Βρισκόμαστε μέσα σε μια εποχή ιστορικών αλλαγών. Ζούμε σε ένα νέο-αναδυόμενο  πολυπολικό τοπίο, το οποίο συνδιαμορφώνεται από τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες (ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ)  με βάσει τη δυναμική που αναπτύσσουν στο ενεργειακό, πολιτικό, πολιτισμικό, γεωστρατηγικό πεδίο. 

Ο σημερινός κόσμος, διαμορφωμένος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αλλά και μετά την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την ανάδειξη μιας μόνης υπερδύναμης, έχει τελειώσει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας δεν κατανόησε τις ιστορικού τύπου αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια και αγνόησε ζητήματα που τα βρίσκει τώρα μπροστά της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όταν τα προβλήματα δεν τα λύνεις, η ιστορία τα φέρνει μπροστά σου. 

Δυστυχώς το ελληνικό κράτος μετά το 1920 συρρικνώνεται: αφανισμός του ελληνισμού της Ρωσίας (μετά το 1919), της Μ. Ασίας (μετά το 1922), των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής (ιδίως μετά το 1945), εκδίωξη Ελλήνων της  Κωνσταντινούπολης (1955), της βόρειας Κύπρου (1974), μαζική φυγή του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Οι καταστροφές αυτές δεν επιδέχονται αναπλήρωσης. Το ελληνικό κράτος δεν στάθηκε σε καμία φάση ικανό να προστατεύσει αποτελεσματικά τον ευρύτερο ελληνισμό και να αναστείλει τη συρρίκνωση ή τον αφανισμό του.

Σήμερα πλανάται το ερώτημα εάν μπορεί να προσταεύσει και το έθνος που βρίσκεται εντός των συνόρων του.

Η Ελλάδα μέσα σε αυτή τη νέα παγκόσμια φάση που διαμορφώνεται, μεταβάλλεται σταθερά σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα ενώ παράλληλα η στάση της γίνεται όλο και περισσότερο παθητική ή αντιφατική. 

Το σύστημα Ελλάδα δεν παρήγαγε μια αυτόχθονη πρόταση-απάντηση ως προς τον ρόλο του στις γεωπολιτικές αλλαγές των προηγούμενων ιστορικών χρόνων αλλά το ίδιο συνεχίζει και σήμερα. Σέρνεται πίσω από εκτός των συνόρων προτάσεις και δεν κατευθύνει αλλά κατευθύνεται. 
Είναι προφανές πως βρισκόμαστε σε ένα νέο κύκλο διευθετήσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων και στην περιοχή των Βαλκανίων με την συμμετοχή και της χώρας μας. 

Η χώρα μας οφείλει να κινηθεί με συνέπεια και οξυδέρκεια σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι που δείχνει να κορυφώνεται. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική της οντότητα, την ιστορική της ταυτότητα και πρωτίστως την ηθική της ευθύνη όχι μόνο έναντι του Οικουμενικού Ελληνισμού αλλά και έναντι των αξιών του Δικαίου και της πανανθρώπινης ειρηνικής συνεργασίας που υπηρέτησε διαχρονικά η Ελληνική Ψυχή. 

Η εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίαςδημιουργεί de facto ανιστόρητες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και υπόστασης των Βαλκανικών λαών σε μία περιοχή η οποία αποτέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν την “πυριτιδαποθήκη” της Ευρώπης. Και η αιτία υπήρξε ακριβώς η αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας με τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό ή ετεροπροσδιορισμό ενός λαού έναντι άλλου. 

Για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα δεν μπορεί η ευθύνη να πέσει πάνω στους εκπροσώπους μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Είναι πρώτα από όλα θέμα Δημοκρατίας. Για να έχει ισχύ και νομιμοποίηση αυτή η συμφωνία στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, για να είναι μια συμφωνία ειρήνης, συγγένειας και αλληλεγγύης θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός για αυτό. Ανοιχτά, με διάλογο. Επάνω στην Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να δούμε τα κατά και τα υπέρ και ο Ελληνικός λαός ο οποίος είναι ο κυρίαρχος σε μια Δημοκρατία να αποφασίσει για αυτή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, αλλά και τα επιμελητήρια, οι επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς,  όλες οι   οργανώσεις και συλλογικότητες  πρέπει να τοποθετηθούν για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Είναι στάση αξιοπρέπειας απέναντι στην ιστορία, αλλά και απέναντι στους πολίτες.

Εάν διαβάσει κάποιος προσεκτικά την Συμφωνία των Πρεσπών θα δει πολλά σημεία που δεν είναι ευνοϊκά για την χώρα μας:

Ξέρετε ότι η Συμφωνία δίνει τη μακεδονική ιθαγένεια στα Σκόπια;
Ξέρετε ότι η Συμφωνία δίνει τη μακεδονική γλώσσα στα Σκόπια;
Ξέρετε ότι η Συμφωνία δίνει πρόσβαση στην ελληνική ΑΟΖ στα Σκόπια;
Ξέρετε ότι η Συμφωνία θα ξαναγράψει τα βιβλία της Ιστορίας;
Ξέρετε ότι η Συμφωνία θα αναθεωρήσει τους ιστορικούς άτλαντες;
Ξέρετε ότι η Συμφωνία θα απαγορεύσει τα Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία;
Ξέρετε ότι η Συμφωνία αναγκάζει την Ελλάδα να βοηθήσει τα Σκόπια να μπουν σε όλους τους Οργανισμούς στους οποίους ανήκουμε και όχι μόνο στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υποστήριξη της ιστορικής αλήθειας δεν αφορά μόνο τον Ελληνικό λαό αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα και ίσως είναι από τις λίγες φορές που τόσο βίαια μπορεί να παραχαραχθεί. Σε όλα αυτά μια έντιμη στάση απέναντι στους πολίτες της χώρας, σε ολόκληρο τον ελληνισμό, αλλά και στην ιστορία της χώρας μας είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πέτρος Ινιωτάκης 
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου                       

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook