Ο δήμαρχος Χανίων παραδέχτηκε οτι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία δημιουργίας τριών ΦοΔΣΑ – Κίνδυνος να συγχωνευθεί η ΔΕΔΙΣΑ και να δημιουργηθεί ένας ΦοΔΣΑ με έδρα το Ηράκλειο

Περίπου ένα μήνα μετα την αλλαγή του καταστατικού της ΔΕΔΙΣΑ με την οποία έγιναν μέτοχοι της επιχείρησης δήμοι, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τον νόμο και να μπορεί να διεκδικήσει την αυτονομία της, σήμερα φαίνεται οτι το μέλλον της χανιώτικης επιχείρησης ως διακριτός φορέας διαχείρισης,  είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο.

Ο δήμαρχος Χανίων, για πρώτη φορά, άφησε τις θριαμβολογίες που εξέφρασε με την απόφαση της ΠΕΔ για την δημιουργία τριών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.ΔΣΑ)  (στα Χανιά με τη ΔΕΔΙΣΑ, στο Λασίθι (μαζί με τους Δήμους Χερσονήσου, Μινώα – Πεδιάδος και Βιάννου) και του ΕΣΔΑΚ (με τους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης) – και προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, οτι δηλαδή η οριστική απόφαση θα έρθει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και εξαρτάται και από άλλους δήμους που προωθούν τις δικές τους θέσεις και συμφέροντα.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Βάμβουκας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων την Δευτέρα, μετά από σχετική ερώτηση αρχικώς της Νάνσυ Αγγελάκη και στη συνέχεια των Κεμεσίδη, Παπαδογιάννη και Λειψάκη, υπάρχει “ζήτημα” με την τροπή που λαμβάνει η υπόθεση της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ. Η χανιώτικη επιχείρηση, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων είναι η μόνη που έχει προσαρμοστεί στο νέο νόμο, κάτι που δεν έχουν κάνει άλλοι δήμοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση της ΠΕΔ για τρεις ΦοΔΣΑ, αφού θα πρέπει σε αυτούς να συμμετέχουν το 70% των δήμων και χωρίς τον ΕΣΔΑΚ κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. 

“Είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο. Η ΔΕΔΙΣΑ είναι ο μόνος Φορέας Διαχείρισης στο νησί που πραγματικά έχει προσαρμοστεί στο νέο νόμο περί ΦοΔΣΑ. Δεν υπάρχει κανένας άλλος. Εκεί είναι η δυσκολία. Εμείς που είμαστε εντάξει να κινδυνεύουμε ουισαστικά να έχουμε πρόβλημα λόγω της πιθανής ενοποίησης με τους υπολοίπους, όπως ο νόμος αναφέρει. Αυτό είναι ένα ζήτημα, που δεν είναι απλό και εύκολο. Είμαστε σε συννενόηση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και με τους υπόλοιπους δημάρχους του νησιού. Έχουμε κάνει όλα όσα έπρεπε να κάνουμε, αυτο μας αναγνωρίζετε, αλλα εξαιτίας της διατύπωσης του νόμου που προβλέπει μέχρι τρεις ΦοΔΣΑ και όλων των διαδικασιών που δεν έχουν τηρηθεί από άλλους δήμους, πραγματικά υπάρχει ένα ζήτημα. Θεωρώ οτι στο τέλος θα καταφέρουμε να το διευθετήσουμε”, σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων ενώ έντονη υπήρξε η αντίδραση του Μανώλη Κεμεσίδη, ο οποίος νωρίτερα τον είχε προειδοποιήσει οτι αν χάσει την αυτονομία της η ΔΕΔΙΣΑ, τότε θα έχει ακέραια την πολιιτκή ευθύνη

“Έχετε ακέραια την πολιτική ευθύνη αν γίνει ένας ΦοΔΣΑ, γιατί εδώ δεσμευτήκατε οτι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ένας ΦοΔΣΑ”, σημείωσε ο κ. Κεμεσίδης, υπενθυμίζοντας τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Χανίων μετά την απόφαση της ΠΕΔ.

“Φυσικά και είναι νίκη οτι έφτασε η ΠΕΔ Κρήτης” να υιοθετήσει την πρόταση του δήμου Χανίων, ήταν η απάντηση του δημάρχου προσθέτοντας ωστόσο το αυτονόητο που δεν εξέφραζε το προηγούμενο διάστημα,  οτι η τελική νίκη θα είναι όταν θα μπουν οι υπογραφές και το θέμα κλείσει με τους ΦοΔΣΑ.

Το γεγονός πάντως οτι μόνο η ΔΕΔΙΣΑ έσπευσε να ενσωματώσει τις αλλαγές που προέβλεπε ο νόμος, δείχνει οτι από την πλευρά των δήμων που αντιδρούσαν στην προοπτική των τριών Φο.ΔΣΑ, η μη προσαρμογή στα νέα δεδομένα για τους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μπορεί να έγινε και σκόπιμα ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ενοποίηση όλων των φορέων σε ένα.

Τον τελικό λόγο τον έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που δεν μπορεί να αγνοήσει το νόμο και τις κινήσεις των άλλων δήμων του νησιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook