Το βράδυ της Παρασκευής 4ης Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος τέλεσε τα Θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισμένου ναού του Αγίου Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου.

Ο ναός βρίσκεται στο Ιερό Μετόχιο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου, του Γάλλου Ρεθύμνου, στο ιστορικό μοναστήρι Αγίου Παύλου.

Με τις εργασίες αναστήλωσης που πραγματοποιήθηκαν αποκαταστάθηκε πλήρως ο ναός της ιστορικής μονής και παράλληλα αναδείχθηκαν σημαντικά ευρήματα πέριξ αυτού και συγκεκριμένα 4 τάφοι της ενετικής περιόδου που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Στα θυρανοίξια που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, παρευρέθηκαν ηγούμενοι και κληρικοί της Μητρόπολης, πολλοί πιστοί, καθώς και αρχές του τόπου, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από το τελικό αποτέλεσμα που σέβεται και αγκαλιάζει την ιστορικότητα και το κάλλος της περιοχής.

Οι εργασίες αναστήλωσης του ναού πραγματοποιήθηκαν χάρις στην προσφορά και την παρέμβαση επιχειρηματιών και φορέων. Μεταξύ αυτών, μέγας ευεργέτης της μονής όπως επισημάνθηκε και από τον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ματζουράνη, είναι ο πρόεδρος του ομίλου «Motor Oil» Βαρδής Βαρδινογιάννης, του οποίου η γενναιόδωρη χρηματοδότηση οδήγησε στην έναρξη των εργασιών για την αναστήλωση του ναού της ιστορικής μονής.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Άνθιμο Μαντζουράνη για την επιμέλεια και τη φροντίδα του Ιερού Μετοχίου και των ανακαινιστικών εργασιών που συντελούνται σε αυτό με φιλοκαλία και σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του, καθώς και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που συμβάλλουν σε αυτές.

Η ιστορία της Μονής Αγίου Παύλου

Ιδρύθηκε το 1566 και αποτελούσε μετόχι της Μονής Αρκαδίου. Το μεγαλύτερο μέρος των κτισμάτων της Μονής είναι του 18ου και 19ου αι. και μόνο το διώροφο κτίσμα σε επαφή με τη βόρεια πλευρά του ναού ανήκει στον 15ο-16ο αι. Το 1643, στο πρωτόκολλο του Μαρίνου Αρκολέου, καταγράφεται ως μοναστήρι “Αγίου Παύλου του Γάλλου”, με εφημέριο του τo Νικάνορα Βιδάλη. Ο ίδιος, το 1644, αναφέρεται στο μοναστήρι “Άγιου Παύλου της Μονάβρας”, που κατά τον Γ. Γρυντάκη, πρόκειται για το ίδιο μοναστήρι με εφημέριο του τον Παρθένιο Μηλιώτη, αδελφό του Ανδρέα Μηλιώτη. Το 1670, στο κατάστιχο του Οθωμανικού κτηματολογίου, αναφέρεται εμμέσως ως μετόχιο της Ιεράς Μονής Σωτήρος Χριστού Καλοείδενας. Αργότερα, επίσης επί οθωμανικής κατοχής, περιήλθε στην κυριότητα της Ι.Μ. Αρκαδίου και διατηρείται μέχρι σήμερα ως μετόχιο της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook