Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έρθει εξειδικευμένο συνεργείο μηχανικών - Απομάκρυνση των βράχων και των χωμάτων σε αυτή τη φάση είναι επικίνδυνη για μεγαλύτερη κατολίσθηση

Κλειστός θα παραμείνει για ακόμα μια εβδομάδα και μέχρι νεωτέρας, ο ΒΟΑΚ από τον κόμβο του Γαλατά μέχρι τον κόμβο του Πλατανιά, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης που είχε γίνει το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Την επόμενη εβδομάδα, είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη, αναμένεται να έρθει στα Χανιά εξειδικευμένο συνεργείο μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών που θα εκτιμήσει την κατάσταση, θα κάνει αυτοψία και δώσει τις κατευθυντήριες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το πρόβλημα βέβαια της μετακίνησης των οδηγών που εδώ και πολλές ημέρες αναγκάζονται να κάνουν παρακάμψεις είναι έντονο και η αρχική κατανόηση και ανοχή των πολιτών για το θέμα έχει αρχίσει να δίνει τη σκυτάλη στον εκνευρισμό.

Όμως ο κίνδυνος μεγαλύτερης κατολίσθησης και ατυχήματος παραμένει. Μάλιστα, η απόπειρα απομάκρυνσης του τεράστιου όγκου βράχων και χωμάτων που έχει πέσει στην εθνική οδό κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, θα ήταν επικίνδυνη καθώς στην παρούσα φάση αυτός ο όγκος φαίνεται να λειτουργεί ως ένα είδος αντιστήριξης προκειμένου να μην υποχωρήσει ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του βουνού.

Όπως είπε σήμερα από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης:

«Πάντα σε ακραία καιρικά φαινόμενα πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Ένας από τους καλύτερους γεωλόγους που υπάρχουν, είπε ότι δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να φύγουν από το σημείο τα χώματα, γιατί κατά κάποιο τρόπο σε αυτή τη φάση αποτελούν αντιστήριξη. Δόθηκε λοιπόν εντολή να κλείσει ο δρόμος λόγω επικινδυνότητας και στείλαμε επιστολή στο Υπ. Υποδομών για να έρθει εξειδικευμένο συνεργείο μηχανικών το οποίο θα βρίσκεται εδώ ή την ερχόμενη Τετάρτη ή την Πέμπτη για να δουν τις κατολισθήσεις.

Μετά την ερχόμενη εβδομάδα, η σύμφωνη γνώμη πολλών μηχανικών θα μας δείξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε για το συγκεκριμένο τμήμα. Επίσης, ανατέθηκε από το Υπ. Υποδομών σε έναν μελετητή του ΟΑΚ να κάνει ολοκληρωμένη μελέτη παράλληλα με το υπουργείο. Από τη στιγμή που λέει η αστυνομία ότι πρέπει να είναι κλειστός για να μην υπάρξουν ατυχήματα πρέπει να μείνει κλειστός».

  φωτο Φοίβος

Μπορεί η συγκεκριμένη κατολίσθηση να είναι μια από τις μεγαλύτερες στον Βόρειο Οδικό Άξονα, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπονται οι συνεχείς κατολισθήσεις και καταπτώσεις στην εθνική οδό της Κρήτης, όπως για παράδειγμα στο Πλατάνι και το Καλάμι, οι οποίες έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενους οδηγούς.

Στην ερώτηση γιατί δεν γίνονται ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν έργα στήριξης των σημείων που είναι επιρρεπή σε φαινόμενα κατολίσθησης, ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε εν ολίγοις ότι είναι δεμένα τα χέρια της Περιφέρειας καθώς χρειάζεται παρέμβαση από το Υπουργείο Υποδομών στο οποίο ανήκουν οι αρμοδιότητες που αφορούν στον ΒΟΑΚ ως διευρωπαϊκό δίκτυο

«Σε αυτό το θέμα χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη από πλευράς του Υπ. Υποδομών για να γίνουν οι αντιστηρίξεις που χρειάζονται ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα. Περιμένουμε την πρόταση για τη νέα χάραξη του ΒΟΑΚ. Έχει αρχίσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού, προχωρούν στη δεύτερη φάση αλλά ακόμα δεν έχει καταλήξει το υπουργείο ποια θα είναι η νέα χάραξη. Εμείς είχαμε αναφέρει και στον Πρωθυπουργό όταν είχε έρθει ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί δεν είναι ρεαλιστικό. Ζητάμε επανειλημμένως να μας δοθεί η αρμοδιότητα. Αν είχε η Περιφέρεια ή ο ΟΑΚ την αρμοδιότητα όλα τα έργα θα είχαν προχωρήσει».

Τέλος ο κ. Αρναουτάκης σχολίασε μετά από σχετική ερώτηση και την κριτική που έχει δεχτεί από τον ανθυποψήφιό του για την Περιφέρεια Κρήτης, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, λέγοντας:

«Εμείς δεν κάνουμε λαϊκισμό, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία, μας ενδιαφέρει το έργο, δεν θέλουμε να βγάλουμε μια φωτογραφία και να πάμε να δούμε ότι πέφτει το βουνό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει πέσει, πηγαίνουν οι συνεργάτες μας, οι υπηρεσίες μας και όταν θα έρθουν μεσοβδόμαδα οι μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών θα ζητήσουμε να μας πουν τη λύση και εμείς θα βρούμε τη χρηματοδότηση ανεξάρτητα αν είναι αρμοδιότητα δική μας ή όχι».


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook