Οι τομείς ερευνητικής δράσης του Ινστιτούτου – Νέο ερευνητικό σκάφος θαλάσσιων ερευνών προμηθεύεται το ΕΛΚΕΘΕ

Το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) που ιδρύεται στα Χανιά μέσα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με το Πολυτεχνείο Κρήτης, πρόκειται να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις, αυτή της εξέρευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, της αξιοποίησης και εκμετάλλευσής τους και της αντιμετώπισης των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκύψουν ώστε να προστατευτεί τόσο το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της Ελλάδας.

Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν για τη λειτουργία του Ινστιτούτου, τη στελέχωσή του, τη χρηματοδότησή του αλλά και τα μέσα που θα λειτουργήσουν βοηθητικά στο ερευνητικό έργο, όπως το νέο ερευνητικό σκάφος που προμηθεύεται στο ΕΛΚΕΘΕ και θα δραστηριοποιηθεί στη θαλάσσια έρευνα, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο ΚΑΜ.

Στους επόμενους μήνες η προκήρυξη των θέσεων του Διευθυντή και των ερευνητών

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης το Ινστιτουτο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί ερευνητικά στον τομέα του πετρελαίου:

“Πρόκειται για έναν τομέα έρευνας που έχει σημαντικότατο οικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον για τη χώρα και την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση και τώρα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη στελέχωσή του. Σε πρώτο στάδιο, στους επόμενους μήνες θα έχουμε την προκήρυξη για τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου αλλά και 3 ερευνητών που θα το στελεχώσουν. Οι προκηρύξεις αυτές θα γίνουν με διαφάνεια και θα έχουν ευρεία δημοσιότητα καθώς θα δημοσιευτούν και στο εξωτερικό γιατί θέλουμε η ίδρυσή του να λειτουργήσει ως μια ευκαιρία επιστροφής Ελλήνων ερευνητών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό”.

Θα ανεγερθεί σε χώρο 35 στρεμμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, επεσήμανε από την πλευρά του ότι το έργο του Ινστιτούτου αυτού μπορεί να είναι καθοριστικό στο κομμάτι των ερευνών για την ύπαρξη υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

“Από τη στιγμή που θα ιδρυθεί το Ινστιτούτο πιστεύω θα καταβληθούν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να συμβάλλουμε και εμείς στο θέμα των υδρογονανθράκων τόσο στον εντοπισμό και στην παραγωγική πλευρά και στο θέμα των επιπτώσεων, προκειμένου να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Για το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι σημαντικό γιατί εδώ εκτελείται μεγάλος αριθμός ερευνητικών έργων που έχει να κάνει με το πετρέλαιο και επίσης παρέχεται διεθνές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη μηχανική πετρελαίου, του οποίου οι φοιτητές προέρχονται από πάνω από 30 χώρες. Στο πρακτικό κομμάτι, η σύγκλητος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να παραχωρήσει στο ΙΤΕ την έκταση 35 στρεμάτων στην Πολυτεχνειούπολη όπου εκεί θα χτιστεί το Ινστιτούτο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης και εξοπλισμού του ινστιτούτου, θα παραχωρήσουμε υφιστάμενο χώρο σε ένα από τα κτίριά μας γα την προσωρινή φιλοξενία του Ινστιτούτου μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσής του.”

Νέο ερευνητικό σκάφος αποκτά το ΕΛΚΕΘΕ με στόχο τη θαλάσσια έρευνα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, αναφέρθηκε στο ύψος της χρηματοδότησης που έχει εξασφαλιστεί για τη στήριξη αυτού του ερευνητικού πεδίου ενώ ανακοίνωσε και την προμήθεια νέου ερευνητικού σκάφους θαλάσσιων ερευνών:

“Οι συγκυρίες στις οποίες δημιουργείται το Ινστιτούτο είναι εξαιρετικές και από την άποψη της χρηματοδότησης και από την άποψη των προοπτικών που διανοίγονται. Ως προς τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, από τα 360 εκατ. ευρώ που συμβασιοποιήθηκαν για συνεργασίες μεταξύ ερευνητικών ομάδων πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, περίπου 60 εκατομμύρια απευθύνονται σε θέματα έρευνας για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Τώρα στη δεύτερη προκήρυξη των 250 εκατ. που επίκειται να γίνει, περιμένουμε πάλι να δοθεί ένα μεγάλο ποσοστό για τον σκοπό αυτό.

Το εγχείρημα που γίνεται στην Κρήτη αποτελεί μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης που γίνεται στο ενεργειακό θέμα και τη θαλάσσια έρευνα, στην οποία εντάσσεται η προμήθεια ενός νέου ερευνητικού σκάφους το οποίο θα ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ με στόχο τη θαλάσσια έρευνα το οποίο θα συνδεθεί και με τις έρευνες του Ινστιτούτου. Με τη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα μεγάλο πρόγραμμα σε θέματα κλιματικής αλλαγής, περίπου 63 εκατ. σύντομα θα ανακοινωθεί στο οποίο το Ινστιτούτο θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.”

Ο προβληματισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις δικλείδες που υπάρχουν για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και επανέλαβε ότι απομένει η επικύρωση από τη Βουλή των δυο τελευταίων συμβάσεων των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο:

“Έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των 7 συμβάσεων στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σε δυο από αυτές τις συμβάσεις δυτικά της Κέρκυρας και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι ανάδοχες εταιρείες είναι διεθνείς, όπως η EXON MOBIL, η TOTAL κά. ενώ και στις 7 συμφωνίες συμμετέχουν και τα ΕΛΠΕ. Έχουν επικυρωθεί απο τη Βουλή οι 5 συμβάσεις. Οι υπόλοιπες 2 βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα έρθουν στη Βουλή περίπου τον επόμενο μήνα.

Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλη την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. Εισαγάγαμε έναν καινούριο θεσμό, τα περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια. Στις συμβάσεις με τις εταιρείες, εκείνες θα πληρώσουν την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα ελέγχουν. Είναι μια δραστηριότητα που θα έχει καθημερινή παρακολούθηση και για τα περιβαλλοντικά θέματα από τοπικά παρατηρητήρια. Άρα οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν άμεση πρόσβαση και εικόνα στο τι γίνεται και πώς γίνεται. Εμείς θεωρουμε ότι είμαστε ασφαλείς και τα οικονομικά οφέλη που είναι τεράστια θα βοηθήσουν πολύ την οικονομία των περιοχών.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook