Τα καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τις “κακοσυντηρημένες” αθλητικές εγκαταστάσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση – Προβληματισμός για την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Χανίων – Έλεγχοι το επόμενο διάστημα από μηχανικούς στα κτίρια

Κακοτεχνίες ετών, προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και σοβαρές ελλείψεις ασφαλειας στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων, ήρθαν στο φως, μετά από περιστατικό κατάρρευσης που σημειώθηκε στο χώρο του σκοπευτηρίου,  εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη το πρωί, εργαζόμενοι αντιλήφθησαν οτι δύο τοιχία, κοντά στις εγκαταστάσεις σταθερού στόχου, στο χώρο των δοκιμαστηρίων, κατέρρευσαν και αμέσως ειδοποίησαν τη διοίκηση για το συμβάν.

Ευτύχημα δε αποτελεί οτι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Flashnews.gr,  εκείνη την ώρα, δεν βρίσκονταν κανείς στο σημείο γιατί διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε μόνο για υλικές ζημιές, αλλά ενδεχομένως και χωρίς υπερβολές,  για ανθρώπινη απώλεια. Τις επόμενες ημέρες, στο σκοπευτήριο και στο σημείο της κατάρρευσης, θα μεταβεί μηχανικός, προκειμένου να ελέγξει το χώρο, να διαπιστώσει τυχόν κακοτεχνίες και να ακολουθήσει ο σχεδιασμός για την κατασκευή νέων, ασφαλών τοιχίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εργαζομένων, από τα συντρίμμια φαίνεται οτι τα δύο τοιχία είχαν σοβαρές κακοτεχνίες, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Εθνικού Σκοπευτηρίου και για το κατά πόσο “ευάλωτες” αυτές είναι, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όσων εισέρχονται στο σκοπευτήριο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Εθνικού Σκοπευτηρίου Αθανάσιο Κουβάτσο, τόνισε οτι στόχος είναι όχι μόνο να αποκατασταθούν οι ζημιές αλλα κυρίως να διαπιστωθεί και για το αν υπάρχουν παρόμοιες κατασκευές στο Σκοπευτήριο στις οποίες θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μελλον. 

“Στην ευθεία των 50 μέτρων, υπάρχει ένας μαντρότοιχος που καλύπτει το χώρο, στην άκρη του πεδίου βολής σε εκείνο το σημείο. Το πρωί της Τρίτης από τον αέρα, ο τοίχος αυτός έγειρε, έπεσε πάνω σε έναν διπλανό τοίχο, σε απόσταση δύο μέτρων και έτσι κατέρρευσαν και οι δύο. Από ότι μου είπαν, ήταν παλιές κατασκευές, του 1992 και μάλλον δεν είχαν μπει σωστά τα πρέκια για να προστατευουν τον τοίχο. Έχω αναθέσει σε μηχανικό να δει τη συγκεκριμένη κατασκευή για να κατασκευαστούν τα τοιχία με ασφάλεια ώστε να μην κινδυνεύει κόσμος”… Το έχω αναθέσει τον κ. Γιάννη Μπαρτζώκα, τον αντιπρόεδρο του ΕΑΚ να πάει να τα δει, μαζί με μηχανικό και να βγάλουμε εναν προϋπολογισμό για να δούμε πως θα τα φτιάξουμε για να υπάρχει ασφάλεια και να μην κινδυνεύσει κανείς”.

Ερωτηθείς για το αν ο χώρος που σημειώθηκε η κατάρρευση είναι προσβάσιμο από σκοπευτές που θέλουν να δοκιμάσουν όπλα ο κ. Κουβάτσος απάντησε οτι θετικά, ωστόσο αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο, στο σημείο που ρίχνουν βολές, δε θα κινδύνευε, εκτός κάποιος προχωρούσε στο βάθος, στο εσωτερικό των δύο τοιχίων, επισημαίνοντας όμως

“Ακόμα και να μην έπρεπε να περάσει κάποιος, το γεγονός οτι μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα θα πρέπει να μας κάνει όλους μας να αγανακτούμε. Εχω δώσει εντολή ώστε να γίνει μια μελέτη και να αποκατασταθούν οι ζημιές ώστε να είναι ασφαλή για όλους όσους χρησιμοποιούν την εγκατάσταση του σκοπευτηρίου. Υπήρξαν κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία, γιατί ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει οι εγκαταστάσεις να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ανθρώπων, διαφορετικά θα πρέπει να μην επιτρέπουμε τη χρήση του χώρου.

Έλεγχοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Χανίων

Όσον αφορά για το αν υπάρχουν και άλλες πρόχειρες κατασκευές στο χώρο του Σκοπευτηρίου και τι πρόκειται να γίνει με αυτές,  ο κ. Κουβάτσος, επεσήμανε σημείωσε: 

“Θα κοιτάξουμε και συνολικά, οπουδήποτε αλλού μπορεί να υπάρχει κάποιος τέτοιος πιθανός κίνδυνος από παλιές κατασκευές. Θα το αναθέσουμε σε κάποιον μηχανικό για να μας ενημερώσει για το τι θα πρέπει να πράξουμε στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα χρησιμοποιούμε ένα κολυμβητήριο που είναι ακόμα πιο γερασμένο. Χρησιμοποιουμε ένα Εθνικό Στάδιο που είναι από το 1936. Σε όλες αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις προσπαθουμε να βρίσκουμε ποια είναι τα κενά ασφαλείας και να τα φτιάχνουμε. Αλλά αντιλαμβάνεστε οτι μόνο με προϋπολογισμό για μια νέα εγκατάσταση θα μπορούσαμε να τα προλάβουμε όλα αυτά. Τώρα, κάθε φορά προσπαθούμε να βρίσκουμε που υπάρχει προβλημα και να το λύνουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Όπου δεν μπορούμε, τοτε ζητάμε την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας όπως κάναμε με τους πυλώνες, οι οποίοι είχαν να συντηρηθούν από το 1983 που είχαν τοποθετηθεί αλλα ευτυχώς μπαίνουν σε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”. Πρόκειται όπως σημείωσε ο κ. Κουβάτσος για ένα πρόγραμμα ύψους 875000 ευρώ για την εσωτερική και εξωτερική συντήρηση των πυλώνων.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Σκοπευτηρίου επανέλαβε ότι με τη βοήθεια μηχανικών θα ελεγχθούν όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις και στους τρεις αθλητικούς χώρους του ΕΑΚ Χανίων, έτσι ώστε να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποτρέψουν την επανάληψη αντίστοιχων περιστατικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook