Με ένα μακροσκελές άρθρο στην τρίτη σελίδα της έντυπης έκδοσής της, η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρεται στο θέμα «ταμπού», όπως το χαρακτηρίζει, της περιουσίας της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Σύμφωνα με το άρθρο η εκκλησία της Ελλάδος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας, μετά από το ίδιο το ελληνικό κράτος, με 130.000 εκτάρια γης στην κατοχή της και εμπορικά καταστήματα στις ακριβότερες περιοχές των Αθηνών, ενώ διαθέτει εκπρόσωπο στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό Forbes έλαβε αμοιβή 24.000 ευρώ το 2008 για τη συμμετοχή του στα συμβούλια.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στα προνόμια που απολαμβάνει η ελληνική εκκλησία και την απαλλαγή της από το τέλος ακινήτων, καθώς και στον πολιτικό λόγο που εκφράζει κατά καιρούς σε μια χώρα «όπου ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας δεν υφίσταται».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και το δημοσίευμα στο protothema.gr, το ελληνικό κράτος μισθοδοτεί περισσότερους από 100.000 κληρικούς κάτι που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 220 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο!

Το δημοσίευμα καυτηριάζει και τη στάση της Ιεράς Συνόδου απέναντι στα μέτρα σταθερότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα και δεν διστάζει να αναφερθεί στην «κατήχηση» που υφίστανται οι νέοι μαθητές οι οποίο αναγκάζονται να διδάσκονται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολειά. .