Ζυμώνουμε τα πιο αφράτα και νόστιμα τσουρέκια ξεφεύγοντας λίγο από την παραδοσιακή συνταγή αφού προσθέτουμε έναν άπαιχτο συνδυασμό υλικών: πορτοκάλι και σοκολάτα. 

Υλικά
650γρ. αλεύρι σκληρό
650γρ. αλεύρι μαλακό 
3γρ. αλάτι
350γρ. ζάχαρη
25γρ. μαχλέπι τριμμένο
7γρ. μαστίχα 
70γρ. μαγιά φρέσκια
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 λίτρο γάλα 
4 αβγά
40ml κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5γρ. βανιλίνη
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ. γλυκό πορτοκάλι, σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία
Ζεσταίνετε το γάλα και λιώνετε τη νωπή μαγιά μέσα σ’ αυτό. 

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα 2 αλεύρια, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, τη μαστίχα και τα χτυπάτε όλα μαζί. Ρίχνετε και το μίγμα της μαγιάς με το γάλα στον στον κάδο και συνεχίζετε το χτύπημα. 

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα 2 αλεύρια, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, τη μαστίχα και τα χτυπάτε όλα μαζί. Ρίχνετε και το μίγμα της μαγιάς με το γάλα στον στον κάδο και συνεχίζετε το χτύπημα. 

Προσθέτετε τα αβγά και το κονιάκ και ζυμώνετε το μίγμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Χαμηλώνετε την ταχύτητα, ρίχνετε στον κάδο το βούτυρο και χτυπάτε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Τέλος, προσθέτετε τα κομμάτια της σοκολάτας, το γλυκό πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο αλάτι. Χτυπάτε πολύ καλά, μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη, την πλάθετε σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μια μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον. Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 160°C.

Όταν φουσκώσει, την κόβετε σε μπαλάκια των 150γρ. Μετά, τα πλάθετε σε σχήμα μπαστούνι, ενώνετε τις άκρες τους και δίνετε σχήμα πλεξούδας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα φτιάξετε σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε. Τα βάζετε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω και τ’ αφήνετε να φουσκώσουν, σκεπασμένα, για άλλη μία ώρα. 

Στη συνέχεια, χτυπάτε ένα αβγό, προσθέτετε ελάχιστο γάλα και μ’ ένα πινέλο αλείφετε από πάνω τα τσουρέκια. Ψήνετε τα τσουρέκια σας στο φούρνο για 25 με 30 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά και σερβίρετε. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook