Υλικά συνταγής

γαλοπούλα: 1 γύρω στα 3,5 κιλά με τα συκωτάκια της ή συκωτάκια κοτόπουλου
ρύζι: 1 1/2 φλιτζάνι
κρεμμύδι: 1 μέτριο ψιλοκομμένο
κρεμμυδάκια φρέσκα: 3-4 ψιλοκομμένα
μανιτάρια ψιλοκομμένα: 300 γρ
κεφαλογραβιέρα: 180γρ. τριμμένη
μοσχοκάρυδο: λίγο
χθεσινό ψωμί τρίμμα: 2 κουταλιές
αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε
ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
βούτυρο λιωμένο: 100 γρ.
κρασί λευκό: 150ml
άνηθος: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση συνταγής

Ζεματίζετε τα συκωτάκια για 2-3΄ σε νερό που βράζει και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν.

Κόβετε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Μόλις πιουν τα υγρά τους, τα σβήνετε με το κρασί.

Τα αφήνετε να πάρουν βράση και τα αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και το ρύζι, προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να το πιει. Μόλις σβήσετε τη φωτιά, ρίχνετε τον άνηθο ψιλοκομμένο. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει, προσθέτετε το τυρί και το ψωμί, ανακατεύετε και γεμίζετε τη γαλοπούλα.

Ράβετε τη γαλοπούλα και την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Την περιχύνετε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και τη σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε για 3 ώρες στους 180 °C. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε τη γεμιστή γαλοπούλα να ροδίσει.

Πηγή: newpost.gr