Σχεδιάζεται οι τελικές αυξήσεις για το 2019 να είναι συνολικού ύψους 30-40 ευρώ το μήνα και να καταβληθούν σε δύο δόσεις η μεν πρώτη από την 1/2/2019 και η μεν δεύτερη από 1/6/2019

Το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2019 το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, με βάση νόμο του 2013, και αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς (εξαιρείται η ΓΣΕΕ καθώς απέχει) την αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (σήμερα 586 ευρώ το μήνα μεικτά) και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ μεικτά) που ισχύει για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται οι τελικές αυξήσεις για το 2019 να είναι συνολικού ύψους 30-40 ευρώ το μήνα και να καταβληθούν σε δύο δόσεις η μεν πρώτη από την 1/2/2019 και η μεν δεύτερη από 1/6/2019.

Τι αυξήσεις προτείνουν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς

Από 2,5 % έως και 10%, δηλαδή από 14.6 έως 57.4 ευρώ μηνιαίως κυμαίνονται τα ποσοστά αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που έχουν εισηγηθεί με εκθέσεις τους οι επιστημονικοί φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο ΟΑΕΔ, το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ και τα Ινστιτούτα των Κοινωνικών Εταίρων. Οι εκθέσεις των παραπάνω επιστημονικών φορέων έχουν ήδη υποβληθεί στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Από τους παραπάνω φορείς τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό προτείνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) εισηγούμενο αύξηση έως 10 % το μήνα η 58 ευρώ μεικτά, ώστε, όπως αναφέρει, να ενισχυθούν σημαντικά οι χαμηλόμισθοι μετά τις σαρωτικές μνημονιακές μειώσεις που υπέστησαν από την ουσιαστική κατάργηση του εργατικού δικαίου (συλλογικές συμβάσεις εργασίας ,ωράρια κ.λ.π.).

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Ελλάδος) προτείνει δύο σενάρια, το πρώτο με αύξηση +5% και το δεύτερο με αύξηση +10%, αναφέροντας στη έκθεσή της ότι οι αυξήσεις (5% ή 10%) που θα δοθούν στον κατώτατο μισθό θα οδηγήσουν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μέρος του οποίου θα επιστρέψει στην κατανάλωση, ενώ θα ενισχυθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν εφαρμοστεί το πρώτο σενάριο (αύξηση 5%) αυτό θα οδηγήσει σε καθαρό μισθό για τον άγαμο σε 12μηνη βάση (συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και τον 13ο και 14ο μισθό) στα 603 ευρώ το μήνα, αύξηση δηλαδή 28,7 ευρώ. Στο δεύτερο σενάριο της αύξησης κατά 10% του κατώτατου μισθού η καθαρή αμοιβή για εργαζόμενο θα διαμορφωθεί στα 631 ευρώ το μήνα (σε 12μηνη βάση), αύξηση δηλαδή 57 ευρώ.

Ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών) στη δική του ανάλυση εκφράζει την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη αύξηση άνω του 3% επισημαίνοντας ότι οικονομετρικές μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση πάνω από 3%-5% θα έχει αρνητική επίπτωση στην αγορά εργασίας και θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας κατά 15%. Μάλιστα επισημαίνει ότι το ποσοστό αύξησης θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ όσον αφορά τις κλαδικές συμβάσεις που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια ζητεί να υπάρχουν ρήτρες εξαίρεσης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των προτάσεων από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς θα ακολουθήσει διαβούλευση στην οποία δεν συμμετέχει η ΓΣΕΕ, η οποία υποστηρίζει ότι ο μισθός πρέπει να επανέλθει πρώτα με νόμο – όπως ακριβώς μειώθηκε το 2012 – στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να αποφασίζεται το ύψος του μέσω της διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων. Τον τελικό λόγο για το ύψος των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό θα έχει με απόφασή της μέχρι στα τέλη Ιανουαρίου η υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook