“Μας έχετε κανέι μπαλάκι – Με μια βαλίτσα στο χέρι, από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό – Απαξιώνεται τα πτυχία και την προϋπηρεσία μας” – Το δρώμενο – μήνυμα εκπαιδευτικών στον Γαβρόγλου

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και η αντίδρασή τους στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το σύστημα διορισμών, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζουν, και το “προσοντολόγιο” που εισάγει, με το “ταβάνι” στις 120 ώρες όσον αφορά την αναγνώριση προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών,  απαξιώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία όλων των αναπληρωτών που διδάσκουν τα παιδιά,  υπό καθεστώς αβεβαιότητας και σε συνθήκες που υποβαθμίζουν το παιδαγωγικό τους έργο.

Οι εκπαιδευτικοί, με ένα δρώμενο στην πλατεία, πάνω σε έναν αυτοσχέδιο χάρτη που έφτιαξαν με χαρτάκια κολλημένα στο πλακόστρωτο, αποτύπωσαν την πραγματικότητα που βιώνουν, καθώς αναγκάζονται να γυρνούν την Ελλάδα, με μια βαλίτσα στο χέρι, για να τοποθετηθούν προσωρινά σε σχολεία, μέχρι την επόμενη χρονιά που, άγνωστο που αλλά και αν βρουν μια θέση σε σχολική αίθουσα.

Το ταξίδι της Κατερίνας ως αναπληρώτριας εκπαιδευτικού ξεκίνησε το 2009, από την Ευβοια και σε 9 χρόνια έχει αλλάξει 10 διαφορετικά σχολεία, σε 8 διαφορετικά μέρη.

“Που θα είμαι του χρόνου, θα είμαι; αναρωτιέται.

Η συνάδελφός της από την Αθήνα έφυγε για το Αγρίνιο, ακολούθησαν οι Παξοί, δέκα μήνες μετά για να φύγει και πάλι από εκεί με προορισμό τα Χανιά. “Είμαι ένα μπαλάκι, που πάει πέρα δώθε, που αυτοί ξέρουν να με χειρίζονται. Με κάνατε κομμάτια”

Ο Χρήστος Μπέλμπας, βιολόγος, αναπληρωτής εκπαιδευτικός εδώ και 6 χρόνια και δύο χρόνια που εργάζοταν ως ωρομίσθιος, περιγράφει την αγωνία που βιώνουν κάθε χρονο οι χιλιάδες συνάδελφοί του, από τον Απρίλιο που καταθέτουν τις αιτήσεις τους, έπειτα το καλοκαίρι που ανακοινώνεται η κατανομή των θέσεων, μέχρι τον Σεπτέμβριο που περνούν “το μαρτύριο του Excel και του F5”, για να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στους πίνακες τοποθετήσεων και τελικά να διασχίσουν μέρη της Ελλάδας για να μπουν ασθμαίνοντας, στις σχολικές αίθουσες.

“Η μακροχρόνια αναπλήρωση δεν έχει θετικά αποτελέσματα ούτε για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευτης ούτε για την ποιότητα ζωής των εκπαιδευτικών. Έχουμε γίνει βαλίτσες,  από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριο”, σημειώνει η Βάσω Κουδέρη, εδώ και 12 χρόνια, αναπληρώτρια ειδικής αγωγής που και αυτή έχει γυρίσει την Ελλάδα ως εκπαιδευτικός και σήμερα όπως επισημαίνει, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και το προσοντολογιο, βλέπει οτι το Υπουργείο επιχειρεί την απαξίωση τόσο της προυπηρεσίας όσο και του πτυχίου των εκπαιδευτικών.

Ζητείται πλέον από τους εκπαιδευτικούς, που με έναν μισθό και με διαρκές μετακινήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, για να διεκδικήσουν μόνιμο διορισμό, ενώ τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα κοστίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ. Η κ Κουδέρη, μαζί με συναδέλφους της σήμερα, στη συγκέντρωση στα Χανιά, ζήτησαν μόνιμους διορισμούς  με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, χωρίς πρόσθετα προσόντα που ζητά το Υπουργείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook