Την Κυριακή 6η Ιανουαρίου 2019, ανήμερα της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος χοροστάτησε στον Όρθρο της Εορτής και ιερούργησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης.

Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, οι οποίοι συμμετείχαν με κατάνυξη στις ιερές ακολουθίες.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, ο Κλήρος, οι Αρχές και οι πιστοί κατευθύνθηκαν με λιτανευτική πομπή προς το Ενετικό Λιμάνι, με την τιμητική συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του 547 Α/Μ Τάγματος Πεζικού και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων.

Αρκετοί βούτηξαν και εφέτος στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία Του. Στο Ρεθύμνιο νέο Σταμάτη Σπαντιδάκη, ο οποίος ανέσυρε πρώτος τον Σταυρό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος προσέφερε χρυσό επιστήθιο Σταυρό.

Η τελετή αυτή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, που πραγματοποιείται αυτήν την ημέρα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, έχει μεγάλη θεολογική και συμβολική σημασία, την οποία περιέγραψε στην εφετινή Συνοδική Εγκύκλιο για την Εορτή των Θεοφανείων η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης με τους εξής λόγους: «Η εορτή των Φώτων είναι ένα εξαιρετικό γεγονός Θεοφάνειας, για το οποίο ο Απόστολος Παύλος, όταν έστειλε τη γνωστή Επιστολή του στον Τίτο, Πρώτο Επίσκοπο της Κρήτης, μέσα σ᾽ αυτή συμπεριέλαβε την εξής χαρακτηριστική φράση: «…Επεφάνη η Χάρις του Θεού, η σωτήριος πάσιν ανθρώποις…», (Τιτ. 2,11), δηλαδή, «…φανερώθηκε η χάρη του Θεού, σωτήρια για όλους τους ανθρώπους…». Ο Χριστός, «…ο αμνός του Θεού…», (Ιωάν. 1,29), όπως τον αποκάλεσε ο Βαπτιστής Ιωάννης, κατερχόμενος στο νερό δεν αγίασε μόνο τον άνθρωπο με τα θεία γεγονότα που τελεσιουργήθηκαν στον Ιορδάνη, αλλά και τη φύση των υδάτων, καθώς και όλη την κτίση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook