Κορυφώθηκε η «μάχη» στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Μετά από διήμερη συζήτηση και ονομαστική ψηφοφορία απόψε, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή συγκεντρώνοντας 151 ναι και 148 όχι.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε σήμερα έντονη αντιπαράθεση των πολιτικων αρχηγών με τις ομιλίες τους να επικεντρώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών που αποτελούσε και την αιχμή του δόρατος που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να ζητήσει παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών:

Αλέξης Τσίπρας: Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου

«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός, για να του θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης; ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου.

H έξοδος από τα Μνημόνια έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις διαχωριστικές γραμμές που διαχρονικά υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα και τώρα, πλέον, που τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα έχουν επιλυθεί τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός.

“Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μην περάσει με διαδικασίες εξπρές η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή

Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους. Ο πρώτος να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσιπρας στην εξουσία, ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ο τρίτος να κρατηθεί στη ζωή έστω με αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ξεχάστε κ. Τσίπρα τις διαδικασίες εξπρές για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης

Ποτέ κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη. Και μια κυβέρνηση που αναζητά όχι τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπουργοποιήθηκε πολιτικός που αποκαλούσε τον πρωθυπουργό “θλιβερό” και “προκλητικά αμοραλιστή, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. “Κύριε Τσίπρα αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας δεν θα κάνατε αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας”.

Γεννηματά σε Τσίπρα: «Tελειώσατε, φύγετε τώρα!»

Η Φώφη Γεννηματά στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έδωσε συγχωροχάρτι στον καραμανλισμό για να κατηγορήσει για τα πάντα το ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ο μόνος εκφραστής της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

«Οι πολιτικές διαφορές λύνονται στην κάλπη και εκεί σας περιμένει ο ελληνικός λαός. Πλειοψηφία αλά καρτ στις δημοκρατίες δεν υπάρχει. Η δημοκρατία δεν είναι αριθμητική, είναι ουσία. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πρόθυμοι ακροδεξιοί που σας στηρίζουν με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον κόσμο που σας στήριξε; Καμία! Τελειώσατε! Φύγετε τώρα! Αλλά τρέμετε την κρίση του λαού και θέλετε να κερδίσετε λίγους ακόμα μήνες εξουσίας», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα σελίδα στην οποία δεν μπορεί να την οδηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας τον οποίο χαρακτήρισε τοξικό. 

«Προτείνω στον κ.Τσίπρα. Ορίστε ημερομηνία εκλογών. Μια χαρά προλαβαίνουμε να ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Και στη συνέχεια δεσμευόμαστε ποιο θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Δηλαδή, τα ζητήματα που αφορούν την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις 120 δόσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εμείς δεσμευόμαστε!», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Πάνος Καμμένος: Να σταματήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και να προκηρύξει δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, και να προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με ένα δίλημμα που λανθασμένα έφερε ο πρωθυπουργός, αν συμφωνούμε ή όχι με την Συμφωνία των Πρεσπών. Λέω όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλη, ο Πάνος Καμμένος.

Επισήμανε ότι πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι ο όρος “Μακεδονία” να μην περιέχεται σε καμία λύση του ζητήματος με την γειτονική χώρα.

Στ.Θεοδωράκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών .Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας πριν από λίγο στην ομιλία του στη Βουλή ότι καταψηφίζει μη δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Τόνισε επίσης ότι οι 4 από τους 6 βουλευτές που δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, απ άλλα κόμματα, αρνούνται να εξηγήσουν τη ψήφο τους.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα όσα έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και δίνοντας λευκή επιταγή για όσα θα κάνει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε πως η ψήφος των βουλευτών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ είναι ψήφος μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης . «Πρόκειται για ντεμέκ με κουστούμια κι όχι με φουστάνια», συμπλήρωσε.

«Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ισχύει το αντίθετο. Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νόμισε ότι θα διαλύσει την αντιπολίτευση η οποία οχυρώθηκε στις κομματικές της γραμμές.

Κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι δεν θα επιτρέπεται να αλλάζουν Κοινοβουλευτική Ομάδα όσοι βουλευτές αποχωρούν από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν.

Βασίλης Λεβέντης: «Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί»

«Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί» δήλωσε μιλώντας στο βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε από τους Μακεδόνες να κάνουν υπομονή

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής» ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε:« Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία».

Επίσης κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ούτε καν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ, όπως είπε, «οι σκοπιανοί έκαναν και δημοψήφισμα».

Επίσης μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης είπε ότι είναι το μόνο κόμμα που πίστευε και πιστεύει στις μεταρρυθμίσει αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που έβριζε την Ευρώπη και τον Αντώνη Σαμαρά που διοργάνωνε Ζάππεια ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν μιλά μόνο για την εθνότητα και τη γλώσσα και όχι για το όνομα της Μακεδονίας. Από τα πυρά του κ. Λεβέντη δεν ξέφυγε και ο Πάνος Καμμένος για τον οποίο είπε ότι είναι συνεταίρος στη μειοδοσία.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook