«Να σταματήσει η Μεγάλη Βρετανία να παίζει παιγνίδια»

H ιστορική ήττα, με διαφορά χωρίς προηγούμενο από τη δεκαετία του 1920, που υπέστη χθες η Τερέζα Μέι, στην προσπάθειά της να εγκριθεί η συμφωνία που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, δημιουργεί νέο σκηνικό στη Μεγάλη Βρετανία. Κάτι που δεν περνά αδιάφορο για τους Ευρωπαίους και ειδικά για τους Γερμανούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, υπογράμμισε ότι δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για να βρεθεί λύση όσον αφορά την αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε «τέλειωσε η ώρα για παιγνίδια».

Ο Μάας επισήμανε σε δηλώσεις του στο Deutschlandfunk ότι μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, χρειάζεται να διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να συζητηθεί ξανά ο μηχανισμός ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, που αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

«Θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία συνόρων στα οποία θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ο Μάας διαβεβαίωσε ότι εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα συζητηθεί εποικοδομητικά.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να τηρεί ενιαία στάση ως προς τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η ουσία της συμφωνίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη», είπε και πρόσθεσε ότι εάν η Μεγάλη Βρετανία υποβάλει νέες προτάσεις, οι 27 θα πρέπει να συζητήσουν τις δυνητικές τους επιπτώσεις.

Για τον Αλτμάιερ, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να αποφευχθεί ένα μη συντεταγμένο Brexit. «Δεν υπάρχει κανείς στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο που να θέλει χάος», εξήγησε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook