Αφορούν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, την Αρχαία Απτέρα και τον αρχαιολογικό χώρου Λισού στο Σέλινο

Υπεγράφη το πρωί στα Χανιά η χρηματοδότηση τριών έργων πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Το πρώτο αφορά στον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου, της αίθουσας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, του πωλητηρίου και του χώρου υποδοχής στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ύψους 170.000 ευρώ, το δεύτερο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Λισού στο Σέλινο ύψους 300.000 ευρώ και το τρίτο τη νέα ανασκαφή στην Αρχαία Απτέρα ύψους 30.000 ευρώ.

Η ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη επεσήμανε τα οφέλη της καλής συνεργασίας όλων των φορέων, που συνέβαλαν ώστε σήμερα να υπογραφούν οι χρηματοδοτήσεις των τριών αυτών έργων. Ιδιαίτερα ως προς το νέο αρχαιολογικό μουσείο, ανέφερε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν οι αίθουσες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το αμφιθέατρο. Το Μουσείο θα γίνει πλήρως επισκέψιμο για το κοινό μετά το τέλος της προγραμματικής περιόδου του νέου ΕΣΠΑ (το 2021) από όπου χρηματοδοτείται το έργο της ολοκλήρωσης της έκθεσης του Μουσείου. Επιπλέον, ανέφερε ότι πέρα από την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ, το ΥΠΠΟ στο δικό του ΠΔΕ, το έχει εντάξει με 770.000 ευρώ για το έργο ανάδειξης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη λειτουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο, ο χώρος του Αγίου Φραγκίσκου στη Χάληδων που στεγάζει σήμερα το μουσείο, θα πρέπει να αποκατασταθεί γιατί έχει πολλά στατικά προβλήματα. Ήδη έχει σταλεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, πρόταση στο Υπ.Οικονομίας για το επόμενο ΕΣΠΑ ζητώντας ένα ποσό για τη σύνταξη μελετών για τον Άγιο Φραγκίσκο.

Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν τα 3 έργα που χρηματοδοτήθηκαν. Όπως είπε:

  • «Η Λισός είναι ένας πολύ ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος εκτός από τις αρχαιότητες που διατρέχουν τους αιώνες από τους κλασικούς χρόνους μέχρι και τους βυζαντινούς έχει να επιδείξει και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Οι επεμβάσεις θα είναι κυρίως στερεωτικές, εν μέρει αναστηλωτικές, ανασκαφικές καθώς και προς την κατεύθυνση βελτίωσης της προσβασιμότητας και δημιουργίας ενημερωτικού υλικού»
  • «Στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, θα ξεκινήσουμε μια δεύτερη ανασκαφική έρευνα, ο στόχος είναι πολύ σημαντικός γιατί ο ιδιαίτερα εμβληματικός για τη δυτική Κρήτη αρχαιολογικός χώρος, εμφανίζει και μια αύξηση της επισκεψιμότητας που ξεπερνά το 100% τα δυο τελευταία χρόνια και μάλιστα επιλέχθηκε πιλοτικά από το ΥΠΠΟ πριν από λίγες ημέρες να είναι ανοιχτός τον Μάρτιο, 30 ημέρες τον μήνα. Είναι δύσκολο αλλά θα το υποστηρίξουμε γιατί παρουσιάζει μια κατακόρυφη άνοδο επισκεψιμότητας. Είναι ο 7ος – 8ος χώρος σε επισκεψιμότητα στην Κρήτη. Οπότε με την καινούρια έρευνα θα μπορέσουν να ερευνηθούν και να αποδοθούν στους επισκέπτες νέα ιερά και δημόσια κτίρια»
  • «Η χρηματοδότηση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα μας αποδώσει τρεις άρτιους αισθητικά και λειτουργικά χώρους του εσωτερικού του κτιρίου που αφορούν στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τον χώρο του αμφιθεάτρου και τον χώρο των εισιτηρίων και του πωλητηρίου. Πλέον το Μουσείο με αυτή τη χρηματοδότηση και με τα 3.300.000 ευρώ που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, ολοκληρώνεται πλήρως το νέο κτίριο. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται από το υπουργείο ο χώρος του αμφιθεάτρου και η αίθουσα των εκπαιδευτικών έτσι θα μπορούν να αποδοθούν μέχρι τέλος του χρόνου για την λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Έχει ολοκληρωθεί σχεδόν ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός των αποθηκών, έχουμε προσωρινό ανάδοχο αυτή τη στιγμή και περιμένουμε τον τελικό έλεγχο από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό που είναι ο μεγάλος των προθηκών, ψηφιακών και εποπτικών»

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε ότι οι τρεις αυτοί χώροι είναι πυλώνες της ανάπτυξης για τον πολιτιστικό τουρισμό στην Κρήτη ανακοινώνοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, για την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Μουσείου, στο αμέσως προσεχές διάστημα υπογράφεται η πράξη ένταξης της ανάδειξης της Αρχαίας Απτέρας στο ΕΣΠΑ Κρήτης, ενώ προχωράει ήδη το έργο ΕΣΠΑ Κρήτης για την μεταφορά και έκθεση των εκθεμάτων στο νέο Μουσείο. Ακολουθεί και η αποτύπωση των περιηγητικών διαδρομών στο Σέλινο μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αρχαία συνομοσπονδία των πόλεων του Σελίνου, γνωστή ως Κοινό των Ορείων (Υρτακίνα, Έλυρος, Σύια, Λισός, Τάρρα). Ευχαρίστησε τόσο την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όσο και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου καθώς και τον Δημήτρη Μιχελογιάννη, Εντεταλμένο Σύμβουλο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης για την συμβολή τους στη διαμόρφωση και υλοποίηση του ολοκληρωμένου αυτού σχεδιασμού, ανακοινώνοντας πως τα έργα πολιτισμού θα ξεπεράσουν τα 20 εκ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook