Από την παραμονή των Χριστουγέννων δεν έχουν νερό στα σπίτια τους

Σε απελπισία βρίσκονται οι κάτοικοι της Ανώπολης που έχουν μείνει χωρίς νερό εδώ και περίπου δυο εβδομάδες, ουσιαστικά όλο το χρονικό διάστημα των γιορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων!

Οι κάτοικοι αναγκάζονται όλες αυτές τις ημέρες να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το πλύσιμο των ρούχων, το μπάνιο, τον καθαριότητα και όλες τις απαραίτητες δουλειές ειδικά όταν κάποιος έχει μικρά παιδιά στο σπίτι. Και πρόκειται για βασικές δουλειές της καθημερινότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν χάλασε η μοναδική αντλία που λειτουργεί στην περιοχή και χρειάστηκε να αντικατασταθεί. Μια σειρά από ατυχίες οδήγησε σε αυτή την καθυστέρηση αποκατάστασης της ζημιάς, σύμφωνα με τον  δήμαρχο Σφακίων, Γιάννη Ζερβό.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός στο Flashnews.gr:

«Με το που ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα άμεσα προχωρήσαμε στην προμήθεια καινούριας αντλίας και στείλαμε ιδιώτη εργολάβο να επισκευάσει τον δρόμο ώστε να υπάρξει πρόσβαση και να μπορέσει να φτάσει στο σημείο ο γερανός που απαιτείται για τις εργασίες. Τις δυο πρώτες ημέρες έβρεχε συνεχώς και δυστυχώς ενώ το συνεργείο κουβαλούσε υπόβαση, το νερό την παρέσερνε γιατί το σημείο βρίσκεται και σε ρέμα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επισκευή του δρόμου. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε, αμέσως πήγε στο σημείο μηχάνημα παρόλο που συνέπεσαν ημέρες αργιών. 

Πήγε γερανός για να βγάλει την αντλία που είναι μια από τις δυσκολότερες που υπάρχουν γιατί βρίσκεται σε μεγάλο βάθος. Συγκεκριμένα είναι 400 μέτρα γεώτρηση. Έχει σωλήνες που βιδώνονται μια προς μια και κατεβαίνουν στο βάθος που βρίσκεται το νερό. Εκεί που άρχισε ο γερανός να σηκώνει την αντλία για τη βγάλει έξω, χάλασε ο γερανός και η αποκατάσταση της ζημιάς, μας πήγε πίσω σε χρόνο για τεχνικούς λόγους που δεν είχαν σχέση με εμάς. Αυτή τη στιγμή δουλεύει εκεί συνεργείο 8 ατόμων, αλλά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς πρέπει να βγει τμηματικά ένα δίκτυο σωληνώσεων πάνω από 400 μέτρα.»

Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, η αντλία θα έχει τοποθετηθεί αύριο. Αυτό όμως θα συμβεί αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο έκτακτο τεχνικό πρόβλημα ή καιρικές συνθήκες που να αποτελέσουν πρόβλημα. Δυστυχώς για τον τελευταίο παράγοντα, αυτόν του καιρού οι προβλέψεις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Όπως τονίζει ο κ. Ζερβός: «Έχουμε προμηθευτεί την καινούρια αντλία, ελπίζω αύριο να μπορέσουμε να την τοποθετήσουμε. Εάν δεν μεσολαβήσει κάτι ακραίο – γιατί μιλάμε για τεχνικά ζητήματα κάτω από δύσκολες συνθήκες – ενδεχομένως αύριο να τοποθετηθεί η αντλία και την επόμενη ημέρα να έχουν νερό οι κάτοικοι. Όμως δεν μπορούμε να δεσμευτούμε γι’ αυτό γιατί μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα είτε τεχνική φύσεως, είτε  έντονων καιρικών φαινομένων. Έχουν δίκιο οι άνθρωποι και τους ευχαριστούμε για την όποια κατανόηση, όμως είναι ιδιαίτερες συνθήκες με τεχνικά ζητήματα που δεν είχαν σχέση με εμάς».

Το ζητούμενο βέβαια είναι να διασφαλιστεί η υδροδότηση της περιοχής και στο μέλλον να μην ξαναντιμετωπίσουν οι άνθρωποι το ίδιο πρόβλημα. Δεν γίνεται μια περιοχή να εξαρτάται μόνο από μια γεώτρηση η επισκευή της οποίας σε περίπτωση βλάβης είναι χρονοβόρα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σφακίων: «Υπάρχει προσπάθεια να βρούμε εναλλακτική γεώτρηση ζητώντας από τον ΟΑΚ με τον οποία έχουμε υπογράψει προγραμματική να μας χωροθετήσει και αδειοδοτήσει καινούρια γεώτρηση σε σημεία που εμείς έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει νερό, αλλά θα πρέπει να το διερευνήσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα με δεύτερη εναλλακτική γεώτρηση. Ζητάμε από τον ΟΑΚ να δρομολογηθεί αυτό άμεσα, γιατί δεν μπορείτε μια περιοχή να εξαρτάται από μια γεώτρηση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook