Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ για το 2019 - Οι μειώσεις που προτείνονται και ποιοι καταναλωτές θα ωφεληθούν

Σημαντικές μειώσεις στις δυο πρώτες κλίμακες κατανάλωσης στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ, όλων των δημοτικών κοινοτήτων, στους λογαριασμούς  σε δομές εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, ενέκρινε η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ για το 2019, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, στα πλαίσια της αειφόρου διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Πιο συγκεκριμένα για το 2019, σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ που θα συζητηθεί και αύριο στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χανίων, αποφασίστηκαν οι εξής μειώσεις:

Στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης νερού, από 0-15 κυβικά, μείωση στα τιμολόγια της τάξεως του 20% σε όλες τις δημοτικές ενότητες και τη διαμόρφωση της ενιαίας τιμής του νερού ανα κυβικό στα 0,30 ευρώ

Στη δεύτερη κλίμακα κατανάλωσης, 16-30 κυβικά, μείωση περιπου 10%, μεσοσταθμικά σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και τη διαμόρφωσή της ενιαία στα 0,40 ευρώ. Οι δύο αυτές κλίμακες κατανάλωσης χαρακτηρίζονται από την ΔΕΥΑΧ ως "νερό βασικής ανάγκης διαβίωσης" ενώ απόφαση της ΔΕΥΑΧ ήταν η εξίσωση της τιμής του νερού σε όλες τις δημοτικές ενότητες, εξαλείφοντας ανισότητες προηγούμενων ετών. Οι μειώσεις αυτές αφορούν το 50% των λογαριασμών που εκδίδονται ετησίως από την ΔΕΥΑΧ και ωφελούνται το 55% των καταλανωτών του δήμου Χανίων.

Μειώσεις 50% στην τιμή του νερού, σε όλες τις κλίμακες και ενιαίο τιμολόγιο σε όλα τα δημόσια σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Χανίων

Μείωση 20% της τιμής του νερού για το νοσοκομείο και το ΤΟΜΥ

Μείωση κατά 50% σε όλες τις κοινωνικές δομές ((Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κέντρα δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Χανίων, Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΜΕΑ, ΚΗΦΑΠ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ, ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ, Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Φιλόπτωχα Συσσίτια κ.α.), 

Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών (συνολικά 30.000,00 €), αιτούντων και ωφελουμένων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΥΑΧ

Ταυτόχρονα ενισχύεται το κοινωνικό τιμολόγιο ενώ διατηρείται και θεσμοθετείται το κίνητρο επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών με έκπτωση 15% στην αξία του νερού στον προηγούμενο λογαριασμό. Στο κοινωνικό τιμολόγιο, με έκπτωση στη χρέωση της αξίας του νερού κατά 60%,  εντάσσονται 450 νοικοκυριά, δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και παροχής συσσιτίων και ένταξη 730 νοικοκυριών, δικαιούχων ΤΕΒΑ. Επίσης, ειδικό τιμολόγιο εφαρμόζεται για τους πολύτεκνους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Μιχάλης Τζινευράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης για το 2019, αναφέρθηκε στις αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο σχεδιασμός της πολιτικής αυτής αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματα που επιτρέπουν στη ΔΕΥΑΧ να προβεί σε μειώσεις στα τιμολόγια, προς όφελος μιας μεγάλης μερίδας καταναλωτών. Στόχος της προτεινόμενης τιμολογιακής πολιτικής, είναι η βιώσιμη διαχείριση του νερού με βάση οικονομικοκοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια που θα εξασφαλίζουν την προσφορά ποιοτικού νερού, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές, με ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και παροχή κινήτρων που θα προωθούν την εξοικονόμηση νερού, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων της ΔΕΥΑΧ και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Η μείωση στα έσοδα της ΔΕΥΑΧ που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μειωμένων τιμολογίων στην κατανάλωση νερού, όπως εξήγησε ο κ. Τζινευράκης, θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του ο μηχανισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της πάταξης του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών καθώς και ως απόρροια της αυξημένης χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΥΑΧ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, αναφερθείς σε δύο κρίσιμες παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψιν στο σχεδιασμό της νέας τιμολογιακής πολιτικής, τόνισε οτι το 2019 θα γίνουν προσλήψεις στην επιχείρηση αλλά και σημαντικά επενδυτικά έργα σε όλες τις περιοχές του δήμου Χανίων.

Όπως σημείωσε, "πρώτον, το 2019 θα είναι έτος πρόσληψης 77 ατόμων τακτικού προσωπικού, που θα δώσει σταδιακά δυνατότητα υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης. Δεύτερον, επίκειται η δημοπράτηση και υλοποίηση έργων, τμημάτων ομβρίων σε όλες τις περιοχές του δήμου Χανίων, για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Εντός του Ιανουαρίου θα δημοπρατηθεί το πρώτο μέρος της μελέτης, προϋπολογισμού 3,3 εκ. ευρώ από ιδίους πόρους.

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, μετά την παρουσίαση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΧ από τον πρόεδρο της επιχείρησης, επσήμανε οτι "από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, ακολουθήσαμε πολιτική σταδιακής μείωσης των τιμολογίων της επιχείρησης ύδρευσης του Δήμου Χανίων. Στόχος μας η στήριξη των αδύναμων οικονομικά οικογενειών, η ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη των κοινωφελών οργανισμών, η σύγκλιση των τιμολογίων σε όλες τις ενότητες του Δήμου μας. Αυτές οι μειώσεις γίνονται παράλληλα με το νοικοκύρεμα των οικονομικών, με γνώμονα την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης και της επέκτασης του σημαντικού έργου της".

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε οτι η ΔΕΥΑΧ για το 2019, ετοιμάζει σειρά σημαντικών έργων για το δήμο ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη διοίκηση και το προσωπικό της επιχείρησης για την πολύ καλή λειτουργία της.

"Σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 οι προϋπολογισμοί των συνεχιζόμενων και νέων έργων, ξεπερνούν τα 42 εκ. Ευρώ και περιλαμβάνουν έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων, όμβριων, αποκατάσταση οδοστρωμάτων κλπ. Αξίζουν συγχαρητήρια στην διοίκηση, την διεύθυνση, τα στελέχη και τους εργαζομένους στην επιχείρηση, για το αισιόδοξο μέλλον που προδιαγράφεται για την επιχείρηση και τους Δημότες μας", κατέληξε


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook