Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τον επόμενο μήνα. 

Το υπουργείο Εργασίας μελετά προτάσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μεταξύ 30 και 60 ευρώ, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες, πάντως, της εφημερίδας «Δημοκρατία» κάνουν λόγο για αύξηση μεταξύ 7% και 8%, πέριξ δηλαδή των 50 ευρώ το μήνα.

Με αυτό τον τρόπο, ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 630 ευρώ το μήνα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης όσο και τα επιδόματα και τους μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο.

Αντίστοιχα, βέβαια, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς που καταβάλλουν το κατώτατο ασφάλιστρο, δηλώνοντας εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 1.500.000 μισθωτοί, άνεργοι, επαγγελματίες, κ.λπ.

Πηγή φωτο: Δημοκρατική

Από τους 400.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 αυξήσεις στους μισθούς τους, οι 200.000 εξ αυτών αμείβονται με μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ οι άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό, ο οποίος εξαρτάται από τον κατώτατο.

Σημαντική αύξηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας 25 ετών. Για αυτούς ισχύει σήμερα ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί, με τον κατώτατο μισθό. Έτσι, γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ. 

Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αυξήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα υπογραφεί εντός του δεύτερου 15ημέρου του Ιανουαρίου, για να ισχύσει από το Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook