Ο υποψήφιος με το ΚΚΕ Δήμαρχος Ηρακλείου για την κατακρίνει την απόφαση της 7ης ΔΥΠΕ για συστέγαση όλων των μονάδων υγείας.

Ο Δήμητρης Βρύσαλης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με αφορμή την συστέγαση που προωθεί η 7η ΔΥΠΕ της νέας ΤΟΜΥ και του ΚΥ Ηρακλείου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι δίκαιη η αγανάκτηση και η ανησυχία των εργαζομένων στο ΠΕΔΥ για την παράλληλη λειτουργία δυο ξεχωριστών δομών υγείας στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η συστέγαση του ΚΥ και της ΤΟΜΥ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι από την κυβέρνηση απουσιάζει τελείως ο σχεδιασμός για πραγματική ανάπτυξη ενός συστήματος πρόληψης, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. 

Η συστέγαση δύο διαφορετικών υπηρεσιών επιβεβαιώνει τις διαφωνίες που είχαν θέσει οι μαχόμενοι υγειονομικοί από την αρχή αυτού του σχεδίου τόσο για τον προσανατολισμό όσο και για το περιεχόμενο αυτής της δήθεν μεταρρύθμισης Αυτό που χρειάζεται το Ηράκλειο είναι όχι μόνο ένα αλλά τέσσερα Κέντρα Υγείας στα τέσσερα διαμερίσματα της πόλης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στην ΒΙΠΕ κα Κέντρα υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση θα παρέχουν υψηλού επιπέδου, εντελώς δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες. Θα είναι συνδεδεμένα με το κέντρο ψυχικής υγείας, θα έχει υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας και θα είναι στελεχωμένα με όλο το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και θα είναι συνδεδεμένα με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Στα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να υπάρχουν υπηρεσίες σχολικής υγείας καθώς και τμήμα Ιατρικής της Εργασίας, που θα συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, θα καταγράφει και θα μελετά την επαγγελματική νοσηρότητα στους εκατοντάδες εργασιακούς χώρους της περιοχής.

Αυτή η κατάσταση δεν βελτιώνεται με τη δημιουργία κάποιων ΤΟΜΥ, που στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών, οι οποίες ούτε στελεχωμένες επαρκώς είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό διαθέτουν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Στην πράξη ελάχιστα μπορούν να κάνουν, κυρίως θα συνταγογραφούν. Αυτό είναι ακρωτηριασμός της έννοιας της ΠΦΥ και όχι φιλολαϊκή αλλαγή. Επιπλέον είναι επισφαλής η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά της λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, μιας και από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα, που σημαίνει ότι είτε θα καταργηθούν είτε θα περάσουν στην ευθύνη των Δήμων με επιβολή τοπικής φορολογίας για να λειτουργούν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook