Η μπανάνα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή να διευκολύνει τις κενώσεις ανάλογα με την ωριμότητα της αλλά και την προδιάθεση του ατόμου να προβλήματα στο πεπτικό του.

Έχει την ικανότητα να σταματάει την διάρροια οπότε η κατανάλωση της μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Όταν όμως υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας καλό θα ήταν να μην είναι συχνή η κατανάλωση της.

Το σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ανάλογα με το αν εμφανίζετε δυσκοιλιότητα ή διάρροια θα πρέπει να καταναλώσετε μπανάνες που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης.

Οι άγουρες μπανάνες είναι δύσπεπτες για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τον χρόνο ανάμεσα στις γαστρικές κενώσεις. Οι ώριμες όμως μπανάνες λόγω της αλλαγής της σύστασης τους κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας! Με μία μόνο προυπόθεση, να μην καταναλώνονται πάνω από δύο στην καθημερινότητα μας, ενώ βέβαια παρακαλουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με επαρκή ποσότητα πρόσληψης φυτικών ινών.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα