Χωρίς επιχορήγηση από το δήμο Χανίων και οικονομική στήριξη κατά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Γηροκομείου για το 2019.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, εκφράστηκαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση στο κατα πόσο ο δήμος στηρίζει το δημοτικό Γηροκομείο και κατά πόσο το ίδρυμα ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως “δημοτικός” φορέας, ενώ σημειώθηκε και ένταση μεταξύ του προέδρου του Γηροκομείου και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά”, Σεραφείμ Ρίζου με αφορμή τη φράση του τελευταίου οτι υπάρχει “κατακραυγή εκ μέρους των Χανιωτών.

Ο πρόεδρος του Γηροκομείου κ. Κουκλάκης, απευθυνόμενος στο κ. Ρίζο, του είπε οτι δεν γνωρίζει τα Χανιά, υπενθυμίζοντας οτι ο τόπος καταγωγής του είναι από τη Β.Εύβοια ενώ με έντονο ύφος τον ρώτησε αν γνωρίζει έστω και έναν γέροντα στα Χανιά που να αναζήτησε φιλοξενία από το δημοτικό Γηροκομείο και το ίδρυμα να αρνήθηκε.

Από την πλευρά του ο κ. Ρίζος, απάντησε σε εξίσου έντονο τόνο οτι με την ψήφο των Χανιωτών βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο και κατηγόρησε τον κ. Κουκλάκη οτι κάθε φορά, ανασύρει την ίδια αναφορά στην καταγωγή του, για να μην απαντάει στα ερωτήματά του (υπενθυμίζεται οτι μεταξύ των δύο ανδρών είχε δημιουργηθεί και στο παρελθόν ανάλογο περιστατικό).

Επί του θέματος, ο κ. Ρίζος, τόνισε οτι το Δημοτικό Γηροκομείο λειτουργεί με κληρονομιές και κληροδοσίες και οτι αυτό δεν αποτελεί κοινωνική πολιτική ενώ υποστήριξε οτι το ίδρυμα δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του αφού δεν μπορεί κάθε γέροντας που επιθυμεί να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο. Επίσης, διαφώνησε με την τακτική των ιδιωτικών εργολαβιών στον τομέα της καθαριότητας και κατέληξε καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, τονζοντας οτι κυριαρχεί ένα βάρβαρο σύστημα που απαξιώνει τους απόμαχους της ζωής.

Ο κ. Παπαδογιάννης, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή οτι απαξιώνει το δημοτικό γηροκομείο και δήλωσε εξαρχής οτι προυπόθεση για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό είναι να δηλώσει ο δήμαρχος Χανίων οτι θα επιχορηγήσει το ίδρυμα και δεν θα μεταθέσει το θέμα της οικονομικής στήριξης του Γηροκομείου, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας διαβεβαίωσε οτι αν υπάρξει ανάγκη, ο δήμος δεν θα αφήσει το Δημοτικο Γηροκομείο “ακάλυπτο”, και επέμεινε οτι στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα διατεθούν όσα χρήματα απαιτηθούν σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του ιδρύματος.

Τελικά ο κ. Παπαδογιάννης ψήφισε τον προϋπολογισμό με την επιφύλαξη οτι θα δοθούν χρήματα, το πρώτο τρίμηνο του 2019, όταν γίνει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος”, εστίασε την ένστασή του στο θέμα της ανάθεσης του τομέα καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο, τονίζοντας οτι πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Ταυτόχρονα, παρέθεσε το παράδειγμα του Νοσοκομείου Χανίων, που έλυσε το πρόβλημα με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους που προσέλαβε για την καθαριότητα και εξέφρασε την απορία για το αν εξετάστηκε αυτή η εναλλακτική.

Ο κ. Κουκλάκης σημείωσε οτι το Δημοτικό Γηροκομείο ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και δεν μπορεί να γίνει χρήση ατομικών συμβάσεων, όπως στο Νοσομομείο Χανίων, με τον κ. Σαρρή να μην καλύπτεται από την απάντηση και να καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Το θέμα των ιδιωτικών εργολαβιών στον τομέα της καθαριότητας ήταν και το σημείο του προϋπολογισμού που καταψήφισε ο Νίκος Παπαντωνάκης, ενώ στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για απαξίωση του Δημοτικού Γηροκομείου από το δήμο, που δεν παρέχει επιχορήγηση, ούτε νομική ή τεχνική υποστήριξη.

Ο κ. Κουρούσης τέλος, εξέφρασε ενστάσεις για το χαρακτήρα που έχει λάβει το Δημοτικό Γηροκομείο, σημειώνοντας οτι το 70% των φιλοξενούμενων είναι χρόνιοι πάσχοντες, τονίζοντας οτι απαιτείται άλλη αντιμετώπισή. Επίσης πρόσθεσε οτι θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε Γηροκομείο ή ένα κακό χρονίων παθήσεων, επιμένοντας οτι το βασικό θέμα βρίσκεται στη φυσιογνωμία του Γηροκομείου και όχι στις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού.

Τελικώς ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook