Όλοι βιώνουμε καταστάσεις στρες στη ζωή μας, αλλά φανταστείτε να μπορέσαμε να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους κάνοντας μικρές αλλά αποτελεσματικές αλλαγές.  Λέμε «αντίο» στο στρες, υιοθετώντας  6 απλά tips

1 «Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς»

Κάτι ήξερε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης όταν έγραφε τους στίχους από το εν λόγω άσμα. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος. Πηγαίνοντας στο κρεβάτι νωρίς και ξυπνώντας πιο νωρίς από ότι συνήθως παίρνουμε τον χρόνο μας για να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα μας. Αν η μέρα είναι πολύ απαιτητική, έως και χαοτική το να ξυπνάς και να παίρνεις τον χρόνο σου ώστε να «ανασυνταχτείς», σίγουρα βοηθάει. Έρευνες έχουν αποδείξει πως προσφέροντας στον εαυτό μας λίγο χρόνο κάθε πρωί και κάνοντας χωρίς άγχος την πρωινή σου ρουτίνα καταφέρνουμε να περιορίζουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις.

 2. Κάνε μια λίστα

Ένα άλλο μυστικό για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή μέσα στον πανικό, είναι η απλή μέθοδος της λίστας. Ξεκινάμε την μέρα μας φτιάχνοντας μια λίστα με όσα έχουμε να κάνουμε. Μια τέτοια απλή κίνηση μας βοηθάει να οργανώσουμε σωστά τη μέρα και να μην αναλωθούμε σε άσκοπα «πάνω- κάτω». Είναι απολαυστικό και άκρως αγχολυτικό να τσεκάρεις το σημειωματάριο στο τέλος της ημέρας και να συνειδητοποιείς ότι «τίκαρες» όλα όσα είχες να κάνεις, χωρίς να έχεις αφήσει περεταίρω εκκρεμότητες .

3 «Δεν ανησυχώ για αυτά που δεν μπορώ να ελέγξω»

Το να ανησυχούμε για όλα εκείνα που δεν είναι στο χέρι μας, αρχικά μας τρώει χρόνο, ενέργεια και στο τέλος μας αφήνει κατάκοπους και απογοητευμένος. Δεν είναι σωστό να σπαταλάμε τη ζωή μας με τέτοιου είδους σκέψεις. Το επιπλέον άγχος, δεν βοηθάει σε τέτοιου είδους ζητήματα. Ωστόσο αν η κατάσταση είναι στα δικά μας χέρια, επιβάλλεται να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι ώστε να λύσουμε το πρόβλημα. Σκοπός είναι να λύσουμε το εκάστοτε πρόβλημα, όχι να κάνουμε τα πράγματα πιο περίπλοκα.

4 Λέμε και κανένα «όχι» που και που

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση του στρες είναι το να ξέρουμε να λέμε και «Όχι» σε πράγματα που δεν μας εκφράζουν και δεν τα θέλουμε. Αν αναγκάσουμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα απλά και μόνο επειδή  «πρέπει», τότε χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο σκέψης μας. Με το να λέμε «Ναι» σε όλα, φορτώνουμε  τον εαυτό μας με περιττό άγχος και αφήνουμε λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για αυτά που πραγματικά ποθούμε. Με το να μαθαίνουμε να λέμε «Όχι» σε αυτά που δεν θέλουμε, δημιουργούμε το χώρο για περισσότερα «Ναι» για αυτά που ζητάμε.

5 Σωστή διατροφή

Η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα του well being. Η φτωχή σε βιταμίνες διατροφή μπορεί να κάνει το σώμα μας αδύναμο και να το γεμίσει στερς. Οι σωστές διατροφικές συνήθεις δίνουν στον οργανισμό τα απαραίτητα συστατικά για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, η πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά είναι τα σωστά καύσιμα για τον οργανισμό και είναι πολύ σημαντικά για την ευεξία και την διάθεση μας.

6 Ένα απλό «Ευχαριστώ»

Το «ευχαριστώ» ,εκτός από ένδειξη ευγένειας προς τους άλλους, είναι και εξαιρετικό αγχολυτικό. Ο πιο εύκολο τρόπος για να ελαττώσουμε το άγχος είναι να νιώσουμε ευγνώμονες για τις ευκαιρίες και τις εμπειρίες που μας δίνονται μέσα από την ίδια τη ζωή. Ένας καλός τρόπος για να μάθουμε να λέμε «ευχαριστώ» για αυτά που έχουμε είναι να εστιάσουμε σε 7 πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευγνώμονες. Μια s.o.s ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι « Τι ήταν το πιο σημαντικό που μου συνέβη σήμερα;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook