Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, με τη συνδρομή και την αρωγή της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη Ηρακλείου, οργανώνει, στη Μονή, ημερίδα για την Ιερά Μονή Επανωσήφη και την προσφορά της στην Ορθοδοξία, στον Μοναχισμό, στην αντιγραφή χειρογράφων και στην Εθνική Αντίσταση.

Πρόγραμμα ημερίδας

11.00  Καλωσόρισμα από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου
Ευλογία – χαιρετισμός από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο 
Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας. Κώστα Μουτζούρη. Γιατί αυτή η ημερίδα

Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο : Κασσάνδρα Μπεϊκάκη και  Αντώνης Σανουδάκης 

11.30 Μαρία Σεργάκη, φυσικός, πρώην προϊσταμένη των ΓΑΚ Λασιθίου, « Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη »

11.50 Μανόλης Πατεδάκης, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και Κωνσταντίνος Παπαδάκης, θεολόγος, Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, « Η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Επανωσήφη. Χειρόγραφα και παλαίτυπα »

12.00  Μιχάλης Στρουμπάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας στην ΠΑΕΑΚ, « Η μουσική – ψαλτική παρουσία της Ι. Μ.  Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη με βάση σωθέντα μουσικά χειρόγραφα στη Βιβλιοθήκη της Μονής »

12.30   π. Γεώργιος Μαρνέλος, πρωτοπρεσβύτερος, π.. διευθυντής και αναπληρωτής καθηγητής της ΠΑΕΑΚ., « Η Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, η σχέση και η αθόρυβη προσφορά των πατέρων της Μονής στην ίδρυση, λειτουργία και καρποφορία της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης »

12.50 Μανώλης Ανδρουλιδάκης, διδάσκων στην ΠΑΕΑΚ, « Καλλιτεχνικές αποτυπώσεις στο έργο του μακαριστού Γέροντα Γαβριήλ Μαμουγιώργη »

13.10 « Ο τελευταίος αντιγραφέας χειρογράφων ». Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ του Χρίστου Χριστοδούλου και του Κυριάκου Γεωργίου.

13.40 Συζήτηση

14.00 – 15.30  Διάλειμμα – Γεύμα

15.30 – 16.10  Ξενάγηση στο Μουσείο της Μονής

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο : π. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου και Μανόλης Πατεδάκης

16.10  Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, « Ο  μακαριστός μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος Παπαδάκης »

16.30   Ίρις Περουλιού – Σεργάκη, αρχιτέκτονας, « Ποίος ήτο ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Βασιλάκης ; »

16.50   Άννα Μανουκάκη, ιστορικός, πρώην γυμνασιάρχης, συγγραφέας, « Ο ρόλος της Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη στην Αντίσταση ( 1941  - 1944 ) »

17.10  « Το Τέμπλο της Εκκλησίας της Μονής  Επανωσήφη ». Τη μελέτη για το τέμπλο της Ντενίζ –  Χλόης Αλεβίζου θα παρουσιάσει ο Βασίλης Τζουράς, φιλόλογος, διπλωματούχος ξεναγός.                                                                     

17.30 – 17.50  Συζήτηση

17.50 – 18. 00  Απολογισμός – ( Απο ) Χαιρετισμοί


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook