«Πυρ ομαδόν» για τα έργα και ημέρες του νυν προέδρου και της δημοτικής αρχής  – Έντονος εκνευρισμός από Δήμαρχο και Πρόεδρο ΔΗΠΕΘΕΚ – Μόνη στήριξη από τον Γ. Σαρρή

Σε αρκετά υψηλούς τόνους η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με θέμα την «τροποποίηση της υπ’αριθμ. 561/2018 απόφασης του Δ.Σ. περί έγκρισης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης 2018-2020, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Χανίων και Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης Α.Ε. ΟΤΑ».

Το θέμα εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία με τον κ. Νίκο Παπαντωνάκη να απέχει, ενώ οι υπόλοιποι ψήφισαν υπέρ.

Όμως στην διάρκεια της συζήτησης, τόσο ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ δέχτηκαν δριμεία κριτική από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με εξαίρεση την παράταξη του κ. Γιάννη Σαρρή ο οποίος στήριξε απόλυτα τις επιλογές του κ. Βάμβουκα και τον κ. Αθανασόπουλο.

Ξεκινώντας την συζήτηση ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας έκανε λόγο για δυσκολίες του ΔΗΠΕΘΕΚ που οφείλονται και στην έλλειψη καλλιτεχνικού διευθυντή. Μίλησε για δυσφήμιση του θεάτρου από κάποιους, κάτι που έχει επίπτωση και στην λειτουργία του ενώ ισχυρίστηκε πως το ΔΗΠΕΘΕΚ το κρατούν όρθιο ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοί του.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Αθανασόπουλος, αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση ενώ σε ότι αφορά στον καλλιτεχνικό διευθυντή είπε πως έχουν κατατεθεί εννέα υποψηφιότητες. Όπως είπε ανατέθηκε σε δικηγόρο να ελέγξει από άποψη νομιμότητας τις υποψηφιότητες, ενώ στην συνέχεια θα κληθούν σε συνέντευξη απ το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ εκτίμησε πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Επιπλέον ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη ζητώντας την ανάκληση της διαδικασίας επειδή η προκήρυξη των αποκλείει από το να θέσει υποψηφιότητα.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Λειψάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Δημάρχου , τονίζοντας πως το ΔΗΠΕΘΕΚ κτίστηκε με πολύ κόπο και γκρεμίστηκε σε μια τετραετία με μόνη ευθύνη του Δημάρχου. Επίσης είπε πως μοναδικός στόχος των όρων της προκήρυξης για καλλιτεχνικό διευθυντή ήταν να μην είναι υποψήφιος ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, ενώ άφησε να εννοηθεί πως οι όροι ήταν «φωτογραφικοί».

Η τοποθέτηση του κ.Λειψάκη εξόργισε τον κ.Βάμβουκα ο οποίος απευθυνόμενος στον κ.Λειψάκη του είπε πως έχει ευθύνες για ορισμένα πράγματα, ανέφερε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων έκρινε ότι η προκήρυξη είναι σύννομη και σωστή και ότι η όλη φασαρία γίνεται επειδή ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής δεν έχει τα τυπικά προσόντα που προβλέπει ο Νόμος. 
Ο εκνευρισμός του Δημάρχου φάνηκε και από το ότι κάλεσε τον κ.Λειψάκη και τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή να «βάλουν την ουρά στα σκέλια»  επειδή – σύμφωνα με τον ίδιο – έχουν κάνει λάθος στην κριτική τους για το ΔΗΠΕΘΕΚ

Η  μεταξύ τους ένταση συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες με τον κ. Λειψάκη να χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την φράση του Δημάρχου ενώ την «γύρισε»  λέγοντας «εσείς να βάλετε την ουρά κάτω από τα σκέλια», με τον κ.Βάμβουκα να του επιτίθεται και πάλι με την φράση «λέτε συνεχώς ψέματα».
«Ευτυχώς σε λίγους μήνες αλλάζει η διοίκηση του θεάτρου» ήταν η απάντηση του κ.Λειψάκη.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος  Άρης Παπαδογιάννης  ανάφερε ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από τότε που ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ ορίστηκε με τρόπο αντίθετο από εκείνον που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια  καθώς ήταν αντιδήμαρχος ή δήμαρχος και συμμετείχε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ενώ ο νυν πρόεδρος ήταν πάντα απών. Παράλληλα ανέφερε ότι οι ευθύνες του δημάρχου είναι μέγιστες.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Βάμβουκας ισχυρίστηκε πως η νυν δημοτική αρχή πήρε ένα θέατρο που ήταν έτοιμο να κλείσει για οικονομικούς λόγους.

Στην συνέχεια ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Σαρρής  στήριξε τόσο τον κ.Βάμβουκα όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕΚ  κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα που υπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική και άποψη και ισχυριζόμενος πως είναι ψέματα όσα λέγονται κατά του Δημάρχου και του κ.Αθανασόπουλου 

Για μεγάλη ζημιά που έχει ήδη γίνει έκανε λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Παπαντωνάκης ενώ όπως είπε ευθύνες έχει τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ καθώς παρά τις εκκλήσεις των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου τα προβλήματα δεν συζητούντο στο συμβούλιο.

Στην συνέχεια σε έντονο ύφος ο κ. Βάμβουκας έκανε λόγο για υποκρισία και για ψέματα, χαρακτήρισε σωστή και άψογη την διαδικασία πρόσληψης καλλιτεχνικού διευθυντή , ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ ισχυρίστηκε πως το 2018 το θέατρο έκανε τα ίδια και περισσότερα από άλλες χρονιές και χαρακτήρισε ως ψέματα τα όσα λέγονται για απαξίωση του ΔΗΠΕΘΕΚ.
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook