Πρόσκληση σε σύσκεψη την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στο Επιμελητήριο Χανίων

Στην συγκρότηση επιτροπής αγώνα για το θέμα των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές θα προχωρήσει η παράταξη της Αγωνιστικής Συμεργασίας Εμπόρων στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων.

Στην σχετική ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

“Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, 

Η πρόσφατη (7/1/2019) ερεύνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕΕ για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων στην εορταστική περίοδο του 2018 δείχνει σε σχέση με πέρυσι χαμηλότερο εορταστικό τζίρο για τις περισσότερες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ενώ αντίστοιχα αυξημένο τζίρο και κέρδη για τις μεγάλες. Την ίδια στιγμή αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των μικρών εμπόρων κάλυψαν με προσωπική εργασία τα διευρυμένα ωράρια και την Κυριακάτικη εργασία.

Αναδεικνύεται ότι η χαμηλή κίνηση στην πλειοψηφία των μικρών εμπορικών καταστημάτων στα Χανιά δεν ήταν μια τοπική «κακοτοπιά». Είναι σε πανελλαδικό επίπεδο το αποτέλεσμα μιας εφαρμοζόμενης πολιτικής που ενισχύει την λειτουργία των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων σε βάρος των μικρομεσαίων εμπόρων. Αυτό είναι λοιπόν το αποτέλεσμα της λεγόμενης «εξόδου από τα μνημόνια» και της λεγόμενης «ανάπτυξης». Το εκτόπισμα των μικρών εμπόρων από την αγορά ώστε να κάνουμε χώρο για την ακόμα περισσότερη ανάπτυξη των πολυεθνικών.

Η αλλαγή διοίκησης που υπήρξε πριν από 4 μήνες στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, παρά την πρωτοφανή αύξηση των αγωνιστικών δυνάμεων στις πρόσφατες εκλογές, άφησε τον μικρό έμπορο συνάδελφο της πόλης μας ανοχύρωτο απέναντι στην συνεχιζόμενη επίθεση. Η σημερινή διοίκηση, όπως προειδοποιούσαμε καθώς οι θέσεις τους ήταν γνωστές, τραβάει έναν άλλο δρόμο. Αυτόν της υποταγής σε αυτή τη πολιτική που οδηγεί στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων προσπαθώντας να μεταλλάξει την αγωνιστική ρότα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων που είχε τα τελευταία 3 χρόνια. Δύο παραδείγματα για το παραπάνω:

1) Δεν βρήκαν κουβέντα να πουν για την συνεχιζόμενη προσπάθεια κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Με την «ήξεις αφίξεις» στάση της για τις ανοιχτές Κυριακές («ας ανοίξει όποιος θέλει»), έχει αφήσει τους εμπόρους των Χανίων στο «έρμαιο» των ορέξεων των μεγαλομάγαζων, που ανοίγοντας υποχρεώνουν και τους μικρούς εμπόρους να ανοίξουν. 

2) Αντί να βγουν κόντρα στις ορέξεις των μεγαλοξενοδόχων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και για 32 Κυριακές τον χρόνο ανοιχτά μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ευθυγραμμίστηκε μαζί τους αρνούμενοι να δεχτούν ψήφισμα που κατέθεσαν οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ενώ για τα παραπάνω υπάρχουν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων (ανώτερο όργανο του συλλόγου που οφείλει η διοίκηση να δεσμεύεται για την εφαρμογή των αποφάσεών τους) τις καταστρατηγεί, συνειδητά αρνείται να συγκαλέσει νέες Γενικές Συνελεύσεις φοβούμενοι μήπως τα μέλη του συλλόγου τους γυρίσουν την πλάτη. Την ίδια ώρα οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κινούνται στα όρια της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς «αποφασίζομεν και διατάζομεν». 

Οι δυνάμεις που συσπειρωθήκαμε στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων καλούμε όλους τους μικρούς Εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους της πόλης μας να μην αναστείλουν τον αγώνα και να συνεχίσουμε τους αγώνες που έχουμε δώσει από κοινού τα προηγούμενα χρόνια. Αγώνες που είχαν αποτελέσματα, όπως την μη εφαρμογή του αντιδραστικού πλαισίου και των σχεδιασμών επέκτασης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Να συσπειρωθούμε στην επιτροπή αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων συντονίζοντας την δράση μας μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους υπόλοιπους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες που παλεύουν για την επιβίωσή τους . Γιατί ξέρουμε καλά ότι τα δικά μας συμφέροντα δεν ταυτίζονται με την «δίκαιη» ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε σε μαζική σύσκεψη για την οργάνωση-συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα την Τετάρτη 16/1 στις 19:00 στο Επιμελητήριο Χανίων.”
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook