Μια σούπα με υπέροχο άρωμα ιδανική για τώρα το χειμώνα που έχει κρύο.

Υλικά
250 γρ. φάβα, κατά προτίμηση Σαντορίνης
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο σε μικρούς κύβους
1½ λίτρο ζωμό λαχανικών ψυγείου ή σπιτικό
1γρ. κρόκο Κοζάνης, σε στήμονες*
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κιλό σέσκουλα, καθαρισμένα από τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένα
κρουτόν για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τη φάβα μαζί με 1 λίτρο νερό, και μόλις πάρει βράση, μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Στραγγίζετε τη φάβα σε σουρωτήρι.

Ξεπλένετε την κατσαρόλα και τη βάζετε ξανά στη φωτιά. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τη φάβα και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον. Ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνετε τη φάβα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. 

Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρατε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα σέσκουλα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να μαραθούν και να σοταριστούν. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.

Πολτοποιείτε τη φάβα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη σούπα. Αλλιώς, την πολτοποιείτε σε μπλέντερ. Προσθέτετε τα σοταρισμένα σέσκουλα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.

Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ και σερβίρετε με λίγα κρουτόν από πάνω.

Πηγή: olivemagazine.gr