Οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτή τη φορά… δεν φταίει ο Γαβρόγλου. Μπορεί οι της Παιδείας υπουργοί του Σύριζα και ειδικά ο ίδιος να τα έχουν κάνει μούσκεμα με ότι έχουν καταπιαστεί, στην σημείο όμως της συνένωσης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει απόλυτο δίκιο. Οι συνέργειες που προκύπτουν σε όλα τα επίπεδα, εκπαιδευτικό – επιστημονικό, διοικητικό και ερευνητικό είναι τέτοια που κάθε συζήτηση περισσεύει. Το νέο ίδρυμα που στην περίπτωση της Κρήτης αργά ή γρήγορα θα προκύψει θα αποτελεί έναν αγαθό γίγαντα, ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο με μέγεθος ικανό να προσελκύσει κονδύλια και ερευνητές (αυτά τα δυο πάνε μαζί) για σπουδαία πράγματα. Με τη δημιουργία του κατάλληλου επιστημονικού περιβάλλοντος και τη «φυσική» συνεισφορά του ανυπέρβλητου  Κρητικού περιβάλλοντος, η επιτυχία του εγχειρήματος κρίνεται βέβαιη. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι «μα τότε γιατί δεν προχώρησε;» και «τώρα τι γίνεται;».

Καλό για την οικονομία της στήλης είναι να γνωρίζουμε ότι η λεγόμενη αναβάθμιση του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο είναι ψεύδος, τέτοιο πράγμα δεν υφίσταται. Αναβαθμίζεις κάτι όταν το βελτιώνεις, το αλλάζεις επίπεδο, στην περίπτωση μας όμως, ο κανονικός τίτλος των ΤΕΙ είναι ΑΤΕΙ, με το Α δηλωτικό του Ανώτατα. Αφού λοιπόν και τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια είναι Ανώτατα προς τι ο αλληλοσπαραγμός; Μία εξήγηση θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι τα περίφημα επαγγελματικά δικαιώματα, για το τι ο κάθε απόφοιτος ΤΕΙ, Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου δικαιούται να υπογράψει. Κάποιος άλλος θα έλεγε ότι οι Πανεπιστημιακοί δεν επιθυμούν παραπάνω ανταγωνισμό στις έτσι κι αλλιώς μειούμενες κρατικές χρηματοδοτήσεις. Εγώ προτιμώ την τρίτη εξήγηση που θέλει τον ιό της συντήρησης, τη φυσική αντίδραση κάθε οργανισμού στις αλλαγές. Βλέπετε, ακόμα και το πιο φωτισμένο τμήμα της κοινωνίας, των πανεπιστημιακών δασκάλων, από ανθρώπους αποτελείται. Άλλωστε οι Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστήμιου και Πολυτεχνείου εμμέσως παραδέχονται τις «δεύτερες σκέψεις», τονίζοντας την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα του νησιού. Για να δούμε.

Όσο αφορά το δεύτερο ερώτημα «τώρα τι γίνεται;», η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη, το σίγουρο όμως είναι ότι τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα, που θα ήταν το «ανακάτεμα» με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κατά τα λοιπά η έλλειψη κατάλληλων χώρων καθιστά την υπόθεση ΤΕΙ στο Ρέθυμνο επισφαλή. Πολύ περισσότερο που στην πολιτεία μας δεν υπάρχει αυτόνομη σχολή, παρά ένα ξερό τμήμα. Το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε τμήμα, είναι μοναδικό στη χώρα και πολλοί το δηλώνουν σαν πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Η συμπλήρωση του με το τμήμα Εικόνας και η ταυτόχρονη ανάδειξη τους σε Σχολή πρέπει να αποτελούν τον μεγάλο στόχο του Ρεθέμνους. Όσο για τις κατά τα λεγόμενα τους πρόθυμες να συνεργαστούν, Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, ας επιτρέψουν τουλάχιστον τη μεταστέγαση του ΤΕΙ σε υπάρχοντες, αξιοπρεπείς χώρους στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου

Ο Κώστας Ν.Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook