναφέρθηκε στο πως βίωσε τέτοια περιστατικά, «όταν θύματα ήρθαν σε επαφή μαζί μου για να μου καταγγείλουν την κακοποίηση των ζώων και ψάχνοντας περισσότερο, διαπίστωσα ότι ο δράστης είχε επίσης κακοποιήσει τα ίδια ή μέλη της οικογένειάς του.»

Σε ότι αφορά στην ηλικία εκείνων που κακοποιούν τα ζώα ανέφερε ότι «κάνοντας μία καταγραφή περιστατικών, διαπιστώνουμε ότι κατά κύριο λόγο οι δράστες είναι άνω των 60, ενώ είναι ελάχιστα τα περιστατικά φρικτής κακοποιήσης από ανήλικους ή νεαρούς δράστες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν αυτή τη συμπεριφορά επειδή έμαθαν να αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν εργαλεία, σαν αντικείμενα, χωρίς καμία συνέπεια για όλες αυτές τους τις πράξεις.»

Όμως ακόμη και για τα μικρά παιδιά που κακοποιούν ζώα, η κα Ηλιοπούλου τόνισε πως ασκούν βία στα ζώα επηρεασμένα από την βία που βλέπουν να ασκείται από τους γονείς τους.

Ο αστυνομικός ψυχολόγος Ευάγγελος Δέρβας, στην ομιλία του συσχέτισε το θέμα της συνάφειας της κακοποίησης ζώων με την οικογενειακή και διαπροσωπική βία, περιέγραψε το ψυχολογικό προφίλ των δραστών και την αιτιοπαθογένεια, τους λόγους δηλαδή που συμβάλουν ώστε κάποιος να κακοποιήσει.

«Θεωρώ οτι οι καταγγελίες πλέον έχουν αυξηθεί πάρα πολύ καθώς πλέον δεν γίνονται κοινωνικά αποδεκτές οι κακοποιήσεις. Για αυτό το λόγο ο κόσμος προσφεύγει στην αστυνομία, και αυτή κάνει το καθήκον της. Θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο για να περιοριστούν αυτά τα περιστατικά. Η αστυνομία θα πρέπει αυτεπάγγελτα να διενεργεί ελέγχους και όχι μόνο να επαναπαύεται στις καταγγελίες από πολίτες ή φιλοζωικές οργανώσεις» επεσήμανε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λασιθίου Νίκος Χρυσάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook