Η Τουρκία διέκοψε τον διάλογο με τη Συρία και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στις Η.Π.Α., μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα.

«Διέκοψα τις συνομιλίες μου με τη συριακή κυβέρνηση. Ουδέποτε θελήσαμε να φθάσουμε στο σημείο αυτό, αλλά δυστυχώς η συριακή κυβέρνηση μας ανάγκασε να πάρουμε αυτήν την απόφαση» τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις κατά της γειτονικής Συρίας και ότι θα έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τέτοια μέτρα.

«Θα δούμε σε συνεργασία με τις Η.Π.Α. ποιες θα είναι οι κυρώσεις μας» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν έχει εμπιστοσύνη πλέον στη συριακή κυβέρνηση», την οποία κατηγόρησε για δυσφήμηση της Τουρκίας.

Ο Ομπάμα και ο Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., «μίλησαν για την ανάγκη ν' ασκηθεί επιπλέον πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του συριακού λαού» δήλωσε η Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε, παράλληλα, ότι θα επισκεφθεί σύντομα τους καταυλισμούς στην τουρκική επαρχία Χατάι, στους οποίους φιλοξενούνται από τον Απρίλιο περίπου 7.000 Σύροι πρόσφυγες. Στη διάρκεια του ταξιδιού του στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «παρατηρούμε ότι δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις στη Συρία, όπου αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών που σκοτώνονται, και ότι οι Σύροι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς».

«Ο συριακός λαός δεν πιστεύει τον Άσαντ, ούτε και εγώ. Δεν τον πιστεύουμε πια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κλείνοντας.