Φρεγάτα της γειτονικής χώρας στην «καρδιά» του Αιγαίου με τη δοκιμασμένη… συνταγή
  
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, παίζοντας το δοκιμασμένο παιχνίδι εντυπώσεων με εκδόσεις Navtex σε στοχοθετημένες περιοχές.

Στην «καρδιά» του Αιγαίου, μέσω του σταθμού της Σμύρνης, που δεν έχει καμία σχετική δικαιοδοσία, η Τουρκία δέσμευσε περιοχή ανάμεσα στα νησιά Χίος, Ικαρία, Άνδρος και Μύκονος. Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 0119/19 δέσμευσε την εν λόγω περιοχή για σήμερα το πρωί, προκειμένου πολεμικό της πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το news.gr, πράγματι στην περιοχή κινήθηκε τουρκική φρεγάτα, η οποία, ωστόσο, είναι άγνωστο αν όντως ρυμούλκησε και την υποβρύχια συσκευή που αναφέρει η NAVTEX.

Η Τουρκία, με άλλη εξίσου παράτυπη NAVTEX, δέσμευσε και περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά για τις 24 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με το sigmalive, με τη Navtex 0117/19 δεσμεύεται επίσης περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, που επικαλύπτει θαλάσσια τεμάχια κοντά στην γεώτρηση της Εxxon Mobil για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com, με επιστολή ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2019 που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, η Κύπρος καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τον μήνα Νοέμβριο.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αρ. Α/73/696-S/2019/24.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook