Τελευταία ενημέρωση: 22:40

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσαρά, το Τυμπάκι και τα Ανώγεια στο Ρέθυμνο, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του - Θα βρεθούμε απέναντι από τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκαθάρισε από την Κρήτη 

Με πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων, επισκέψεων και επαφών ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κρήτη με αφορμή την εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το εργοτάξιο του δρόμου Ηράκλειο-Μεσαρά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου και εξέφρασε την ελπίδα να είναι έτοιμος ο δρόμος την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την περιοχή.Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στην περιοχή των Αγίων Δέκα όπου έτυχε θερμής υποδοχής και επέλεξε να πιει τον καφέ του σε καφενείο της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, η οποία όπως τονίστηκε αντί να αποτελεί μια σχολή πρότυπο κατάρτισης, εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας προς όφελος του αγροτικού κόσμου, παραμένει αφημένη στο έλεος του Θεού.

Εκεί περίμενε τον κ. Μητσοτάκη η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, στην πρώτη τους ουσιαστικά δημόσια συνάντηση μετά τη γνωστοποίηση της υποψηφιότητας της κας Βρέντζου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Ηράκλειο για τις βουλευτικές εκλογές.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς 

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με στελέχη του κόμματος στα γραφεία της δημοτικής τοπικής οργάνωσης Φαιστού του κόμματος ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε βόλτα στο κέντρο της πόλης των Μοιρών.

Στις Μοίρες ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στους παρευρισκόμενους επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια. Υπογράμμισε, επίσης, τη στήριξή του προς την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη με τη ΝΔ στην περιφέρεια Κρήτης ενώ εξέφρασε τη διαπίστωσή του ότι πλέον έρχεται κοντά στη ΝΔ κόσμος που στο παρελθόν δεν ανήκε στους ψηφοφόρους του κόμματος και η προσέγγιση αυτή δείχνει ότι αναγνωρίζουν οι πολίτες πως η ΝΔ είναι μια δύναμη που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά.

«Θα βρεθούμε απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών διότι είναι μια κακή συμφωνία η οποία για πρώτη φορά εκχωρεί στους γείτονες μας “μακεδονική” γλώσσα, “μακεδονική” ταυτότητα, “μακεδονική”  εθνότητα. Θα εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας, γιατί αυτή η συμφωνία δεν είναι μια καλή συμφωνία. Και αυτό το μήνυμα έχει ιδιαίτερη αξία εδώ στην Κρήτη. Διότι εγώ δεν ξεχνώ ότι οι Κρητικοί ήταν αυτοί οι οποίοι πολέμησαν στις αρχές του 20ου αιώνα για να ελευθερωθεί η Μακεδονία». 

Σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές σημείωσε:  «Οι περιφερειακές εκλογές έχουν την ιδιαίτερη πολιτική τους σημασία. Και ζητώ όλες και όλοι μαζί να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη. Ένας νέος άνθρωπος ο οποίος κάνει πράξη τη δέσμευσή μου για ουσιαστική πολιτική ανανέωση, με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει όραμα, σχέδιο και άποψη για την Κρήτη της επόμενης μέρας. Μια άποψη η οποία και εμένα με βρίσκει σύμφωνο για το πώς πραγματικά η Κρήτη μπορεί να ξετυλίξει όλο το αναξιοποίητο δυναμικό της». 

Αναφορικά με τις επικείμενες εθνικές εκλογές και τη σημασία της συμμετοχής σε αυτές επισήμανε: «Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας, στους δεκεφτάρηδες, τους δεκαοχτάρηδες που θα ψηφίσετε για πρώτη φορά. Και να τους πω καταρχάς να έρθουν να ψηφίσουν. Η αποχή είναι ζιζάνιο για τη Δημοκρατία. Αντίθετα η συμμετοχή είναι βάλσαμο για τη Δημοκρατία. Ελάτε, λοιπόν, και συμμετάσχετε σε αυτή την μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Πάρτε όλες και όλοι μαζί τις  τύχες σας στα χέρια σας. Η επόμενη μέρα της Ελλάδος δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δεν εξαρτάται μόνο από εμένα, δεν εξαρτάται μόνο από την ομάδα την οποία θα έχω την επόμενη μέρα για να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να κάνει και μια βόλτα από το παζάρι της περιοχής

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Ιερά Μόνη Παναγίας Καλυβιανής και αμέσως μετά στο Τυμπάκι όπου μαζί με στελέχη της Ν.Δ πραγματοποίησαν σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, το προεδρείο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Μεσσαράς στην αίθουσα του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, στο πρώην δημαρχείο.

"Προσπαθούμε ως ΝΔ να είμαστε συγκεκριμένοι σε οτι λέμε. Έχουμε ενα ολοκληρωμένο σχέδιο για την χώρα και για τον αγροτικό τομέα. Είμαστε υπερ της αποκέντρωσης και της συνεργασίας των βαθμιδων του κρατικού μηχανισμού. Με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα ειμαστε η επόμενη κυβέρνηση και μπορούμε με σκληρη δουλειά και προγραμμα που εχουμε να παμε τη χωρα μπροστά", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε εν συντομία το πρόγραμμα της ΝΔ όσον αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και της οικονομίας γενικότερα, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα στην Κρήτη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε οτι για να γίνει ανταγωνιστικό προϊόν το ελαιόλαδο, θα έπρεπε να δημιουργηθούν δύο μεγάλα τυποποιητήρια, ένα στην Ανατολική και ένα στη Δυτική Κρήτη ενώ ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή της καινοτομίας και της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. "Έχουμε τους λιγότερους εκπαιδευμένους αγρότες. Στη γεωργική σχολή Μεσσαράς που επισκέφτηκε έχει μόλις 7 μαθητές. Ο ΕΛΓΑ έχει κανονισμό άλλης εποχής και δεν μπορει να ανταποκριθει στη σημερινη εποχη, με τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή", σημείωσε προσθέτοντας οτι η εκμετάλλευση της νέας ΚΑΠ είναι απαραίτητη για την ανάδειξη των προϊόντων μας. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιησεων και ζήτησε να καθιερωθούν περισσότεροι έλεγχοι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και γενικότερα για το ποια μέτρα οικονομικής πολιτικής προτείνει η ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας συνολικά:

  • Μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, όσο επιτρέπει η οικονμία
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29 στο 20% σε δύο χρόνια
  • Φορολογία 10% σε συνεταιριστικά σχήματα

Αναφερθείς στην διαχείριση του νερού και των υδατικών πόρων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε οτι απαιτείται μια εθνική πολιτική για το νερό, με σαφές περιφερειακό σκέλος, καθως και η απομάκρυνση απο την λογική των μεγάλων φαραωνικών έργων και υιοθέτηση πιο ευέλικτων εργαλείων για την βιώσιμη διαχείριση του νερού. Σε αυτο θα συμβάλει και η έρευνα για το πώς χρεώνουμε και ξοδεύουμε το νερό και πως γίνεται η κατανάλωση νερού ανά χρήση.

Η περιοδεία του προέδρου της Ν.Δ στον νομό Ηρακλείου ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στις 3 το μεσημέρι στο χωριό Ασημί και αμέσως μετά (περίπου στις 4) στον Πύργο, όπου τον υποδέχτηκαν κάτοικοι της περιοχής.

Στη συνέχεια, στις 18:30 επισκέφτηκε το Πέραμα και έπειτα τα Ανώγεια Ρεθύμνου.

Στο Πέραμα συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, που του μετέφεραν οτι νιώθουν πως είναι αποκομμένοι και πως η Κυβέρνηση τους έχει γυρίσει την πλάτη. 

H περιοδεία στον νομό Ρεθύμνου συνεχίστηκε στα χωριά Λιβάδια και Ζωνιανά.

Τον πρόεδρο της Ν.Δ στη διήμερη περιοδεία του, συνοδεύουν ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και τέως πρόεδρος της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας της Ν.Δ Μανώλης Κεφαλογιαννης, ο βουλευτής Λασιθίου και τομεάρχης Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, καθώς και πλήθος στελεχών του κόμματος από την Κρήτη.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook